Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Zo bespaar je op de vaste lasten

Dinsdag 20 november 2018 15:12Margot Boesveld

Minder uitgeven en meer besparen in 2019? De maand november is een mooi moment om de vaste lasten onder de loep te nemen. Deze tips leveren je geld op in het nieuwe jaar.

Verander van verzekeraar

De doorsnee Nederlander heeft acht verschillende verzekeringen. Toch weten maar weinigen precies waartegen ze verzekerd zijn en wat dit ze maandelijks kost. Daardoor zijn mensen vaak dubbel verzekerd of betalen ze te hoge premies. Zo is volgens verzekeraar Allsecur een derde van de automobilisten oververzekerd voor pechhulp. En hebben 9,8 miljoen Nederlanders een zorgpolis waarvoor een goedkoper alternatief bestaat, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA).

Het loont dus om regelmatig je verzekeringen tegen het licht te houden. Om dit gemakkelijker en minder tijdrovend te maken, bestaan er gelukkig vergelijkingssites. Op de website van de Consumentenbond vind je verschillende vergelijkingstools die helpen de voordeligste polis te vinden, van reis- tot zorgverzekering.

Tip: Kies je voor een hoger eigen risico, dan krijg je korting op de zorgpremie. Dat is voordelig als eigenlijk nooit ziek bent. Bedenk wel dat je met het vrijwillig verhogen van het eigen risico een gok neemt, een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Maak gebruik van subsidies en toeslagen

Afhankelijk van je inkomen kun je verschillende toeslagen aanvragen. Misschien heb je wel recht op huur-, zorgtoeslag of kindgebonden budget. Controleer dit met de rekenhulp ‘Proefberekening toeslagen’ op de website van de Belastingdienst.

Mogelijk heb je ook recht op subsidie voor energiebesparende maatregelen in huis. Zo krijg je tot 2021 subsidie voor de aankoop van een warmtepomp. Dit bedrag kan oplopen tot 2.500 euro. Kijk op rvo.nl voor de voorwaarden.

Goed om te weten: blijkt uit de proefberekening dat je in 2018 recht had op een van de bovengenoemde toeslagen, dan kun je dit nog aanvragen tot 1 september 2019.

Wissel van energieleverancier

‘Slapers’ worden ze genoemd: mensen die jaar in jaar uit bij dezelfde energieleverancier blijven. Daarvan kent Nederland er nogal wat. Een kwart van de consumenten is namelijk nog nooit overgestapt, zo leert de Energiemonitor 2018 van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). En dat is zonde, want ook voor de energierekening loont het om tegen het einde van de contractperiode te controleren of je wel het voordeligste tarief hebt. Volgens ACM kan de besparing zelfs oplopen tot 400 euro.

Als je zelf zo’n slaper bent, omdat je misschien denkt dat vergelijken en overstappen veel tijd kost, dan hebben we goed nieuws voor je. Dat is niet zo. Met de Energievergelijker van de Consumentbond kies je eenvoudig de leverancier die het beste bij je energiebehoeften past.

Onderhandel

Mensen vinden het vaak gênant of ongepast om naar korting te vragen. Een op de drie laat zich zelfs tegenhouden door een ongemakkelijk gevoel, toont onderzoek door SNS Bank. „Dat is zonde”, vindt Margot Boesveld van consumentenvereniging Vastelastenbond. „Want door te onderhandelen over de prijs gaat een wereld van korting voor je open”.

Volgens Boesveld doen bedrijven zoals internetproviders graag wat water bij de wijn om klanten met een bijna verlopen contract langer aan zich te binden. „Vrijwel iedere aanbieder heeft een salesafdeling die van de baas een betere deal mag geven als een klant dreigt over te stappen naar de concurrent”, aldus de bespaarexpert.

Maar die korting komt niet vanzelf. Het vraagt om een beetje brutaliteit van de consument. Boesveld: „Bel je leverancier op met de vraag of er wat van de prijs af kan, omdat je elders een beter aanbod hebt gezien en denkt aan overstappen. Het resultaat is vrijwel altijd een lagere rekening”.

Tip: Ga telefonisch nooit direct in op een nieuw aanbod, maar vraag om een email of brief waarin je de voorwaarden en prijzen nog eens rustig kunt nalezen „Dit voorkomt dat je straks vastzit aan een toch niet zo gunstig contract”, zegt Boesveld.

Shop online en voorkom spijtaankopen

Wie slim winkelt, winkelt online. In een digitale omgeving zijn we namelijk minder snel geneigd tot impulsaankopen, zegt Boesveld. „Fysieke winkels liggen vol met aantrekkelijke aanbiedingen die je eigenlijk niet nodig hebt, maar toch vaak aanschaft. Die kans is online veel minder groot omdat je doelgerichter bezig bent met het uitzoeken van een product”.

Mooi meegenomen is dat veel webwinkels gebruikmaken van speciale kortingscodes. Je vult de code in tijdens het bestellen en krijgt bijvoorbeeld 10 procent korting of betaalt geen verzendkosten. Een zoekopdracht met het woord ‘kortingscode’ geeft tientallen resultaten van websites die werkende kortingscodes beloven.

Tip: Toe aan een nieuwe computer of wasmachine? Tweakers.nl zet de beste keuzes en prijzen voor je op een rijtje. Ook vind je hier de nodige gebruikerservaringen.

Zeg overbodige abonnementen en lidmaatschappen op

Waar ben je nou eigenlijk allemaal lid van en op welke diensten ben je geabonneerd? We weten het niet altijd even precies. Maar al die loterijen, goede doelen, abonnementen en lidmaatschappen kunnen een aardige hap uit je budget nemen.

„De een is abonnee van een tijdschrift dat meestal ongelezen blijft, de ander heeft een sportschoolabonnement dat zelden tot nooit wordt gebruikt”, zegt Boesveld. „Los van elkaar lijken het nutteloze bedragen, maar stiekem kost het je op jaarbasis aardig wat. Kijk dus eens kritisch naar je bankafschrijvingen en zeg overbodige diensten dus op”.

[Kader] ‘Vaste lasten stijgen in 2019’

De vaste lasten gaan volgend jaar flink omhoog, zo verwacht Pricewise. Volgens de vergelijkingssite is een gezin met een kind bijna 700 euro duurder uit dan dit jaar.

Vaste lasten tweepersoonshuishouden met kind

2018

2019

Stijging

%

Zorgverzekering

€ 2.612

€ 2.864

€ 252

10

Energieheffingen

€ 649

€ 802

€ 153

24

Energietarieven

€ 614

€ 807

€ 193

31

Internet en tv

€ 585

€ 600

€ 15

3

Autoverzekering

€ 582

€ 640

€ 58

10

Woonverzekering

€ 435

€461

€ 26

6

Totaal

€ 5.477

€ 6.174

€ 697

13

Dit bericht is opgesteld in samenwerking met o.a. de Vastelastenbond en is eerder verschenen in het AD en geschreven voor Kaj van Arkel. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

BTW tarief alles wordt duurder

BTW verhoging naar 9% reden voor opvoeren consumentenprijs

Donderdag 25 oktober 2018 12:52

BTW verhoging naar 9% reden voor opvoeren consumentenprijs. In Nederland gelden twee BTW tarieven. Het algemene BTW tarief van 21% en het lage BTW tarief van 6%. Vanaf 1 januari 2019 wordt dit lage B...

Lees meer
vaste lasten omhoog, inkomens ook

Vaste lasten in 2019 flink omhoog

Vrijdag 05 oktober 2018 16:17

Geschreven door: Margot Boesveld Alles wordt duurder. Volgend jaar gaat de burger meer betalen aan vaste lasten. De grootste boosdoeners zijn de energiebelasting en de stijging van de zorgpremi...

Lees meer
besparen op energie tips

10 tips voor het besparen op uw energiekosten

Dinsdag 02 oktober 2018 12:03

De energietarieven gaan de komende maanden hard stijgen. Diverse leveranciers hebben al een prijsstijging aangekondigd en deze kan oplopen tot €140,- per jaar. Daarnaast wordt de belasting op...

Lees meer
Financiële veranderingen 2019

Financiële veranderingen in 2019

Maandag 17 september 2018 14:11

Op dinsdag 18 september 2018 heeft het kabinet traditioneel de financiële veranderingen voor 2019 bekendgemaakt. De belangrijkste veranderingen hebben wij op een rijtje gezet. Veel veranderingen hebb...

Lees meer