Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Vaste lasten in 2019 flink omhoog

Vrijdag 05 oktober 2018 16:17Margot Boesveld
vaste lasten omhoog, inkomens ook

vaste lasten omhoog, inkomens ook

Geschreven door: Margot Boesveld

Alles wordt duurder. Volgend jaar gaat de burger meer betalen aan vaste lasten. De grootste boosdoeners zijn de energiebelasting en de stijging van de zorgpremie. Ook stijgt het BTW tarief van 6% naar 9% voor producten en diensten zoals water, boodschappen en kapper. Maar hoe staat deze lastenverhoging in verhouding met de inkomensstijging? Hoeveel procent van het inkomen gaat er naar de vaste lasten? In dit artikel zoomen we in op de verschillende vaste lasten die stijgen en de verwachte koopkracht die toeneemt.

Energiebelastingen en energietarieven

De vooruitzichten liegen er niet om. De nieuwe ODE-tarieven en energiebelastingen voor 2019 worden wederom verhoogd. Daarnaast is er de afgelopen maanden een duidelijke stijging (ca. 15%) van de stroom en gasprijs te zien. Dit betekent dat een gemiddeld huishouden ca. € 100 tot € 180,- meer kwijt is aan stroom – en gaskosten. Het kabinet gaat de belasting op vervuilende energie (aardgas) verhogen en de belasting op schonere energie (elektriciteit) verlagen. Deze maatregelen leiden samen tot een structurele extra opbrengst voor het kabinet van € 200 miljoen per jaar. https://www.vastelastenbond.nl/blog/energiekosten-in-2019-fors-omhoog/

Zorgpremie in 2019 stijgt fors

De zorgpremie zal ongeveer € 10,- per maand duurder worden. Dit komt onder andere doordat de zorg duurder wordt, door stijgende (loon)kosten van de zorg en het afnemen van de reserves van verzekeringsmaatschappijen. (lees ook: https://www.vastelastenbond.nl/blog/zorgverzekering-2019-wat-verandert-er/)  

Schadeverzekeringen

Auto –en woonverzekeraars kampen al jaren met het probleem dat er veel schadeclaims worden ingediend met als dieptepunt in 2015. Verzekeraars dreigen in problemen te komen doordat er veel meer schade moet worden uitgekeerd bij de afhandeling van (verkeers)ongevallen. Een premieverhoging is daardoor de afgelopen jaren onontkoombaar. Dat was in 2018 het geval en deze lijn zal in 2019 doorzetten. (lees ook: https://www.vastelastenbond.nl/blog/wat-gaan-uw-verzekeringspremies-in-2018-u-kosten/).

Internet, tv en bellen

Het netwerk wordt flink belast. Providers hebben afgelopen jaar flink moeten investeren in de datanetwerken. De tarieven voor internet, tv en bellen worden ook jaarlijks hoger doordat het dataverbruik toeneemt. De laatste stijging voor de internet en tv diensten is van juli 2018. Toen verhoogden veel providers hun diensten omdat we massaal data verbruiken. Deze investeringen worden doorberekend aan de klant.Dat resulteerde in een verhoging van ca. € 30,- per jaar.   https://www.vastelastenbond.nl/blog/forse-prijsstijging-internet-tv-en-bellen/

Schuiven met potjes

Wat we vaak zien is dat wanneer er bepaalde kosten stijgen andere omlaag gaan. Het is schuiven met potjes om een beetje in het midden uit te komen. Hieronder een overzicht met enkele voorbeelden van de vaste lasten, belastingen en de toeslagen in 2019 die zullen stijgen. Al deze potjes hebben invloed op uw koopkracht in 2019. Al met al stijgt de koopkracht gemiddeld met 1,5% en neemt het besteedbare inkomen toe.

2019

Toename op jaarbasis

Toelichting

Energiebelasting

+/- € 150,-

De nieuwe ODE-tarieven en energiebelastingen voor 2019, zoals aangekondigd in de Miljoenennota, betekent voor iedereen een toename van de energierekening.

Energietarieven

+/- € 100 - €180,-

Afhankelijk van het stroom en gasverbruik zal de energierekening n.a.v. de tariefstijging ook duurder worden.

Belastingvermindering energie

+/- € 51,-

Door het hoger belasten van aardgas wil het kabinet alternatieve warmteopties aantrekkelijker maken. Energieverbruik is een basisbehoefte. Daarom wordt de energiebelasting verminderd met een bedrag per jaar per elektriciteitsaansluiting. Het kabinet wil deze belastingvermindering verlagen met € 51, van € 308,54 naar € 257,54.

Internet, tv en bellen +/- € 30,- Providers hebben veel investeringen gehad aan netwerken door het vele datagebruik. 

Verzekeringen

+/- € 60,-

Diverse schadeverzekeraars zijn vanwege een toenemende schadelast genoodzaakt om de premie te verhogen. Denk hierbij aan de autoverzekering, maar ook aan uw inboedelverzekering.

Zorgverzekering

+/- € 120,-

De zorgpremie voor de basisverzekering gaat in 2019 omhoog.

Tweeschijvenstelsel

+/- € 380 - € 1200

Het kabinet wil langzaam naar een tweeschijvenstelsel werken. In 2019 is de eerste tariefverlaging, in 2021 gaan we helemaal over.  

Algemene heffingskorting

Max. € 184,-

Door de algemene heffingskorting te verhogen neemt het besteedbaar inkomen toe. Dit geldt voor mensen met een inkomen tot € 50.000 per jaar.

Arbeidskorting

+/-€ 85,-

De arbeidskorting is een heffingskorting voor mensen die werken. Door heffingskortingen betaalt u minder belasting. Met een inkomen van 35.000 euro gaat u er ca. € 85,- op vooruit.

Kinderbijslag

+/- € 89,-

De kinderbijslag gaat voor iedereen omhoog. Voor ieder kind tot 6 jaar krijg je er in 2019 waarschijnlijk €62 per jaar bij. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar oud is de verhoging € 75,- en voor kinderen van 12 tot 18 jaar is het € 89,-. Voor 2 kinderen op de lagere school, gaat het dus om € 150,- extra.

Kinderopvangtoeslag

+/- € 100,- 

De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. Er worden vanaf 1 januari 2019 extra eisen gesteld aan de opvang in kinderdagverblijven en daarom is het te verwachten dat kinderdagverblijven hun prijzen ook zullen verhogen

U kan geen rechten ontlenen aan genoemde bedragen. Het is een weergave van gemiddelde. Voor bovenstaande tabel zijn diverse bronnen gebruikt: Rijksoverheid belastingplan 2019. Nibud en informatie van de Consumentenbond.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Michael

Waarom klagen. We doen het ons zelf aan. Stem eens op een partij die radicaal de andere kant op gaat ipv te stemmen op partijen die de mensen al jaren voorliegen. Wordt wakker. Zolang we dit niet doen, worden we jaar op jaar bedondert. Terwijl ze zelf genoeg verdienen om de verhogingen makkelijk te kunnen betalen.

Dinsdag 09 oktober 2018 11:52

M. van Hal

Als er geen mensen zouden zijn met een ….. verleden zou de VVD ook niet hebben bestaan en zou het voor de ouderen een beter en zorgeloze oude dag zijn geweest.

Dinsdag 09 oktober 2018 10:55

Annemarie Smit

Veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven.

Maandag 08 oktober 2018 22:19

marcel zaar

Het begon in de jaren zeventig met het kwartje van KOk dat tijdelijk zou zijn maar als je in Belgie of in Duitsland gaat tanken dat zie het het verschil pas Daarvoor was het de btw invoering die alsmaar is opgeschroefd Daarna kwam de energiebelasting die alsmaar wordt opgehoogt alsof de gewone burger geld genoeg heeft om dit telkens alles op te hoesten.... Vele gezinnen zullen er bij gaan komen die echt niet meer gaan rondkomen van de amper 1400 euro die ze ontvangen iedere maand!? Maar deze regering houdt botweg vast aan hun voornemens.... Dat alles loopt al tot aantallen van tienduizenden gezinnen die de stille armoede gaan mee maken... Rutte en zijn bende die interesseert. dat geen moer en blijft liegen dat iedereen erop vooruit gaat!????
Maaaaaaar!!! het vreemde is dat vele door hem gemaakte arme gezinnen toch weer op hem stemmen omdat hij een goede leugenaar is die goedgelovige mensen iets voorhoudt dat helaas...... verzonnen is.......

Maandag 08 oktober 2018 17:56

Jolan

570 euro op jaarbasis jezus christus nou dan ben ik naar de kloten want mijm uitkering n toeslagen stijgen niet zoveel mee....kan nu al nauwelijks rondkomen 60 euro per week maar als het aan ruttekut ligt moet ik dus van nog minder rondkomen...smerige kapitalist

Maandag 08 oktober 2018 13:23

Pieter van Brakel

Deze feiten zijn. Door mij als co-founder verontruste ouderen ,al meermalen al veel eerder naar de 2e kamer gestuurd.dhr van Rooyen 2e kamerlid (nog) heeft mij persoonlijk ook verteld dat hij dus via een motie 3% extra vraagt voor de ouderen! Maar de kans is klein dat het lukt .want hij is een van de weinige die kan rekenen in de kamer.helaas gaat ie naar de 1e kamer terug! Fysiek gaat het goed maar geestelijk gezien de druk op de kamer en tijden kan ik me dat goed voorstellen.

Maandag 08 oktober 2018 12:19

Brugman

Alles duurder maar waar blijft de verhoging van de pensioenen ? Al sinds 2008 op de 0-lijn !

Maandag 08 oktober 2018 12:02

Dwars

Ten eerste vermeld ik nogmaals dat die hele energietransitie gewoon door ons zelf betaald gaat worden. Ondanks dat men in de jaren 60 al wist dat de gasbel nu uitgeput zou zijn. Ook wist men al een halve eeuw geleden hoe het met de AOW zou lopen. Dus al die grote heren en dames die in de Tweede Kamer telkens die grote broek aantrekken en maar blijven blaten dat Nederland zo'n rijk land is, zijn de sop in de kool niet waard. Okee achteraf kijkt men de koe in zijn hol. Maar dat de AOW-ers, waarvan de meesten bijna hun hele leven al premie hiervoor hebben betaald, straks letterlijk in de kou worden gezet is toch wel het summum van dat ondeskundige geleuter. Ook is het jammer dat die ouderen-partijen telkens onderling ruzie hebben lopen maken, waardoor het imago naar beneden kelderde. Zo jammer, omdat bij wijze van spreken een partij als 50Plus ruim 45 zetels zou kunnen behalen indien alleen al iedere AOW-er op die partij zou stemmen. We zitten volgend jaar met ruim 3,3 miljoen AOW-ers en dat bij een kiesdrempel van ca. 70.000 kiezers. Laat staan nog de categorie 50 tot 67 jaar. Een enorme machtsfactor! Dus zaai tweedracht en ellende over die groep denkt men in Den Haag. Denk de heer Krol daar ook maar eens over moet nadenken, wat voor een volume hij misgrijpt. Dus AOW-ers niet klagen maar stemmen!

Maandag 08 oktober 2018 11:58

Barbara

Het wordt tijd dat Nederland wakker wordt. Aub geen VVD meer stemmen. Ik houd het netjes maar de rijker worden weer rijker en de armen en ouderen armer. Het wordt tijd dat Nederland weer socialer wordt. Dit kabinet neemt iedereen openlijk in de maling met alle verhogingen. Let maar op, de volgende stap is dat de heffingen weer omhoog gaan en zijn ze waar ze wezen willen. Een veel duurder Nederland met nog veel meer armoede. Dank je wel kabinet.

Maandag 08 oktober 2018 10:02

Wilma

Stem vooral VVD, dan denk ik persoonlijk WEG ERMEE!

Maandag 08 oktober 2018 10:01

Maarten van Hees

Mijn vader zei vroeger al ze geven een dubbeltje ,maar pakken een kwartje ,er is weinig veranderdt in 40 jaar ,het enige wat altijd hetzelfde zal blijven,is een minimumlijer blijft een minimumlijer,het is zeer triest de onophoudelijke leugens die politici verkopen,ik voor mij persoonlijk heb totaal geen vertrouwen meer in de politiek jammer maar helaas.

Maandag 08 oktober 2018 09:34

Franz Ulrich

Het is altijd weer het zelfde liedje, je krijgt een sigaar uit eigen doos en moet er dan bovendien ook nog voor betalen.
Maar als wij Nederlanders bij de verkiezingen stemmen moeten we niet raar kijken dat we deze regering krijgen.

Maandag 08 oktober 2018 09:20

Pieter van Brakel

wat ik mis in het staatje zijn de ouderen!
daar is voor ouderen met geen of klein pensioentje geen plus maar een dikke min.

verhoging heff kortingen is nvt bij bovenstaande gevallen,en dat is bijna de helft van alle AOWérs ! kijk maar naar de calculator bij price water en cooper belasting adviseurs .

de enige k.k stijging zou dan de AOW verhoging zijn die gekoppeld is aan het minimumloon. stel dat die met 2% stijgt (zie ik niet gebeuren) dan is er bruto iets van € 15 p.p daar gaat ZVW premie af ,ja ouderen betalen die zelf. alleen de energie belasting slokt dit op. de btw verhoging en de rest uit het staatje is een dikke min! want geloof me iedere leverancier,dienst of whatever denkt er is wat te halen bij de burgers! tja rekenen is een vak,weinigen in dit land met name de politiek beheersen dit nog. o ja klein feitje nog. de 1e schijf 65+ stijgt met 0,1% .

Maandag 08 oktober 2018 08:00

Eef Mulder

Ach wat wil je nu met deze regering je krijg toch wat van ze terug en je gaat er op vooruit. Ze schotelen het zo mooi voor. Dat ze aan de andere kant vijf keer zoveel terug jatten maken ze niet bekend. Via belastingen dat merk je pas een jaar later. Maar dat is dus onze regering veel beloven en veel meer terug jatten.

Maandag 08 oktober 2018 07:59

Ajeto

Als partimer verdien ik netto al 10 jaar per uur ongeveer hetzelfde!
Partimers zitten gevangen in een bedrijf..... ik wordt nergens anders aangenomen te oud (55)
En mijn cao staat al 2jaar stil ,FNV vindt de doe-het-zelf sector niet sexy genoeg voor actie.

Maandag 08 oktober 2018 07:45

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

besparen op energie tips

10 tips voor het besparen op uw energiekosten

Dinsdag 02 oktober 2018 12:03

De energietarieven gaan de komende maanden hard stijgen. Diverse leveranciers hebben al een prijsstijging aangekondigd en deze kan oplopen tot €140,- per jaar. Daarnaast wordt de belasting op...

Lees meer
Financiële veranderingen 2019

Financiële veranderingen in 2019

Maandag 17 september 2018 14:11

Op dinsdag 18 september 2018 heeft het kabinet traditioneel de financiële veranderingen voor 2019 bekendgemaakt. De belangrijkste veranderingen hebben wij op een rijtje gezet. Veel veranderingen hebb...

Lees meer
Financiële veranderingen 2019

Financiële veranderingen in 2019

Maandag 17 september 2018 14:07

Op dinsdag 18 september 2018 heeft het kabinet traditioneel de financiële veranderingen voor 2019 bekendgemaakt. De belangrijkste veranderingen hebben wij op een rijtje gezet. Veel veranderingen hebb...

Lees meer
Koopkracht stijgt beperkt

Kleine meerderheid ziet koopkracht stijgen

Donderdag 13 september 2018 10:06

Voor een kleine meerderheid in Nederland groeide de koopkracht vorig jaar. In totaal kwam de stijging op een half procent. In 2016 was dit nog 3 procent. 46 procent van de Nederlanders ging er vorig j...

Lees meer