Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Zo zit het met de zorgtoeslag 2020 | Zorgtoeslag omhoog

Maandag 09 december 2019 14:16Margot Boesveld
Zorgtoeslag in 2020 omhoog, maar blijf goed vergelijken

Zorgtoeslag in 2020 omhoog, maar blijf goed vergelijken

De zorgtoeslag stijgt in 2020 harder dan de zorgpremie. Met Prinsjesdag komt het kabinet jaarlijks met een voorspelling over de stijging van de zorgpremie in het nieuwe jaar. Voor 2020 was de voorspelling een verhoging van ongeveer € 3 per maand. Deze voorspelling vormt de basis voor de zorgtoeslag in het nieuwe jaar.  In 2020 stijgt de zorgtoeslag gemiddeld harder dan de verwachte stijging van de premie. Maar vergelijk vooral, want de verschillen per verzekeraar zijn groot.

Er zijn verzekeraars die de premie voor de basisverzekering met meer dan € 13 verhoogd hebben. Andere verzekeraars hebben de premie juist met ruim € 5 verlaagd. Door een  uiteenlopend beleid van de diverse verzekeraars zijn de onderlinge verschillen groter geworden. Een goede reden om jouw zorgverzekering nog dit jaar te vergelijken. De zorgtoeslag is een vast bedrag en is niet afhankelijk van de hoogte van de premie van jouw verzekeraar.

Hoeveel is de zorgtoeslag gestegen?

De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Met een inkomen tot ongeveer € 21.000 heb je recht op de maximale zorgtoeslag. In 2020 is het maximum als je geen partner hebt € 104 per maand. In 2019 was het maximum € 99. Met een partner komt het maximum uit op € 199 in 2020. In 2019 was het nog € 192 per maand.

Met een paar rekenvoorbeelden laten we zien op hoeveel zorgtoeslag recht bestaat in 2020. Het recht vervalt bij een vermogen boven de € 116.613 voor een alleenstaande en bij een vermogen van € 147.459 voor partners.

Waar heeft een gezin met een gezamenlijk inkomen van €35.000 recht op?

Het wel of niet hebben van kinderen heeft geen invloed op de hoogte van de zorgtoeslag. Ook maakt het niet uit wat de partner individueel verdient. Het gaat om het gezamenlijke inkomen van de toeslagpartners. Met een inkomen van € 35.000 heb je maandelijks recht op € 46 aan zorgtoeslag.

Waar heeft een gepensioneerde recht op?

Een alleenstaande gepensioneerde man of vrouw met een inkomen van € 25.000 heeft recht op € 63 per maand aan zorgtoeslag.

Hoeveel wordt de zorgverzekering duurder in 2020?

Gemiddeld over alle zorgverzekeraars gerekend blijft de stijging net onder de € 3 per maand. De maximale zorgtoeslag is voor een alleenstaande gestegen met € 5 per maand en voor partners met € 7. Maar of voor jou de zorgtoeslag harder stijgt dan de premie voor de zorgverzekering is nog maar de vraag. De zorgtoeslag is een compensatie voor de premie voor de basisverzekering, maar de meeste Nederlanders hebben daarnaast ook nog een aanvullende zorgverzekering.

Zorg goed voor jezelf en ga zorgverzekeringen vergelijken

De meeste Nederlanders zitten nog steeds bij de verzekeraar waar ze tien jaren geleden ook al bij zaten. Veel van deze mensen betalen maandelijks veel te veel voor de zorgverzekering. De goedkoopste zorgverzekering voor 2020 is namelijk meer dan € 30 per maand goedkoper dan de duurste. Dat is een fors verschil als je bedenkt dat de dekking in de basisverzekering bij alle verzekeraars gelijk is. Als je ook nog een aanvullende zorgverzekering nodig hebt, kunnen de verschillen nog verder oplopen.

Ga in ieder geval vóór 1 januari jouw zorgverzekering vergelijken. Voorkom dat je onnodig teveel betaalt.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Renckens

Een mooie bericht dat ons heeft verteld. Daarvoor onze hartelijke dank, gr ferry

Zaterdag 21 december 2019 21:43

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Kan een zorgverzekeraar jou weigeren en zo ja, waarom?

Kan de verzekeraar mij weigeren voor de zorgverzekering?

Maandag 02 december 2019 08:46

Voor de zorgverzekering mag een verzekeraar jou niet weigeren, tenminste niet voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering mogen verzekeraars eisen stellen of een wachttijd hanteren. Voor...

Lees meer
Wel of niet voor een tandverzekering kiezen?

Aanvullende tandverzekering afsluiten of zelf betalen?

Zondag 24 november 2019 11:32

Je gelooft het bijna niet, maar 77% kiest bij een zorgverzekering voor een aanvullend tandartspakket. Dat vinden wij veel en daarom stelden wij ons zelf de vraag: Is een aanvullende tandarts verzekeri...

Lees meer
Wat kost een tandarts behandeling in 2020?

Prijslijst tandartskosten 2020 | Tandartsrekening uitleg

Donderdag 21 november 2019 15:54

Jaarlijkse controle, foto’s maken, gaatjes vullen. Je kent het wel. Elk tandarts brengt een ander bedrag in rekening. Tandartsen gebruiken een code lijst om aan te geven welke behandeling ze heb...

Lees meer
Wacht met overstappen (totdat ook de zorgcontracten bekend zijn). Nr. 5 van de 8 tips.

8 tips voor overstappen zorg 2021 | Zorgverzekering

Woensdag 11 november 2020 11:11

Je zorgverzekering verdient aandacht. Je gezondheid is een belangrijk goed. Geen enkel mens is gelijk en dat geldt ook voor de medische kosten die gemaakt (moeten) worden. Voor de beste medische zor...

Lees meer