Zo zit het met de zorgtoeslag 2020 | Zorgtoeslag omhoog
Maandag 09 december 2019 14:16:34

De zorgtoeslag stijgt in 2020 harder dan de zorgpremie. Met Prinsjesdag komt het kabinet jaarlijks met een voorspelling over de stijging van de zorgpremie in het nieuwe jaar. Voor 2020 was de voorspelling een verhoging van ongeveer € 3 per maand. Deze voorspelling vormt de basis voor de zorgtoeslag in het nieuwe jaar.  In 2020 stijgt de zorgtoeslag gemiddeld harder dan de verwachte stijging van de premie. Maar vergelijk vooral, want de verschillen per verzekeraar zijn groot.

Er zijn verzekeraars die de premie voor de basisverzekering met meer dan € 13 verhoogd hebben. Andere verzekeraars hebben de premie juist met ruim € 5 verlaagd. Door een  uiteenlopend beleid van de diverse verzekeraars zijn de onderlinge verschillen groter geworden. Een goede reden om jouw zorgverzekering nog dit jaar te vergelijken. De zorgtoeslag is een vast bedrag en is niet afhankelijk van de hoogte van de premie van jouw verzekeraar.

Hoeveel is de zorgtoeslag gestegen?

De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. Met een inkomen tot ongeveer € 21.000 heb je recht op de maximale zorgtoeslag. In 2020 is het maximum als je geen partner hebt € 104 per maand. In 2019 was het maximum € 99. Met een partner komt het maximum uit op € 199 in 2020. In 2019 was het nog € 192 per maand.

Met een paar rekenvoorbeelden laten we zien op hoeveel zorgtoeslag recht bestaat in 2020. Het recht vervalt bij een vermogen boven de € 116.613 voor een alleenstaande en bij een vermogen van € 147.459 voor partners.

Waar heeft een gezin met een gezamenlijk inkomen van €35.000 recht op?

Het wel of niet hebben van kinderen heeft geen invloed op de hoogte van de zorgtoeslag. Ook maakt het niet uit wat de partner individueel verdient. Het gaat om het gezamenlijke inkomen van de toeslagpartners. Met een inkomen van € 35.000 heb je maandelijks recht op € 46 aan zorgtoeslag.

Waar heeft een gepensioneerde recht op?

Een alleenstaande gepensioneerde man of vrouw met een inkomen van € 25.000 heeft recht op € 63 per maand aan zorgtoeslag.

Hoeveel wordt de zorgverzekering duurder in 2020?

Gemiddeld over alle zorgverzekeraars gerekend blijft de stijging net onder de € 3 per maand. De maximale zorgtoeslag is voor een alleenstaande gestegen met € 5 per maand en voor partners met € 7. Maar of voor jou de zorgtoeslag harder stijgt dan de premie voor de zorgverzekering is nog maar de vraag. De zorgtoeslag is een compensatie voor de premie voor de basisverzekering, maar de meeste Nederlanders hebben daarnaast ook nog een aanvullende zorgverzekering.

Zorg goed voor jezelf en ga zorgverzekeringen vergelijken

De meeste Nederlanders zitten nog steeds bij de verzekeraar waar ze tien jaren geleden ook al bij zaten. Veel van deze mensen betalen maandelijks veel te veel voor de zorgverzekering. De goedkoopste zorgverzekering voor 2020 is namelijk meer dan € 30 per maand goedkoper dan de duurste. Dat is een fors verschil als je bedenkt dat de dekking in de basisverzekering bij alle verzekeraars gelijk is. Als je ook nog een aanvullende zorgverzekering nodig hebt, kunnen de verschillen nog verder oplopen.

Ga in ieder geval vóór 1 januari jouw zorgverzekering vergelijken. Voorkom dat je onnodig teveel betaalt.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Renckens reageerde op Zaterdag 21 december 2019 21:43:33

Een mooie bericht dat ons heeft verteld. Daarvoor onze hartelijke dank, gr ferry
Bekijk ook
'Met een hoge WOZ-waarde en OZB de gemeentekas spekken'
De OZB belasting gaat in veel gemeenten in 2020 omhoog. De inkomsten uit de OZB is voor veel gemeenten de grootste inkomstenbron. De berichten over de stijging van de gemeentelijke woonla...
Zo ziet je energierekening er in 2020 uit | Wat geven we uit aan stroom en gas?
Het effect van de energiebelasting is afhankelijk van jouw stroom en gas consumptie. De grote verliezer voor 2020 in de (groot)gasverbruiker, maar verder gaan de meeste huishoudens er op vooruit. In 2...
Verwachting: Gemiddelde WOZ-waarde 2020 schiet door 2,5 ton heen
In januari en februari 2020 worden de WOZ-waarden met waardepeildatum 1 januari 2019 verzonden. Er wordt verwacht dat de WOZ-waarde voor de vijfde keer op rij gaat stijgen. Voor 6 provincies bete...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam