Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Zonnepanelen: 4 redenen waarom bezoek-aan-huis handig is

Donderdag 22 april 2021 14:24Margot Boesveld
Een adviseur aan huis bij de aanschaf van zonnepanelen is van onschatbare waarde

Een adviseur aan huis bij de aanschaf van zonnepanelen is van onschatbare waarde

‌Zonnepanelen plaatsen | voordelen van een thuisbezoek.

In dit artikel kijken we naar de belangrijkste redenen waarom bezoek-aan-huis handig is. Wanneer je nadenkt over zonnepanelen kun je verschillend te werk gaan. Uit ons behoefte onderzoek blijkt dat huiseigenaren veel waarde hechten aan een schouwing aan huis. voorafgaand aan de offerte. Het is toch een redelijke investering die je doet en je wil niet voor verrassingen komen te staan. 

Voordelen van bezoek aan huis zonnepanelen

  1. Je weet waar je aan toe bent

  2. Je kan gerichte vragen stellen

  3. Snellere plaatsing mogelijk

  4. Minder bijkomende kosten

Het spreekt eigenlijk voor zich. Goede adviseurs hebben bouwkundig inzicht en weten altijd een offerte voor jouw specifieke situatie te maken. Door de locatie te bekijken kunnen ze rekening houden met de stand van de zon op jouw woning, een bepaalde schaduw-inval en de bekabeling van jouw zonnepanelen systeem naar de meterkast. Ook wordt er gekeken naar waar de omvormer geplaatst kan worden en hoe deze met het internet verbonden kan worden.  Zo weet je waar je aan toe bent. 

Ook wordt er tijd gemaakt voor vragen die je ongetwijfeld hebt. Deze vragen kun je vooraf opschrijven, maar gedurende het gesprek komen er meestal praktische vragen bij. Iets dat je op afstand niet van te voren kan bedenken. Dat kunnen technische vragen, maar ook vragen over financiering en de belastingteruggave zijn. Je kan een adviseur vragen stellen over de keurmerken en of ze aangesloten zijn bij een garantiefonds

Omdat er na het thuisbezoek direct een offerte gemaakt wordt die afgestemd is op de werkelijke situatie gaat het verdere proces ook snelller. Er wordt het juiste aantal zonnepanelen en m2 aan bekabeling besteld. Hierdoor krijg je minder bijkomende kosten. De verwachting wordt aan de voorkant beter geschept, zodat de uitvoering niet tegen valt. En laten we niet vergeten dat het gevoel ook een rol speelt. Als je een paar duizend euro ergens aan uitgeeft, mag je toch op zn minst verwachten dat een stukje persoonlijk contact gewaardborgd is. 

Nadelen van offerte op afstand

Als we de voordelen willen belichten moeten we ook even stilstaan bij de nadelen van een offerte op afstand. Tegenwoordig maken veel zonnepanelen leveranciers gebruik van geavanceerde technieken om offertes op afstand te maken.  Via de sateliet beelden of google maps wordt er offerte gemaakt. Dat lijkt mooi op papier, maar kan in de praktijk tegen te vallen. Dan kun je denken aan nét niet de goede hellingshoek of ligging van het dak, waardoor de geschatte opbrengst tegen valt. Of een schaduwinval die juist wel of niet meegerekend wordt. Kortom. Je kan niet op afstand een prefecte inschatting van de werkelijke situatie maken.

  1. Foutgevoelig

  2. Proces duurt langer

  3. Extra kosten

Vaak bijkt dat de werkelijke situatie niet overeenkomt met de opgestelde offerte. Achteraf moet dan opnieuw over de prijs onderhandeld worden. Dit brengt zowel financieel als uitvoerend vertraging op. Je leest  vaak dat panelen van organisaties die met offertes op afstand werken pas 8 weken na de offerte geinstalleerd kunnen worden. Op de offerte behoort uitgebreid omschreven te staan welke diensten er worden uitgevoerd op jouw dak. De prijs hoort gespecificeerd te zijn en alle posten -voorrijskosten, kilometerkosten, montage, (installatie)materialen en garanties- moeten apart vermeld staan.

Omgekeerde wereld

Er is geen software zo goed dat er op afstand een betere zonnepanelen offerte kan worden gemaakt.  Heb je meerdere offertes aangevraagd?
Lees ook het artikel: Zonnepanelen offertes vergelijken hoe doe je dat? 

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Zagers

hoe onderscheid je malafide en bonafide zonnepaneelaanbieders?

Maandag 27 juni 2022 20:39

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 07 juli 2022 08:57
Dat kan door te controleren of zij over bepaalde keurmerken beschikken zoals Zonnekeur. Dan weet je of er garantie gegeven wordt op de panelen en dat de gebruikte systemen aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Op deze pagina vind je meer info:
https://www.zonnepanelen-info.nl/keurmerken-en-garantie/

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Behoefteonderzoek Vastelastenbond: financiering, keurmerk en thuisbezoek belangrijke pijlers

Financiering, keurmerk en thuisbezoek belangrijk bij beslissing zonnepanelen

Dinsdag 23 maart 2021 15:32

Uit een peiling van de Vastelastenbond blijkt dat klanten het bij een investering in zonnepanelen prettig vinden als iemand thuis de situatie komt bekijken. Daarnaast geven no...

Lees meer
Elektrische auto opladen met je eigen zonnepanelensysteem

Maak zonnepanelen rendabel door je eigen consumptie op te krikken

Donderdag 18 maart 2021 12:25

‌Zonnepanelen zijn bijzonder interessant wanneer je veel van je opgewekte energie onmiddellijk verbruikt. Het komt erop neer om je stroomverbruik zo efficiënt mogelijk in te richten. In dit...

Lees meer
Zonnepanelen en geschikte daken in Nederland

In deze provincies staan de meeste geschikte huizen voor zonnepanelen

Maandag 16 november 2020 13:36

Steeds meer gemeenten zijn overtuigd van het benutten van daken voor zonne-energie. Zowel dakoppervlakken van woningen (zowel huur als koop), maar ook daken van gebouwen zoals scholen,  sporthal...

Lees meer
Zonnepanelen nog steeds populair

Steeds meer huiseigenaren kiezen voor zonnepanelen

Dinsdag 10 november 2020 13:37

Op dit moment heeft 12 procent van de huishoudens heeft zonnepanelen op het dak liggen. In 2019-2020 zijn er bijna 77 duizend meer woningen bijgekomen. En op die nieuwe daken liggen meestal...

Lees meer