“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Zorgverzekering duurder in 2019

Maandag 17 september 2018 14:27Margot Boesveld
Zorgverzekering duurder in 2019

Zorgverzekering duurder in 2019

€ 10,- per maand, dat is de stijging voor de verplichte zorgverzekering in 2019. In totaal betaalt een Nederlander € 124,- meer dan dit jaar. Hogere lonen en prijzen in de zorg zijn de oorzaak van de forse stijging.

Nominale waarde

De genoemde stijging is de verwachting van het kabinet. Zij benoemen jaarlijks de nominale premie en die komt in 2019 uit op € 1432,- per persoon. In 2014 was de nominale waarde € 1098,- (€ 91,50 per maand).

Zorgverzekeraars hoeven niet de nominale waarde te rekenen voor hun zorgverzekering. In het verleden was de stijging ook minder fors dan de nominale waarde. De verwachting is dan ook dat de goedkoopste basisverzekering goedkoper is dan de nominale waarde van € 119,- per maand.

Zorgtoeslag stijgt ook

Personen met een laag loon of een uitkering krijgen meer zorgtoeslag om de stijging zo te compenseren. Een deel van de stijging moeten studenten en alleenstaanden uit deze groep alleen nog wel zelf betalen. Gezinnen en ouderen met een klein inkomen zien de zorgtoeslag harder stijgen dan de zorgverzekering.

Ouderen en middeninkomens

Ouderen en/of gezinnen met een middeninkomen gaan de pijn het meest voelen. Zij hebben geen recht op zorgtoeslag en moeten de verhoging dus geheel zelf betalen.

Eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico blijft ook in 2019 op € 385,-. Sinds 2016 is het eigen risico bevroren op dit bedrag. Nederlanders kunnen het eigen risico vrijwillig verhogen naar maximaal € 885,-. Hierdoor betalen zij minder premie.

Premies in november bekend

Begin november maken zorgverzekeraars de definitieve premie voor 2019 bekend. Traditiegetrouw maakt DSW een week na Prinsjesdag de premie voor het daarop volgende jaar bekend. De Vastelastenbond houdt de ontwikkelingen in de gaten en blijft u hierover de komende maanden informeren.
 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

I. Jansen

Geen vertouwen meer in Rutte en dit kabinet! Meeste politici niet eerlijk of zelfs achterbaks en corrupt? Er klopt echt helemaal niets meer van het systeem in Nederland!
Pensioenen gekrompen en na jarenlang hard werken mag je het op je 65e een jaar zelf uitzoeken. Geen AOW. Te belachelijk voor woorden. Arbeidsgehandicapten, chronisch zieken en andere minimum inkomens al zoveel gekort. Er blijft geen enkele steun of subsidie meer over. Alles wegbezuinigd of nog maar 1/3 van over.. Eigen risico, geen enkele compensatie! Elk jaar vraag ik mij af hoe ik het nu weer moet betalen.. Heb ik eens wat uitgespaard, krijg ik het nu een jaar later alsnog voor mn kiezen met stomme dbc regeling. Rek komt pas na een jaar. Moet nu ruim 655euro ophoesten. Van wat? Heb min inkomen van €940 p maand. Alles is zo duur!
Vraag me af of Rutte enig benul heeft wat het betekent rond te moeten komen met een minimum inkomen?
Aantal mensen in de voedsel bank is verdubbeld en hij gaat gewoon op dezelfde weg door! Meneer Rutte bent u blind ofzo? Heeft u geen empathie? Alleen psychopaten reageren en handelen zoals u nu al jaren doet. Al u emotie lijkt geacteerd!!
We moeten inderdaad de straat op gaan. Het is niet leuk meer om in Nederland te leven ook al is het mijn land.

U zult wel zeggen Nederland is een mooi land en ergens anders had je helemaal geen arbeidsongeschiktheids uitkering gehad. Daar heeft u een punt. Maar Nederland is vooral een fijn land geworden voor mensen met een ruim inkomen. Niet meer voor alle mensen op modaal inkomen en vooral niet daar ver onder. Ik voel me arm in Nederland en dat voelt heel naar. Ik lig er nachten wakker van... Minister-president Rutte, ligt u wakker vanwege persoonlijke rekeningen die u niet kunt betalen? Een heleboel Nederlanders wèl!!

Woensdag 26 september 2018 01:03

Houben

Het wordt eens tijd dat de mensen de straat op gas en staken.want zo kan het niet langer met dit kabinet. Het gaat van kwaad naar erger.hier in Nederland.en Rutte moet opstappen.

Donderdag 20 september 2018 07:45

L.v.lochem

Het is inderdaad een schande dat dit maar doorgaat. Wij a.o.w.ers leveren al jaren in en worden weer blij gemaakt met een dode mus, ik persoonlijk heb hele slechte ogen en zeer dure glazen kan mij geen nieuwe bril veroorloven. Ik word misselijk als ik die grijns van Rutte zie.Schaam jullie heren en dames van de politiek

Woensdag 19 september 2018 17:03

j.n. van buuren

belachelijk die verhogingen en de mensen met aow en klein pensioen gaan er niet op vooruit waarom kan het in het buitenland wel en hier niet deze regering vullen hun eigen zakken en de rest kan stikken

Woensdag 19 september 2018 11:16

Dwars

Hebben jullie de patientenlijsten van de ziekenhuizen weleens ingezien? 80% vreemde namen, dus mensen die in d'r leven nog geen cent aan premie hebben bijgedragen eb vaak ook dure behandelingen ondergaan. Helemaal gratis!! Wij betalen al ons hele leven premies. Nu komt de baby- boom aan de beurt en die kunnen fluiten naar goedkope zorg. De AOW is inmiddels ook een verkapte bijstandsuitkering! Mooi zooitje hier in Nederland. En al die oud-politici in hun landhuizen (Wiegel, Jan Terlouw etc. etc.) verrijken zichzelf ook nog eens in de banencaroussel. Erger, zij bepalen nog steeds de verhogingen en vette reserves in de pensioen- en zorgverzekeringspotten. Bah! en nog eens bah!

Woensdag 19 september 2018 11:12

Jeanette

Zoals meestal worden we weer in het ootje genomen. Het gaat voor het zesde jaar beter in Nederland, maar nog steeds dalen de lasten niet, maar stijgen ze. Boodschappen, zorg, energie.....waar is het voordeel?
De zorgverzekeraars bouwen steeds meer op, maar het gaat niet naar de zorg terug. Het is schandalig dat de overheid dit blijft accepteren. Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn, en niet gemeden worden doordat de kosten te hoog zijn. Premies stijgen, eigen risico is erg hoog en veel moet ook nog door de mensen zelf betaald worden. Hoe heeft het zover kunnen komen in Nederland? Erg triest en onbegrijpelijk

Woensdag 19 september 2018 10:51

j.plomp

en maar geld rond pompen .vlak taks levert meer op.

Woensdag 19 september 2018 08:52

Josjara

Goedemorgen; Fijn dat jullie het op een rijtje zetten voor ons, zo blijven we up to date, en t volgen, en hoef ik me niet onnodig zorgen te maken over mn financien! Groet Jj

Woensdag 19 september 2018 05:35

Riet Niederer

Ik hoor maar steeds iedereen gaat er op vooruit! Ja, degene met de dikke salarissen, maar als je alleen AOW met een héél klein pensioentje hebt ga je er beslist niet op vooruit. Daarbij de verhoging van 3 % BTW voor de dagelijkse boodschappen hakt er ook flink in.
Goed dat ik maar een paar km van Duitsland af woon. Kan ik daar de boodschappen doen en tevens tanken. Zo maken ze weer veel winkeliers kapot.

Dinsdag 18 september 2018 22:21

jj de vogel

Dus wat niemand schijnt te begrijpen ook media hoor je er niet over,dat het zogenaamde erop vooruitgaan de zoveelste sigaar uit eigen doos is . ze geven 1 sigaar en pakken er 10 terug. oude liedje van altijd .
dus per saldo ga je er niet op vooruit maar flink op achteruit.

Dinsdag 18 september 2018 20:43

Margreth

Nou we gaan helemaal nergens op vooruit eerder achteruit alles wordt weer duurder,en die ziektekosten rijzen de pan uit ,het is van de zotte belachelijk en al die vluchtelingen die krijgen alles gratis ,de hard werkende mensen blijven maar betalen ze worden zelfs gestraft als ze te hard werken dus moeten ze meer gaan betalen,nog even en dan durft niemand meer naar de arts te gaan om bang te zijn voor al die rekeningen.

Dinsdag 18 september 2018 20:34

José jansen:

Wat een kromme regeling geef al veel uit aan therapie en middelen na 2 x borstkanker!
Jaren werkzaam geweest in gezondheidszorg en nu wordt ik gestraft!!Kom op met ook zorg voor deze doelgroep!!Ik wil niet nog meer betalen!!!

Dinsdag 18 september 2018 20:20

h meijer

de stijging van de zorg kosten zou niet hoeven,als de bonussen aan ceo worden gestopt
en de belachelijke medicijnen tekort zou worden opgelost door de regering,geen enkel woord daarover
in de troonrede
want door dit tekort worden de kosten ook opgedreven
had eerst een tablet gecombineerd
nu de originelen tablet gehad die al duurder is
maar de combinatie zit er niet in daar krijg ik een aparte tabel voor dus extra kosten maar moet nu niet een maar twee tabletten slikken
dus onze regering ebn verzekeraars drijven zelf de prijzen om hoog om alleen hun eigen kas te spekken ten koste van de zieke mensen

Dinsdag 18 september 2018 20:18

Albert

Een woord belachelijk meeste mensen kunnen helemaal niet meer betalen blijk nu ook dat je meer medicijnen moet je zelf al betalen ze moeten eens kijken hoe ze ouderen gezinnen kapot m as ken met deze keuze

Dinsdag 18 september 2018 19:50

sophie

En mensen met aow en wwar de vrouw nog geen aow krijgt en een klein pensioen krijgen weer harde klappen weg met dit kabinet zakkenvullers zijn het

Dinsdag 18 september 2018 19:40

CPTM Giebels

Zou mooi zijn als het eigen risico verlaagd kan worden naar bv. 285 euro De zorgverzekeraars hebben genoeg reserves opgebouwd. Het zou ook beter zijn als bv Achmea alle verzekeringsnamen gaan reduceren naar 1 omschrijving. Dit levert meteen reductie op in het bijhouden in alle iT systemen en dus besparing

Dinsdag 18 september 2018 19:38

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

zorgverzekering minima onder druk

Grote zorgen over zorgverzekering minima

Woensdag 15 augustus 2018 11:00

Er zijn grote zorgen bij gemeenten over de collectieve zorgverzekering voor minima. Zilveren Kruis en Menzis trekken zich in een aantal gemeenten terug. In diverse gemeenten moeten uitkeringsgerechtig...

Lees meer
Nederlander betaalt te veel voor zorgverzekering

Nederlander betaalt onnodig te veel voor zorgverzekering

Woensdag 25 juli 2018 10:10

Veel Nederlanders betalen onnodig te veel voor hun zorgverzekering. Een goede keuze kan de consument tot wel 93 euro opleveren. Belangrijkste oorzaak is dat het moeilijk is om alle zorgverzekeringen g...

Lees meer
Zorgverzekering 2019 aanpassingen

Eerste aanpassingen zorgverzekering 2019 bekend

Woensdag 04 juli 2018 09:11

De overheid heeft de eerste veranderingen voor de basisverzekering van 2019 bekend gemaakt. Onderstaand een overzicht van de wijzigingen. De overige veranderingen worden in september verwacht tijdens ...

Lees meer

De instinkers, do's en dont's zorgverzekering

Zaterdag 22 oktober 2016 12:56

Vanaf half november zijn alle premies voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend. Naar verwachting gaan de premies flink stijgen ten opzichte van dit jaar. Ga niet zomaar akkoord met het nieuwe v...

Lees meer