Hoe verzeker ik een beugel voor de kinderen mee?
Vrijdag 13 december 2019 11:59:02

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar de tandarts, maar kosten voor de beugel (orthodontie) moet je via een aanvullende zorgverzekering meeverzekeren. Hoe verzeker je het mee en wat als je het vergeet mee te verzekeren?

De kosten van een beugel moet je niet onderschatten. Verdeeld over meerdere jaren kan een beugel tot wel € 2.500 kosten. In bepaalde gevallen zelfs nog meer. Deze kosten betaal je niet in één jaar, maar verdeeld over meerdere jaren. Verwacht je een beugel voor je zoon of dochter in 2020? Vergelijk dan de zorgverzekering vóór 1 januari 2020. Je kunt de zorgverzekering namelijk meestal niet in de loop van het jaar aanpassen.

Vergoeden de verzekeraars de totale kosten?

Het beleid van de verzekeraars met betrekking tot de beugel verschilt onderling sterk. Sommige verzekeraars geven maar een beperkte vergoeding van de kosten. Je hebt bijvoorbeeld recht op 75% van de kosten met een maximum van €500. Andere verzekeraars bieden een ruimere dekking, maar hanteren wel een wachttijd van één jaar. Dat betekent dat je eerst één jaar premie moet betalen voor de ruime aanvullende verzekering en in 2021 bestaat pas recht op een vergoeding voor de beugel. Weer andere verzekeraars bieden een ruime vergoeding met een hoog maximumbedrag.

Zorgverzekeringen die de beugel grotendeels vergoeden zijn betaalbaar

De zorgverzekeringen met een volledige vergoeding van de kosten zijn over het algemeen de duurdere zorgverzekeringen. Kiezen voor een zorgverzekering die de kosten voor 80% draagt kan een goed alternatief zijn. Voor deze aanvullende verzekering betaal je bijvoorbeeld €22 per maand voor de aanvullende zorgverzekering. De kosten van een beugel in één jaar overtreffen vaak ruimschoots deze bedragen.

Zorgverzekering 8 tips

Verdiep je in de huidige zorgverzekering vóór de jaarwisseling

Tot 1 januari heb je de mogelijkheid om de huidige zorgverzekering op te zeggen. Daarna zit je weer vast aan deze verzekering. Als orthodontie niet meeverzekerd is, betaal je de beugel van de kinderen zelf. Een andere optie is om de beugel één jaar uit te stellen, maar ook dat is natuurlijk niet wenselijk. De maand december is een drukke maand, maar neem toch even een half uur de tijd om jouw huidige zorgverzekering tegen het licht te houden.

Houd rekening met de maximale vergoeding

Meerdere verzekeraars geven aan dat ze bijvoorbeeld maximaal € 1.000 vergoeden. Dat houdt in dat je nooit meer dan € 1.000 vergoed krijgt. Stel, de verzekeraar vergoedt voor de beugel € 750 in 2020. In 2021 is er vervolgens nog maar een bedrag van € 250 beschikbaar. Door eind 2020 weer over te stappen kun je ervoor zorgen dat je opnieuw een budget krijgt van bijvoorbeeld € 1.000. Op deze manier voorkom je dat je alsnog het grootste deel van de rekening zelf moet betalen.

Ga dus vergelijken om te voorkomen dat je in 2020 voor hoge zorgkosten staat.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Energie lokkertjes december | Wat betaal je nou echt?
De kortingen en cadeautjes op energiecontracten vliegen je in december om de oren. Vooral de cashbacks en cadeaus zijn populaire wervingstrucjes. Maar wat kost zo’n leuke actie je nou echt? ...
Zo zit het met de zorgtoeslag 2020 | Zorgtoeslag omhoog
De zorgtoeslag stijgt in 2020 harder dan de zorgpremie. Met Prinsjesdag komt het kabinet jaarlijks met een voorspelling over de stijging van de zorgpremie in het nieuwe jaar. Voor 2020 was de voo...
'Met een hoge WOZ-waarde en OZB de gemeentekas spekken'
De OZB belasting gaat in veel gemeenten in 2020 omhoog. De inkomsten uit de OZB is voor veel gemeenten de grootste inkomstenbron. De berichten over de stijging van de gemeentelijke woonla...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam