Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Zo kies je je zorgverzekering | in vijf stappen.

Vrijdag 27 december 2019 08:16Margot Boesveld
Zorgverzekering kiezen in vijf stappen. Keep it simple

Zorgverzekering kiezen in vijf stappen. Keep it simple

Zo kun je in 5 stappen je zorgverzekering kiezen. Overal lees je over de zorgverzekering. Ja, het is een feit dat iedereen in Nederland boven de 18 jaar verplicht is om een zorgverzekering te hebben. Ja, het is een feit dat je alleen in november en december voor een nieuwe verzekeraar kan kiezen. En ja, het wordt duurder. Ik (Margot) ging op zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor 2020. Ik geef je een aantal tips hoe je kiest voor een zorgverzekering die past bij jouw persoonlijke zorgwensen. Want daar gaat het allemaal om. 

1. Kies je keuze vrijheid

2. Kies de hoogte van je eigen risico

3. Wil je fysiotherapie vergoed krijgen? 

4. Tandartskosten vergoeding? Ja/nee

5. Extra dekking nodig of specifieke zorgwensen? 

Hou het simpel. Zo doe je dat

Ik herken het wel. Ik ben zelf ook al tot 4 keer toe begonnen met vergelijken en toch sluipt de twijfel er weer in. Maar ja, ik wil ook niet te laat zijn. Deze vijf stappen hebben mij enorm geholpen om de blur van alle zorgverzekeraars van me af te schudden en bij de feiten te blijven. Ik keek eerst naar mijn huidige zorgpolis en wat ik nou eigenlijk heb gebruikt afgelopen jaar. Zo was ik aanvullend verzekerd voor 9 fysiotherapie behandelingen en tandartskosten van € 250,-. Hier heb ik ruim € 13,- per maand voor betaald. Ik ben 3 keer naar de fysio geweest en heb geen extra tandartskosten gehad. Ik was achteraf gezien dus oververzekerd. Dat ga ik voor komend jaar anders doen. 

Volg het stappenplan en je komt vanzelf tot een keuze top 3. Deze kun je in onze vergelijker makkelijk met elkaar vergelijken. Je hebt dan de vergoedingen in één overzicht. En dan wordt het knopen doorhakken.  

1. Kies je keuze vrijheid

Je hebt verschillende opties: budget, natura en restitutie. De verschillen in deze verzekeringsvormen hebben te maken met je eigen keuzevrijheid om voor een bepaalde zorgverlener te kiezen. Elke zorgverzekeraar heeft namelijk een aantal gecontracteerde zorgverleners en het kan zijn dat jouw voorkeur daar niet bij zit. Dat is handig als je heel specifiek een bepaalde zorgverlener wenst. Ik had een restitutie verzekering, maar de zorgverleners zijn bijna allemaal bij de zorgverzekeraar aangesloten. Een budgetpolis had wellicht ook volstaan. Ik zou kunnen kiezen voor een budgetpolis, maar dat voelt toch te beperkt voor mij. Daarom kies ik dit jaar voor een natura polis. De zorgverleners uit mijn buurt zijn hier bij aangesloten en dat is voor mij voldoende. Je kan hier meer lezen over de verschillende vormen van zorgverzekeringen. 

2. Kies de hoogte van je eigen risico

Iedereen heeft een verplicht eigen risico van € 385,-. Dat heeft de overheid zo bepaald. Maar je kan je eigen risico ophogen met stapjes van €100,-. Dit kan tot maximaal € 885,-. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe minder premie je betaalt. Dit betekent niet dat je automatisch € 885,- kwijt bent. Dit is afhankelijk van hoeveel zorg je nodig hebt. En of je dus je eigen risico opmaakt. Dit is een persoonlijke keuze. 

3. Wil je fysiotherapie vergoed krijgen? 

Maak een berekening van hoeveel één sessie fysiotherapie kost en wat je maandelijks aan (extra) premie zou betalen. Is het bijna zeker dat je extra premie betalen in je voordeel werkt? Dan kun je je extra aanvullend verzekeren voor fysiobehandelingen. Voorbeeld. Stel je betaalt € 37,50 voor één behandeling. En je betaalt € 12,45 extra premie voor 9 fysiobehandelingen. Ben je een fanatieke sporter en verwacht je deze 9 behandelingen volledig op te maken? Dan geldt het volgende:  Als je dit volledig zelf zou betalen betaal je € 337,50 (37,50 x 9 behandelingen). Als je je extra verzekerd betaal je € 149,50 aan premie (12,45 x 12 maanden). Dat levert je dus een voordeel van € 188,- euro op. Het kantelpunt zit bij 4 behandelingen. Denk je minder dan 4 behandelingen nodig te hebben, dan kun je er beter voor kiezen om de behandelingen zelf te betalen. 

4. Tandartskosten vergoeding? Ja/nee

Dit blijft een lastige. Want in principe heb je niet veel mondzorg nodig. Op een paar controles en een gaatje op jaarbasis na. Maar als je ineens een ontsteking krijgt, een stuk van je kies afbreekt, een wortelkanaalbehandeling nodig hebt of veel gaatjes hebt, kan dit je veel geld kosten. We hebben hier een apart blog over geschreven met een duidelijke berekening van de tandarts kosten. Het is aan jou de keus of het betalen van een maandelijkse premie opweegt tegen de kosten die je maakt als je toch naar de tandarts moet. Lees hier het artikel over: Tandartskosten verzekeren ja/nee?

5. Extra dekking nodig of specifieke zorgwensen? 

Nu komt moeilijkste. Slik je bepaalde medicijnen of heb je een chronische ziekte? Dan heb je hele specifieke wensen en moet je echt in het vergoedingen overzicht van de zorgverlener duiken om te weten hoe het zit. Hierbij moet je letten op een maximale vergoeding per jaar. Sommige verzekeraars geven per verzekerde maar een maximale vergoeding. Heb je deze al opgebruikt? Dan is overstappen verstandig. Maar heeft een zorgverzekeraar een specifiek medicijn niet, of is jouw osteopaat (of een andere specifieke zorgverlener) niet aangesloten bij de verzekeraar? Dan heeft het geen nut daarvoor te kiezen en moet je je zoektocht weer even aanpassen. 

Heb je een vraag over de zorg? Wij zitten voor je klaar. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Heeft je kind een beugel nodig? Houd dan rekening met de maximale vergoeding.

Hoe verzeker ik een beugel voor de kinderen mee?

Vrijdag 13 december 2019 11:59

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar de tandarts, maar kosten voor de beugel (orthodontie) moet je via een aanvullende zorgverzekering meeverzekeren. Hoe verzeker je het mee en wat als je het verge...

Lees meer
Zorgtoeslag in 2020 omhoog, maar blijf goed vergelijken

Zo zit het met de zorgtoeslag 2020 | Zorgtoeslag omhoog

Maandag 09 december 2019 14:16

De zorgtoeslag stijgt in 2020 harder dan de zorgpremie. Met Prinsjesdag komt het kabinet jaarlijks met een voorspelling over de stijging van de zorgpremie in het nieuwe jaar. Voor 2020 was de voo...

Lees meer
Kan een zorgverzekeraar jou weigeren en zo ja, waarom?

Kan de verzekeraar mij weigeren voor de zorgverzekering?

Maandag 02 december 2019 08:46

Voor de zorgverzekering mag een verzekeraar jou niet weigeren, tenminste niet voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering mogen verzekeraars eisen stellen of een wachttijd hanteren. Voor...

Lees meer
Wel of niet voor een tandverzekering kiezen?

Aanvullende tandverzekering afsluiten of zelf betalen?

Zondag 24 november 2019 11:32

Je gelooft het bijna niet, maar 77% kiest bij een zorgverzekering voor een aanvullend tandartspakket. Dat vinden wij veel en daarom stelden wij ons zelf de vraag: Is een aanvullende tandarts verzekeri...

Lees meer