Zo kies je je zorgverzekering | in vijf stappen.
Vrijdag 27 december 2019 08:16:20

Zo kun je in 5 stappen je zorgverzekering kiezen. Overal lees je over de zorgverzekering. Ja, het is een feit dat iedereen in Nederland boven de 18 jaar verplicht is om een zorgverzekering te hebben. Ja, het is een feit dat je alleen in november en december voor een nieuwe verzekeraar kan kiezen. En ja, het wordt duurder. Ik (Margot) ging op zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor 2020. Ik geef je een aantal tips hoe je kiest voor een zorgverzekering die past bij jouw persoonlijke zorgwensen. Want daar gaat het allemaal om. 

1. Kies je keuze vrijheid

2. Kies de hoogte van je eigen risico

3. Wil je fysiotherapie vergoed krijgen? 

4. Tandartskosten vergoeding? Ja/nee

5. Extra dekking nodig of specifieke zorgwensen? 

Hou het simpel. Zo doe je dat

Ik herken het wel. Ik ben zelf ook al tot 4 keer toe begonnen met vergelijken en toch sluipt de twijfel er weer in. Maar ja, ik wil ook niet te laat zijn. Deze vijf stappen hebben mij enorm geholpen om de blur van alle zorgverzekeraars van me af te schudden en bij de feiten te blijven. Ik keek eerst naar mijn huidige zorgpolis en wat ik nou eigenlijk heb gebruikt afgelopen jaar. Zo was ik aanvullend verzekerd voor 9 fysiotherapie behandelingen en tandartskosten van € 250,-. Hier heb ik ruim € 13,- per maand voor betaald. Ik ben 3 keer naar de fysio geweest en heb geen extra tandartskosten gehad. Ik was achteraf gezien dus oververzekerd. Dat ga ik voor komend jaar anders doen. 

Volg het stappenplan en je komt vanzelf tot een keuze top 3. Deze kun je in onze vergelijker makkelijk met elkaar vergelijken. Je hebt dan de vergoedingen in één overzicht. En dan wordt het knopen doorhakken.  

1. Kies je keuze vrijheid

Je hebt verschillende opties: budget, natura en restitutie. De verschillen in deze verzekeringsvormen hebben te maken met je eigen keuzevrijheid om voor een bepaalde zorgverlener te kiezen. Elke zorgverzekeraar heeft namelijk een aantal gecontracteerde zorgverleners en het kan zijn dat jouw voorkeur daar niet bij zit. Dat is handig als je heel specifiek een bepaalde zorgverlener wenst. Ik had een restitutie verzekering, maar de zorgverleners zijn bijna allemaal bij de zorgverzekeraar aangesloten. Een budgetpolis had wellicht ook volstaan. Ik zou kunnen kiezen voor een budgetpolis, maar dat voelt toch te beperkt voor mij. Daarom kies ik dit jaar voor een natura polis. De zorgverleners uit mijn buurt zijn hier bij aangesloten en dat is voor mij voldoende. Je kan hier meer lezen over de verschillende vormen van zorgverzekeringen. 

2. Kies de hoogte van je eigen risico

Iedereen heeft een verplicht eigen risico van € 385,-. Dat heeft de overheid zo bepaald. Maar je kan je eigen risico ophogen met stapjes van €100,-. Dit kan tot maximaal € 885,-. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe minder premie je betaalt. Dit betekent niet dat je automatisch € 885,- kwijt bent. Dit is afhankelijk van hoeveel zorg je nodig hebt. En of je dus je eigen risico opmaakt. Dit is een persoonlijke keuze. 

3. Wil je fysiotherapie vergoed krijgen? 

Maak een berekening van hoeveel één sessie fysiotherapie kost en wat je maandelijks aan (extra) premie zou betalen. Is het bijna zeker dat je extra premie betalen in je voordeel werkt? Dan kun je je extra aanvullend verzekeren voor fysiobehandelingen. Voorbeeld. Stel je betaalt € 37,50 voor één behandeling. En je betaalt € 12,45 extra premie voor 9 fysiobehandelingen. Ben je een fanatieke sporter en verwacht je deze 9 behandelingen volledig op te maken? Dan geldt het volgende:  Als je dit volledig zelf zou betalen betaal je € 337,50 (37,50 x 9 behandelingen). Als je je extra verzekerd betaal je € 149,50 aan premie (12,45 x 12 maanden). Dat levert je dus een voordeel van € 188,- euro op. Het kantelpunt zit bij 4 behandelingen. Denk je minder dan 4 behandelingen nodig te hebben, dan kun je er beter voor kiezen om de behandelingen zelf te betalen. 

4. Tandartskosten vergoeding? Ja/nee

Dit blijft een lastige. Want in principe heb je niet veel mondzorg nodig. Op een paar controles en een gaatje op jaarbasis na. Maar als je ineens een ontsteking krijgt, een stuk van je kies afbreekt, een wortelkanaalbehandeling nodig hebt of veel gaatjes hebt, kan dit je veel geld kosten. We hebben hier een apart blog over geschreven met een duidelijke berekening van de tandarts kosten. Het is aan jou de keus of het betalen van een maandelijkse premie opweegt tegen de kosten die je maakt als je toch naar de tandarts moet. Lees hier het artikel over: Tandartskosten verzekeren ja/nee?

5. Extra dekking nodig of specifieke zorgwensen? 

Nu komt moeilijkste. Slik je bepaalde medicijnen of heb je een chronische ziekte? Dan heb je hele specifieke wensen en moet je echt in het vergoedingen overzicht van de zorgverlener duiken om te weten hoe het zit. Hierbij moet je letten op een maximale vergoeding per jaar. Sommige verzekeraars geven per verzekerde maar een maximale vergoeding. Heb je deze al opgebruikt? Dan is overstappen verstandig. Maar heeft een zorgverzekeraar een specifiek medicijn niet, of is jouw osteopaat (of een andere specifieke zorgverlener) niet aangesloten bij de verzekeraar? Dan heeft het geen nut daarvoor te kiezen en moet je je zoektocht weer even aanpassen. 

Heb je een vraag over de zorg? Wij zitten voor je klaar. 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Het oerwoud van de Consumentenbond | Energieaanbiedingen
Sinds de liberalisering van de energiemarkt springt de Consumentenbond in de bres om consumenten te helpen en beschermen. Het eerste middel in deze strijd was de energie prijsvergelijker. Deze helpt c...
Hoe verzeker ik een beugel voor de kinderen mee?
Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar de tandarts, maar kosten voor de beugel (orthodontie) moet je via een aanvullende zorgverzekering meeverzekeren. Hoe verzeker je het mee en wat als je het verge...
Energie lokkertjes december | Wat betaal je nou echt?
De kortingen en cadeautjes op energiecontracten vliegen je in december om de oren. Vooral de cashbacks en cadeaus zijn populaire wervingstrucjes. Maar wat kost zo’n leuke actie je nou echt? ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam