Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Zorgverzekering kiezen? ‘Laat je niet bang maken en lees de polisvoorwaarden goed door’

Donderdag 22 december 2022 16:46Frank van de Ven
Denk goed na over wat je invult en welke zorg je nodig hebt, adviseert verzekeringsadviseur Hakan Tas.

Denk goed na over wat je invult en welke zorg je nodig hebt, adviseert verzekeringsadviseur Hakan Tas.

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat je opnieuw een ziektekostenverzekering moet kiezen. Veel mensen besluiten op het allerlaatste moment een vergelijkingstool te gebruiken en aan de hand daarvan een verzekering af te sluiten. Denk goed na over wat je invult en welke zorg je nodig hebt, adviseert Hakan Tas. De verzekeringsadviseur stelt dat je niet al te lichtzinnig moet denken over de keuze van een zorgverzekering: “Je krijgt maar één kans om een keuze te maken voor een heel jaar.”


Waarom verdient de ziektekostenverzekering meer aandacht?

“Het is een complex product waarmee je heel zorgvuldig moet omgaan. Deze verzekering bestaat uit heel veel losse elementen en is gebaseerd op verwachtingen die volgend jaar plaatsvinden. Je krijgt slechts één keer de kans om een keuze te maken voor een heel jaar. Dat is lastig. Mensen zijn in de media bang gemaakt voor de oplopende kosten van de zorgverzekering. Het moet niet om prijs maar om noodzaak draaien. Het is belangrijk dat je een weloverwogen beslissing maakt als het om de ziektekostenverzekering gaat.”


Hoe voorkom je dat je een jaar vastzit aan een te hoge ziektekostenverzekering?

“De kunst is om goed na te gaan welke zorgkosten je het afgelopen jaar gemaakt hebt en hoe vaak je die zorg nodig had. Wat waren de exacte kosten? Als je dat scherp hebt, kun je een weloverwogen keuze maken. Als je een bezoek aan de tandarts heb gehad en te horen hebt gekregen dat er het een en ander aan je gebit schort, is het de moeite waard om een tandartsverzekering af te sluiten. Je hebt op een presenteerblaadje gekregen dat er het een en ander schort aan je tanden en dat er kosten aan komen.”


Wat zou je mensen willen meegeven die nog een keuze moeten maken voor deze verzekering?

“De tip die ik kan geven, is om goed in kaart te brengen wat je in het verleden nodig had qua behandelingen. Je moet speculaties doen op basis van verwachtingen en dat maakt het kiezen van een zorgverzekering complex. Het blijft een risico. Jonge mensen die voor het eerst verplicht worden om een verzekering af te sluiten, raad ik aan om hun eigen risico omhoog schroeven. Tenminste wanneer ze gezond zijn en geen zorg nodig hadden de jaren ervoor. Als je jong bent en geen zorg nodig hebt – of denkt te hebben dan kun je het eigen risico ophogen tot 885 euro. Dat scheelt je twintig euro in de maand. Het gevaar is dat wanneer er wat aan de hand is, je veel moet betalen. In deze doelgroep is dat vaak niet van toepassing.”
 

Welk onderdeel van de zorgverzekering zou je adviseren om niet af te sluiten?

“De grootste dooddoener is wat mij betreft de tandartsverzekering. Ik heb een heleboel tandartsverzekering beëindigd en daarmee mensen een hoop geld bespaard. Veel mensen gaan twee keer per jaar naar de tandarts en willen die kosten volledig vergoed hebben. Als ik hoor dat iemand een tandartsverzekering heeft afgesloten, vraag ik waarom. ‘Omdat ik twee keer ga en geen kosten wil maken’.  Helder, maar ga je ook twee keer in een kalenderjaar naar de tandarts? Vaak is dat niet zo. Maar stel dat je echt twee keer gaat, wat ben je kwijt? Veertig euro per keer? Dan ben je tachtig euro per jaar kwijt, terwijl je kosten veel hoger zijn. Als je maandelijks een tientje extra neertelt voor deze verzekering, betaal je dus echt veel te veel.”


Valt er veel te besparen op de zorgverzekering?

“Absoluut. Door je huiswerk te doen, kun je veel geld besparen. Het advies is om goed te lezen waarvoor je een verzekering afsluit. Veel mensen gaan op vergelijkingen uit en pluizen niet goed uit waarvoor ze verzekerd zijn. Ik heb vaak genoeg gezien dat mensen daardoor de meest vreemde zaken hebben verzekerd waar ze niets aan hebben. Zwangerschapspakketten voor mannen en brillenverzekeringen voor mensen zonder bril. Er wordt vaak niet goed gelezen en dat kost je geld.”


Wat zijn zaken waar veel mensen tegenaan lopen?

“Welke verzekering moet je kiezen? Restitutie, natura of select? Veel mensen denken dat de duurste verzekering de beste is en dat je met de goedkoopste verzekering vastzit aan kleine ziekenhuizen. Uit angst buitengesloten te worden bij het grote ziekenhuis om de hoek kiezen ze voor de duurste polis. Dat hoeft dus niet want als je de polisvoorwaarden doorleest, zie je dat je bij de goedkoopste premie ook gewoon bij grote ziekenhuizen terechtkan voor zorg. Daar hoef je niet voor bij te betalen. Als mensen lezen dat je bij de keuze van een bepaalde zorgverzekering  ‘het risico loopt dat je niet bij de zorgverlener van uw keuze terechtkunt’ stoppen ze met lezen en slaat de paniek toe. Dan denken veel mensen niet meer logisch na en kiezen ze meteen voor een dure verzekeraar.”


Is het dan zo verkeerd om voor veiligheid te kiezen?

“Niet als het gerechtvaardigd is. Maar wanneer het onnodig is om voor de duurste verzekering te kiezen en het je veel geld kost, is het zeker niet de juiste keuze lijkt mij. Als je de tijd neemt om de polisvoorwaarden door te lezen. Ontdek je dat je ook bij grote ziekenhuizen terechtkunt met goedkopere polissen. Mensen lezen vaak niet goed of weten niet welke informatie beschikbaar is. De verzekeringsadviseur kan je helpen. Bel ons gerust op en vraag om hulp. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt. Ik zou je adviseur zeker bij je keuze betrekken en hem om adviseur vragen.”

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Mertens

Twee jaar geleden wist ik dat mijn tandartskosten hoger zouden worden. Dus heb ik een goede tandartsverzekering afgesloten (VGZ). Later bleek dat ik 3 jaar lang deze verzerking moest betalen om recht te hebben op de volledige vergoeding die op de polis vermeld stond. Ik heb vorig jaar de tandartsverzekering opgezegd en spaar nu zelf elke maand € 30,-- om tandartskosten op te vangen.

Vrijdag 30 december 2022 17:49

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

In 2023 gaat de maximale zorgtoeslag fors omhoog.

Dit zijn de grootste veranderingen op het gebied van je zorgverzekering in 2023

Maandag 19 december 2022 10:55

‌Er staat in 2023 een aantal veranderingen op stapel als het gaat om de zorgverzekering. In dit blog lees je welke dat zijn en ontdek je wat je volgend jaar kunt verwachten op het gebied van je z...

Lees meer
De Vastelastenbond helpt je graag bij kiezen van de juiste zorgverzekering. Door goed na te denken over je verzekering kun je een hoop geld besparen.

Bespaar op je zorgverzekering met deze vijf adviezen

Donderdag 17 november 2022 14:42

‌ De inflatie heeft invloed op je zorgverzekering, want deze gaat omhoog. Gemiddeld betaal je per maand een tientje meer voor deze verzekering, maar er zijn ook verzekeraars die een tariefv...

Lees meer
Het eigen risico van je zorgverzekering blijft net als voorgaande jaren ook in 2023 op € 385,- staan. Dit bedrag maak je op voordat de zorgverzekeraar besluit om onkosten te vergoeden.

Overzicht zorgpremies 2023: Grote verschillen tariefwijzigingen verzekeraars

Maandag 14 november 2022 10:23

‌De zorgpremies voor 2023 zijn bekendgemaakt en voor alle polissen geldt dat ze duurder worden. Opvallend is dat de tariefwijzigingen flink uiteenlopen. De ene verzekeraar verhoogt de maandelij...

Lees meer
Een grote verandering is het verdwijnen van de korting van de collectieve zorgverzekering. Ook gaat de zorgtoeslag omhoog.

Wat betekent aanpassing basispakket zorgverzekering voor jou?

Vrijdag 11 november 2022 15:10

‌ Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november laten weten welke kosten ze in 2023 voor de basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen in rekening brengen. Naar verwachting stijgt de ...

Lees meer