Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Bespaar op je zorgverzekering met deze vijf adviezen

Donderdag 17 november 2022 14:42Frank van de Ven
De Vastelastenbond helpt je graag bij kiezen van de juiste zorgverzekering. Door goed na te denken over je verzekering kun je een hoop geld besparen.

De Vastelastenbond helpt je graag bij kiezen van de juiste zorgverzekering. Door goed na te denken over je verzekering kun je een hoop geld besparen.

De inflatie heeft invloed op je zorgverzekering, want deze gaat omhoog. Gemiddeld betaal je per maand een tientje meer voor deze verzekering, maar er zijn ook verzekeraars die een tariefverhoging van meer dan zeventien euro doorvoeren. Dat betekent in zo'n geval dus dat je volgend jaar tweehonderd euro meer betaalt voor je zorgpremie. Het is dit jaar dus extra belangrijk om goed na te denken over je zorgverzekering en mogelijke aanvullende verzekeringen. Deze vijf tips vereenvoudigen je keuze.

De Vastelastenbond helpt je graag bij kiezen van de juiste zorgverzekering. Door goed na te denken over je verzekering kun je een hoop geld besparen.  Lees hier alvast vijf adviezen waarmee je je voordeel kunt doen!
 

1. Welke aanvullende zorg heb je echt nodig?

Het klinkt interessant om jezelf extra goed te verzekeren voor bijvoorbeeld fysiobezoek. De vraag is of je het ook echt nodig hebt. Als je drie keer per jaar de fysiotherapeut bezoekt, moet je daar dan speciaal een extra verzekering voor afsluiten? Het is in dat geval verstandiger om maandelijks wat geld apart te houden voor deze bezoekjes. Je betaalt daardoor minder premie en krijgt toch de zorg die je nodig hebt.  

Het is slim om kritisch te kijken naar welke extra zorg je volgend jaar denkt te gebruiken en de kosten daarvan in kaart te brengen. Je kunt bijvoorbeeld een schema maken en daarin je verwachtingen noteren. 

 
Zorg
Wat denk ik nodig te hebben?
Kosten als ik het zelf betaal
Fysiotherapie
circa 9 behandelingen
9 x € 35 = € 315,-
Tandartsbezoek
1 controlebezoek
10 minuten gebitsreiniging
Circa € 55,-
 
De volgende stap is om een berekening te maken om te zien wat je het minste geld kost: een aanvullende verzekering afskluiten of zelf sparen. Heeft het zin om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten voor een tientje extra in de maand als je gemiddeld € 55,- per jaar kwijt bent voor een bezoek aan de tandarts? Door te kijken welke zorg je écht nodig hebt, kun je onderzoeken of een aanvullende verzekering wat voor jou is en daadwerkelijk nut heeft.
 

2. Gezinsleden apart verzekeren loont

Het is interessant om na te denken over het verzekeren van gezinsleden. Veel mensen kiezen er uit gemak voor om het hele gezin bij één verzekeraar onder te brengen. Die keuze levert weinig voordeel op behalve dat het handig is om één incasso te ontvangen. Het is verstandiger om gezinsleden apart te verzekeren.

Niet ieder gezinslid heeft namelijk dezelfde zorgwensen. Jij hoeft geen fysiobehandeling, terwijl je partner dat juist zo hard nodig heeft. Dit voorbeeld geeft al aan hoe erg de zorgbehoeftes uiteen kunnen liggen. In zulke gevallen is het beter om voor maatwerk te kiezen. Maak afzonderlijk de balans op van wat je wilt en nodig hebt. Kinderen zijn gratis meeverzekerd via één van de ouders. Zet de kinderen op de polis van de ouder met de meest ruime dekking. Dan moet je denken aan alternatieve geneeswijzen, orthodontie of een bril.
 

3. Eigen risico verhogen

Wanneer jij je eigen risico verhoogt, ontvang je van je zorgverzekeraar een korting op je premie. Het standaard eigen risico is  385,- maar kun je dus ophogen tot € 885,-. De korting kan wel oplopen tot € 25,- per maand. Dit kan je op jaarbasis € 300,-  schelen. Deze keuze moet je echter niet lichtzinnig maken want het kan nadelig voor je uitpakken. 

Vragen die je jezelf moet stellen zijn of je veel medicatie gebruikt, of je in voorgaande jaren veel gebruikmaakte van je eigen risico en of je in geval van nood € 885,- apart hebt liggen. Je krijgt pas een vergoeding van je verzekeraar wanneer je jouw eigen risico volledig hebt verbruikt. Dit zijn belangrijke afwegingen die je moet maken.
 

4. Betaal je premie in één keer

Een andere manier om op je zorgpremie te besparen, is door deze verzekering in één keer te betalen. Zo kun je een paar tientjes op jaarbasis besparen, want verzekeraars bieden een korting tussen de 1 en 2 procent aan. Op jaarbasis scheelt je dit dan tussen de € 15,- en € 35,-.  
 

5. Check extra services

Last van keuzestress? Wanneer je een paar verzekeraars hebt gevonden die qua prijs en aanbod dicht bij elkaar liggen, kan het moeilijk zijn om een keuze te maken. Ga in zulke situaties op onderzoek uit en kijk naar de services van de verzekeraars. Enkele vragen die je jezelf kunt stellen zijn:
 
  • Welke zorgverzekeraar een app heeft waarin je vragen kunt stellen?
  • Kun je via de app snel contact leggen met een medewerker?
  • Zitten er extraatjes bij de app in de vorm van bijvoorbeeld een gratis verzekering voor tandongevallen?
     
Onderzoek ook of je bij een specifieke verzekeraar korting krijgt op de sportschool, kleding of gezondheidsproducten. Dat kan interessant voor je zijn. Mocht je duurzaamheid erg belangrijk vinden, kun je ook checken welke verzekeraar het meeste doet op dit gebied. Kijk in elk geval verder dan alleen de premie!
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Frans

Ik.ben.by..het.ziekenfonds.verzekerd.heb.basis.+ 3.steren.aanvulend.wat.zyn.de.premies.by.anderen.wat.kost.dat.by.anderen.dank.u........!!!

Dinsdag 22 november 2022 23:26

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 23 november 2022 08:29
Wat bedoelt u precies? Hoe kunnen we u helpen?

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Het eigen risico van je zorgverzekering blijft net als voorgaande jaren ook in 2023 op € 385,- staan. Dit bedrag maak je op voordat de zorgverzekeraar besluit om onkosten te vergoeden.

Overzicht zorgpremies 2023: Grote verschillen tariefwijzigingen verzekeraars

Maandag 14 november 2022 10:23

‌De zorgpremies voor 2023 zijn bekendgemaakt en voor alle polissen geldt dat ze duurder worden. Opvallend is dat de tariefwijzigingen flink uiteenlopen. De ene verzekeraar verhoogt de maandelij...

Lees meer
Een grote verandering is het verdwijnen van de korting van de collectieve zorgverzekering. Ook gaat de zorgtoeslag omhoog.

Wat betekent aanpassing basispakket zorgverzekering voor jou?

Vrijdag 11 november 2022 15:10

‌ Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november laten weten welke kosten ze in 2023 voor de basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen in rekening brengen. Naar verwachting stijgt de ...

Lees meer
?DSW maakte traditiegetrouw als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor 2023 bekend en geeft aan dat je volgend jaar maandelijks tien euro meer betaalt voor je zorgverzekering.

Volgend jaar betaal je maandelijks tientje extra voor zorgverzekering

Maandag 03 oktober 2022 15:15

‌DSW maakte traditiegetrouw als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor 2023 bekend en geeft aan dat je volgend jaar maandelijks tien euro meer betaalt voor je zorgverzekering. Op jaarbasis ben...

Lees meer
Het kabinet Rutte IV wil dat de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg verdwijnt.

Kabinet denkt na over afschaffen vrije zorgkeuze bij naturapolis en budgetpolis

Vrijdag 19 augustus 2022 08:05

‌ Het kabinet Rutte IV heeft een voorstel bij zeventien zorgorganisaties neergelegd om de vergoeding van de basisverzekering van de zorg aan te passen op een aantal punten. In dit voorstel wordt...

Lees meer