Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Wat betekent aanpassing basispakket zorgverzekering voor jou?

Vrijdag 11 november 2022 15:10Frank van de Ven
Een grote verandering is het verdwijnen van de korting van de collectieve zorgverzekering. Ook gaat de zorgtoeslag omhoog.

Een grote verandering is het verdwijnen van de korting van de collectieve zorgverzekering. Ook gaat de zorgtoeslag omhoog.

Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november laten weten welke kosten ze in 2023 voor de basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen in rekening brengen. Naar verwachting stijgt de gemiddelde zorgpremie met iets meer dan een tientje per maand. Een grote verandering is het verdwijnen van de korting van de collectieve zorgverzekering. Ook gaat de zorgtoeslag omhoog. In dit blog lees je wat je kunt verwachten.

Zorgverzekeraar DSW rekent € 10,- meer voor de basisverzekering waardoor je maandelijks € 137,50 betaalt voor deze verzekering. CZ verhoogt de premie van de meest gekozen polis met € 3,75, waardoor je maandelijks € 138,25 afrekent voor een basisverzekering van deze zorgverzekeraar.

De basisverzekering is verplicht voor elke Nederlander. De inhoud van deze verzekering wordt door de overheid bepaalt. Huisartsbezoek, ambulancevervoer, ziekenhuiszorg en medicijnen worden standaard vergoed. Ook kraamzorg en verloskundige hulp, wijkverpleging, psychologische hulp en fysiotherapie voor chronische aandoeningen zijn vaste waarden in het pakket.
 

Tandartskosten

Kinderen tot 18 jaar betalen niet extra voor gemaakte tandartskosten. Volwassenen moeten een aanvullende verzekering afsluiten, willen ze een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist vergoed krijgen. Dit is niet nieuw want dat is dit jaar ook zo. Hetzelfde geldt voor de hoogte van het eigen risico van € 385,- dat in 2023 gehandhaafd blijft.

Nieuw is het verdwijnen van een collectieve zorgverzekering die je via je werk kunt afsluiten. De verzekeraar gaf hiervoor korting, omdat in een keer een hele groep mensen werd aangemeld. Die korting werd de afgelopen jaren al afgebouwd en mocht dit jaar nog maximaal 5 procent bedragen. Mensen die nu nog collectief verzekerd zijn, betalen volgend jaar dus extra veel verzekeringspremie.
 

Verhoging zorgtoeslag 

Om de stijgende zorgpremie op te vangen, gaat de zorgtoeslag omhoog. De hoogte daarvan hangt van je inkomen af. Het gaat hier om een toeslagbedrag van maximaal ruim 400 euro per jaar, oftewel maximaal 34 euro per maand. Een andere verandering in het basispakket is dat de zogeheten NIPT-test vanaf 1 april 2023 gratis is. Dit bloedonderzoek kijkt bij zwangere vrouwen of het kindje bijvoorbeeld het edwards-, patau- of downsyndroom ontwikkelt. Momenteel wordt de test enkel vergoed bij een medische indicatie.

De vergoeding voor het gebruik van vitamine D wordt in 2023 niet meer opgenomen in het basispakket. Wat in sommige gevallen wel vergoed wordt, is anticonceptie. In het regeerakkoord heeft het kabinet opgenomen dat anticonceptie gratis en gemakkelijker toegankelijk wordt voor kwetsbare groepen. De uitwerking van dit plan laat nog even op zich wachten. In ieder geval krijgen alle vrouwen van 18 tot 21 jaar vanaf volgend jaar hun anticonceptie vergoed. Dit valt wel onder het eigen risico. Vrouwen van boven de 21 jaar moeten een aanvullende verzekering afsluiten om hun anticonceptie vergoed te krijgen.


Coronapil in basispakket

De prijzige coronapil Paxlovid van Pfizer gaat volgens Zorgwijzer onderdeel van het basispakket uitmaken. Naar verwachting wordt het middel binnen enkele weken opgenomen in het basispakket. Deze pil zorgt ervoor dat het coronavirus zich minder snel in het lichaam kan vermenigvuldigen, waardoor het ziektebeeld een stuk milder wordt. De kosten van een volledige kuur bedragen momenteel € 1.242,-. Deze kuur is bedoeld voor mensen met een hoog risico op een ernstige ontwikkeling van Covid-19.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

?DSW maakte traditiegetrouw als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor 2023 bekend en geeft aan dat je volgend jaar maandelijks tien euro meer betaalt voor je zorgverzekering.

Volgend jaar betaal je maandelijks tientje extra voor zorgverzekering

Maandag 03 oktober 2022 15:15

‌DSW maakte traditiegetrouw als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor 2023 bekend en geeft aan dat je volgend jaar maandelijks tien euro meer betaalt voor je zorgverzekering. Op jaarbasis ben...

Lees meer
Het kabinet Rutte IV wil dat de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg verdwijnt.

Kabinet denkt na over afschaffen vrije zorgkeuze bij naturapolis en budgetpolis

Vrijdag 19 augustus 2022 08:05

‌ Het kabinet Rutte IV heeft een voorstel bij zeventien zorgorganisaties neergelegd om de vergoeding van de basisverzekering van de zorg aan te passen op een aantal punten. In dit voorstel wordt...

Lees meer
Op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Neem deze zes tips mee wanneer je een overstap overweegt!

Zes tips waarmee je kunt besparen op je zorgverzekering

Donderdag 16 december 2021 09:01

‌ Het eind van het jaar komt eraan en dat betekent dat het tijd wordt om je zorgverzekering onder de loep te nemen. De kans bestaat dat je kunt besparen op je polis. Door gebruik te maken va...

Lees meer
Als je weinig zorgkosten verwacht te hebben in 2022 dan is het interessant om je eigen risico te verhogen.

Meer vrijwillig eigen risico bepalen is minder premie betalen: de pro’s en cons

Donderdag 09 december 2021 09:27

Als je weinig zorgkosten hebt, kan het aantrekkelijk zijn om een zorgverzekering met een hoog vrijwillig eigen risico af te sluiten. Een groot aantal zorgverzekeraars probeert klanten binnen te hal...

Lees meer