“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Door over te stappen naar verzekeringen zónder provisie

Gemiddelde besparing op alle schadeverzekeringen

€200,- p.j

Meer informatie

Wat betekent aanpassing basispakket zorgverzekering voor jou?

Vrijdag 11 november 2022 15:10Frank van de Ven
Een grote verandering is het verdwijnen van de korting van de collectieve zorgverzekering. Ook gaat de zorgtoeslag omhoog.

Een grote verandering is het verdwijnen van de korting van de collectieve zorgverzekering. Ook gaat de zorgtoeslag omhoog.

Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november laten weten welke kosten ze in 2023 voor de basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen in rekening brengen. Naar verwachting stijgt de gemiddelde zorgpremie met iets meer dan een tientje per maand. Een grote verandering is het verdwijnen van de korting van de collectieve zorgverzekering. Ook gaat de zorgtoeslag omhoog. In dit blog lees je wat je kunt verwachten.

Zorgverzekeraar DSW rekent € 10,- meer voor de basisverzekering waardoor je maandelijks € 137,50 betaalt voor deze verzekering. CZ verhoogt de premie van de meest gekozen polis met € 3,75, waardoor je maandelijks € 138,25 afrekent voor een basisverzekering van deze zorgverzekeraar.

De basisverzekering is verplicht voor elke Nederlander. De inhoud van deze verzekering wordt door de overheid bepaalt. Huisartsbezoek, ambulancevervoer, ziekenhuiszorg en medicijnen worden standaard vergoed. Ook kraamzorg en verloskundige hulp, wijkverpleging, psychologische hulp en fysiotherapie voor chronische aandoeningen zijn vaste waarden in het pakket.
 

Tandartskosten

Kinderen tot 18 jaar betalen niet extra voor gemaakte tandartskosten. Volwassenen moeten een aanvullende verzekering afsluiten, willen ze een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist vergoed krijgen. Dit is niet nieuw want dat is dit jaar ook zo. Hetzelfde geldt voor de hoogte van het eigen risico van € 385,- dat in 2023 gehandhaafd blijft.

Nieuw is het verdwijnen van een collectieve zorgverzekering die je via je werk kunt afsluiten. De verzekeraar gaf hiervoor korting, omdat in een keer een hele groep mensen werd aangemeld. Die korting werd de afgelopen jaren al afgebouwd en mocht dit jaar nog maximaal 5 procent bedragen. Mensen die nu nog collectief verzekerd zijn, betalen volgend jaar dus extra veel verzekeringspremie.
 

Verhoging zorgtoeslag 

Om de stijgende zorgpremie op te vangen, gaat de zorgtoeslag omhoog. De hoogte daarvan hangt van je inkomen af. Het gaat hier om een toeslagbedrag van maximaal ruim 400 euro per jaar, oftewel maximaal 34 euro per maand. Een andere verandering in het basispakket is dat de zogeheten NIPT-test vanaf 1 april 2023 gratis is. Dit bloedonderzoek kijkt bij zwangere vrouwen of het kindje bijvoorbeeld het edwards-, patau- of downsyndroom ontwikkelt. Momenteel wordt de test enkel vergoed bij een medische indicatie.

De vergoeding voor het gebruik van vitamine D wordt in 2023 niet meer opgenomen in het basispakket. Wat in sommige gevallen wel vergoed wordt, is anticonceptie. In het regeerakkoord heeft het kabinet opgenomen dat anticonceptie gratis en gemakkelijker toegankelijk wordt voor kwetsbare groepen. De uitwerking van dit plan laat nog even op zich wachten. In ieder geval krijgen alle vrouwen van 18 tot 21 jaar vanaf volgend jaar hun anticonceptie vergoed. Dit valt wel onder het eigen risico. Vrouwen van boven de 21 jaar moeten een aanvullende verzekering afsluiten om hun anticonceptie vergoed te krijgen.


Coronapil in basispakket

De prijzige coronapil Paxlovid van Pfizer gaat volgens Zorgwijzer onderdeel van het basispakket uitmaken. Naar verwachting wordt het middel binnen enkele weken opgenomen in het basispakket. Deze pil zorgt ervoor dat het coronavirus zich minder snel in het lichaam kan vermenigvuldigen, waardoor het ziektebeeld een stuk milder wordt. De kosten van een volledige kuur bedragen momenteel € 1.242,-. Deze kuur is bedoeld voor mensen met een hoog risico op een ernstige ontwikkeling van Covid-19.
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Directeur Dirk-Jan Wolfert beantwoordt de meest gestelde vragen over verzekeringen voor je.

Dit zijn de zeven meest gestelde vragen over onze verzekeringen

Vrijdag 11 november 2022 10:12

‌Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat je weer mag nadenken over een mogelijke overstap van zorgverzekering. Als deze verzekering weer op het netvlies staat, is het verstandig om ook ...

Lees meer
Het onderscheidend vermogen van een autoverzekering afsluiten bij de Vastelastenbond is de combinatie van een aantrekkelijke, lage prijs én de expertise van een tussenpersoon.

Op zoek naar een voordelige autoverzekering met de service van een tussenpersoon?

Vrijdag 28 oktober 2022 10:06

‌ De autoverzekering is een verzekering waar vaak weinig bij wordt stilgestaan. Wanneer zo’n verzekering eenmaal is afgesloten, verdwijnt deze van het netvlies en dat is jammer. Voorta...

Lees meer
Mocht je schade hebben aan je inboedel door inbraak of diefstal hebt dan moet je dit zo snel mogelijk melden bij je verzekeraar. Doe altijd aangifte bij de politie als er sprake is van diefstal en inbraak of een poging daartoe.

Inbraak Monitor: Voorkom ongenode gasten en beveilig je woning tegen inbraak

Maandag 24 oktober 2022 12:56

‌ Met de feestdagen in het vooruitzicht breekt er een leuke tijd aan voor veel mensen die de gezelligheid opzoeken bij hun familie. Helaas is dit ook de tijd waarop het dievengilde zich het mees...

Lees meer
Met een gemiddelde toename van 6,8 procent stijgen de premies voor een WA-verzekering met beperkt casco het snelst.

Update autoverzekeringen: WA-verzekering met beperkt casco flink duurder geworden

Vrijdag 21 oktober 2022 10:19

‌ De autoverzekering is dit jaar duurder geworden en dat is onder andere te wijten aan de toename van autodiefstallen en extreme weersomstandigheden. Daarnaast spelen oplopende reparatiekost...

Lees meer