Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Dit zijn de grootste veranderingen op het gebied van je zorgverzekering in 2023

Maandag 19 december 2022 10:55Frank van de Ven
In 2023 gaat de maximale zorgtoeslag fors omhoog.

In 2023 gaat de maximale zorgtoeslag fors omhoog.

Er staat in 2023 een aantal veranderingen op stapel als het gaat om de zorgverzekering. In dit blog lees je welke dat zijn en ontdek je wat je volgend jaar kunt verwachten op het gebied van je zorgverzekering. Zo weet je precies waar je in 2023 aan toe bent. Handig toch?

Het basispakket wordt elk jaar tegen het licht gehouden en zo nodig aangepast. In 2023 vinden er enkele veranderingen plaats. Wie medicijnen met vitamine D slikt, moet deze vanaf 1 januari zelf betalen. Deze medicatie wordt namelijk niet langer vergoed.

Ook de combinatietest voor zwangere vrouwen wordt uit het basispakket gehaald. De reden hiervoor is omdat hier maar weinig gebruik van wordt gemaakt, terwijl de NIPT-test betrouwbaarder is. De NIPT-test wordt daarom gratis voor iedereen met een medische indicatie. Eerst moesten vrouwen hiervoor een eigen bijdrage van 175 euro neertellen, maar deze vervalt vanaf 1 april 2023. Vrouwen tussen 18 en 21 jaar krijgen vanaf volgend jaar anticonceptiemiddelen vergoed, maar dit gaat wel ten koste van het eigen risico.

Premie basisverzekering maandelijks tientje duurder

Voor je zorgverzekering betaal je volgend jaar gemiddeld 138,45 euro per maand. Dat is 10,19 euro meer dan het bedrag dat je nu betaalt. Op jaarbasis ben je dus ongeveer 122 euro meer kwijt. De gemiddelde jaarpremie kost je  1.661,40 euro, bij een standaard eigen risico van 385 euro.

De bedragen van de zorgverzekeringen lopen flink uiteen. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste polis is circa 402,60 euro op jaarbasis. Verzekeringen vergelijken is erg interessant. Er valt genoeg te kiezen, want er zijn 68 verschillende polissen beschikbaar.
 

Basispakket beperkt

Hoewel het basispakket voor iedereen gelijk is, zijn er soms grote verschillen in keuzevrijheid te bespeuren. In sommige basispakketten van zorgaanbieders valt weinig te kiezen. Ruim de helft van alle basisverzekeringen heeft beperkende voorwaarden. Heb je zo'n polis en maak je gebruik van een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je een deel van de kosten bijbetalen. Dat kan behoorlijk duur uitvallen.

Bij prijsvechters sluit je verzekeringen online af en regel je je zaken ook online. Persoonlijk contact is er vaak niet. Wanneer je niet zo handig bent met computers of liever belt, is hert raadzaam om goed na te denken of een online verzekering wel echt iets voor jou is. Kijk verder dan alleen de premie.
 

Opheffing collectiviteitskorting zorgverzekering

Dit jaar krijg je nog maximaal 5 procent korting op je zorgpremie als je een collectieve verzekering hebt afgesloten, via bijvoorbeeld je werkgever, sportclub of patiëntenvereniging. Bijna 60 procent van de Nederlanders maakt hier gebruik van.

Deze korting verdwijnt in 2023 waardoor de premie van een basispolis voor iedereen gelijk wordt. Je kunt een beetje besparen op je zorgverzekering door deze in één keer te betalen. Wanneer je voldoende spaargeld hebt, kun je 1 tot 2 procent premiekorting krijgen als je betaalt voor het hele jaar. Dit kan een besparing opleveren tot circa 32,40 euro per jaar voor een alleenstaande en 65 euro voor een gezin.
 

Volledig vrije zorgkeuze vrijwel onmogelijk

Het wordt steeds moeilijker om een verzekering te vinden waarbij je ook een volledige vergoeding krijgt voor zorg door ziekenhuizen en zorgverleners waarmee je verzekeraar geen contract heeft afgesloten. Je bent hiervoor aangewezen op een restitutiepolis, maar hiervan bestaan er volgend jaar nog maar 6. Dat is bijna een halvering ten opzichte van dit jaar te noemen.
 
Bijna driekwart van de Nederlanders (74 procent) sloot dit jaar een aanvullende verzekering af voor bijvoorbeeld tandartszorg, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Vaak is dat niet zinvol. Uit onderzoek blijkt dat 61 procent van de aanvullend verzekerden voor minimaal een van de aanvullende polissen nog geen enkele zorg heeft gebruikt. Denk goed na of je zo’n aanvullende verzekering wel echt nodig hebt en welke dekking voor jou volstaat.
 

Controleer polisvoorwaarden

Wanneer je wel volop gebruikmaakt van een aanvullende verzekering pluis de polisvoorwaarden voor 2023 dan goed uit. Veel verzekeraars brengen namelijk veranderingen aan in de dekking en de premie. Het kan dus zijn dat bepaalde behandelingen waar jij gebruik van maakt niet meer worden vergoed. Ook is het mogelijk dat de verzekeraar het mes zet in de maximale vergoeding waardoor die verzekering de moeite waard is.

Als je van verzekeraar wilt overstappen, moet je dat vóór 1 januari doen en voor 1 februari een nieuwe verzekering kiezen. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.
 

Tarieven tandarts en orthodontist stijgen fors

De tandartskosten stijgen in 2023 met maar liefst 7,7 procent en die voor orthodontie met 8,6 procent, zo heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaald. Het verplichte eigen risico blijft in 2023 op 385 euro staan.

Je betaalt het eigen risico voor vrijwel alle zorg, behalve voor een bezoek aan de huisarts of verloskundige, kraamzorg, wijkverpleging en zorg uit de aanvullende verzekering. Ook de zorg- en tandartskosten voor kinderen tot achttien jaar vallen buiten het verplichte eigen risico. De maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen uit het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) blijft in 2023 even hoog als nu: 250 euro.
 

Ophogen vrijwillig eigen risico populair

Wie op de zorgkosten wil besparen, kan besluiten om het vrijwillig eigen risico te verhogen. Je kunt het eigen risico met maximaal 500 euro verhogen naar 885 euro. Dit kan je een premiekorting opleveren tot 300 euro per jaar. Onderzoek wijst uit dat steeds meer Nederlanders hiervoor kiezen. In 2020 besloot een kwart van alle Nederlanders hun eigen risico naar  885 euro te verhogen. Dat is inmiddels 38,7 procent.

Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar ga goed na of je echt geen beroep hoeft te doen op je gezondheidszorg. Dat valt lastig te voorspellen. Met één ziekenhuisopname ben je jouw kostenvoordeel al kwijt. Bovendien moet je die 885 euro wel op je rekening hebben staan. Heb je onvoldoende spaargeld, dan is verhoging van je eigen risico niet verstandig.
 

Zorgtoeslag stijgt flink

De zorgtoeslag is een bijdrage in kosten voor de zorgverzekering. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van je jaarinkomen en je gezinssituatie. Hoe hoger je inkomen, des te lager je zorgtoeslag.

In 2023 gaat de maximale zorgtoeslag fors omhoog. Voor alleenstaanden met een minimuminkomen stijgt dit bedrag naar maximaal 154 euro per maand. Dat is maar liefst 43 euro meer dan nu het geval is. Heb je een toeslagpartner, dan krijg je maximaal 265 euro per maand. Dat is 53 euro meer dan nu.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

De Vastelastenbond helpt je graag bij kiezen van de juiste zorgverzekering. Door goed na te denken over je verzekering kun je een hoop geld besparen.

Bespaar op je zorgverzekering met deze vijf adviezen

Donderdag 17 november 2022 14:42

‌ De inflatie heeft invloed op je zorgverzekering, want deze gaat omhoog. Gemiddeld betaal je per maand een tientje meer voor deze verzekering, maar er zijn ook verzekeraars die een tariefv...

Lees meer
Het eigen risico van je zorgverzekering blijft net als voorgaande jaren ook in 2023 op € 385,- staan. Dit bedrag maak je op voordat de zorgverzekeraar besluit om onkosten te vergoeden.

Overzicht zorgpremies 2023: Grote verschillen tariefwijzigingen verzekeraars

Maandag 14 november 2022 10:23

‌De zorgpremies voor 2023 zijn bekendgemaakt en voor alle polissen geldt dat ze duurder worden. Opvallend is dat de tariefwijzigingen flink uiteenlopen. De ene verzekeraar verhoogt de maandelij...

Lees meer
Een grote verandering is het verdwijnen van de korting van de collectieve zorgverzekering. Ook gaat de zorgtoeslag omhoog.

Wat betekent aanpassing basispakket zorgverzekering voor jou?

Vrijdag 11 november 2022 15:10

‌ Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november laten weten welke kosten ze in 2023 voor de basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen in rekening brengen. Naar verwachting stijgt de ...

Lees meer
?DSW maakte traditiegetrouw als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor 2023 bekend en geeft aan dat je volgend jaar maandelijks tien euro meer betaalt voor je zorgverzekering.

Volgend jaar betaal je maandelijks tientje extra voor zorgverzekering

Maandag 03 oktober 2022 15:15

‌DSW maakte traditiegetrouw als eerste zorgverzekeraar de zorgpremie voor 2023 bekend en geeft aan dat je volgend jaar maandelijks tien euro meer betaalt voor je zorgverzekering. Op jaarbasis ben...

Lees meer