Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Zowel energieverbruik als CO2 uitstoot naar recordhoogte

Vrijdag 29 maart 2019 16:06Margot Boesveld
Zowel energieverbruik als CO2 uitstoot naar recordhoogte

Zowel energieverbruik als CO2 uitstoot naar recordhoogte

Zowel energieverbruik als CO2 uitstoot naar recordhoogte - de wereldwijde verdeling van de vraag naar energie en uitstoot van CO2.

Waar het belang van zwaar vervuilende kolen in de Verenigde Staten en Europa gestaag afneemt, neemt de vraag naar kolen in China en India juis

Wereldwijde verdeling CO2 uitstoot

t alleen maar toe om in de groeiende elektriciteitsbehoefte van de bevolking te kunnen voorzien. Dat blijkt uit het ‘Global Energy & CO2status report 2018, dat International Energy  Agency (IEA) in maart 2019 publiceerde. Maar let op. China, Saudi Arabie en Rusland zorgen wel voor de grootste uitstoot, maar als we dit terug herleiden naar de uitstoot per hoofd van de bevolking stoot de Chinees minder broeikasgassen uit dan de gemiddelde Nederlander. Dat komt doordat het aandeel van groene energie in China twee keer zo groot is als hier. Terwijl in Nederland slechts 6% van de energievoorziening tot stand komt zónder fossiele brandsrof. 

Grootste stijging sinds 2010

Het wereldwijde aardgasverbruik groeide met naar schatting 4,6% in 2018. De grootste stijging sinds 2010 toen de gasvraag terugkeerde van de wereldwijde financiële crisis. De wereldwijde vraag naar elektriciteit steeg in 2018 met 4%, bijna tweemaal zo snel als de totale vraag naar energie. Hiermee steeg ook de CO2 uitstoot in 2018 naar ongekende hoogte. 

De Europese CO2-uitstoot nam met 1,3% af, de Duitse zelfs met 4,5%. In Japan daalde de CO2-uitstoot vooral dankzij kernenergie voor het vijfde jaar op rij. Tegelijkertijd stootten de Verenigde Staten (3,1%, China (2,5%)  en India (4,5%) juist meer koolstofdioxide uit. Een positieve uitschieter is dan weer het Verenigd Koninkrijk, waar de CO2-uitstoot terugzakte tot het niveau van 1888. Dit komt door de opwekking uit hernieuwbare energiebronnen voor elektriciteit. Hierdoor dat het aandeel steenkool 5% af.

China, India en Amerika grootste stijging

De nieuwe kolencentrales in China hielpen de energie gerelateerde CO2-uitstoot vorig jaar aan een record van 33,1 miljard ton. In 2018 had China ook 's werelds grootste toename in zonne- en windenergie. China zag de meest substantiële stijging van de energievraag, die met 3,5% groeide naar 3 155 Mtoe, (met een sprong van 8,5% in de vraag naar elektriciteit). Dit vertegenwoordigt een derde van de wereldwijde groei.

De energievraag in Europa in 2018 volgde een ander pad. Ondanks een economische expansie van 1,8% steeg de vraag met slechts 0,2%. Een toename van de energie-efficiëntie in Duitsland resulteerde in een daling van de energievraag met 2,2%, waarbij de vraag naar olie met meer dan 6% daalde. De vraag naar olie in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is licht gestegen. Het gasverbruik in de Verenigde Staten sprong vorig jaar met 10,5% vooruit, de grootste toename sinds begin jaren vijftig. Dit kwam ook doordat er door de strenge winter en de extreme tropische zomer in Amerika, in het land een piekvraag ontstond.

Hoe doet Nederland het? 

Feitelijk zijn wij een klein landje, met een relatief beperkte bijdrage. Maar niets is minder waar. Nederland behoort in de EU tot de kopgroep CO2 uitstoters. Als Nederlander stoten wij drie (!) keer zoveel CO2 uit als de gemiddelde wereldburger. IN totaal stoot een gemiddeld gezin op jaarbasis 22,5 ton CO2 uit. Hierbij zijn vervoer (5,4%) en voeding (5,6%) de grootste boosdoeners. Deze hoge uitstoot komt door onze welvarende economie in combinatie met een slechte groene energieopwekking uit eigen land.  

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

In 10 stappen uw zakelijke energiecontract laten ontbinden…

Stappenplan: Zo komt u van uw zakelijke energiecontract af

Dinsdag 26 maart 2019 15:24

In 10 stappen uw zakelijke energiecontract laten ontbinden… Dat er veel fouten worden gemaakt door de misleidende wervingspraktijken van wervingsbureaus van energieleveranciers is de afgelop...

Lees meer
Status van de gasindustrie in Nederland zorgt voor handeltekort

Handelstekort en de ‘wereld’ status van Nederland in de gasindustrie

Woensdag 20 maart 2019 09:30

Nederland heeft in 2018 voor het eerst meer aardgas geïmporteerd dan geëxporteerd en boekt daarmee een handelstekort van 2,1 miljard. Dit werd in november vorig jaar al voorspeld, maar is afgelopen ...

Lees meer
Woonenergie neemt klanten van Robin Energie over.

WoonEnergie neemt klanten Robin Energie over

Woensdag 13 maart 2019 16:33

De klanten van het failliete Robin Energie worden overgenomen door WoonEnergie. Het gaat om ongeveer 25.000 klanten. WoonEnergie is een dochtermaatschappij van Eneco en richt zich op huurders. Woon...

Lees meer
ACM hou op met symptoombestrijding klachten in de energiemarkt verkopers

Beste ACM, hou op met symptoombestrijding

Zaterdag 09 maart 2019 07:12

De Vastelastenbond roept de ACM op over te gaan op een proactieve werkwijze omtrent controle van de verkoop van energiecontracten wervingsbureaus. Te veel taken, te weinig toezicht De ...

Lees meer