Stappenplan: Zo komt u van uw zakelijke energiecontract af
Dinsdag 26 maart 2019 15:24:03

In 10 stappen uw zakelijke energiecontract laten ontbinden…

Dat er veel fouten worden gemaakt door de misleidende wervingspraktijken van wervingsbureaus van energieleveranciers is de afgelopen tijd wel bewezen. Veel (particuliere) huishoudens zijn opgescheept met een ongunstig zakelijk energiecontract. Eneco, Essent en Nuon moeten door het stof. Naar aanleiding van de diverse berichtgevingen in de media hebben de energieleveranciers voor gedupeerden een meldpunt ingericht. Maar hoe komt u van dit zakelijke energiecontract af?

De Vastelastenbond geeft u enkele tips om uw zakelijke energiecontract ontbonden te krijgen.
Let wel: Elke situatie is anders en het vergt tijd én aandacht van uw kant om het zakelijke contract ontbonden te krijgen.

Stappenplan: zakelijk energiecontract ontbinden

 1. Ga zo snel mogelijk te werk. Zorg dat u dit zo snel mogelijk na de ontvangst van het contract doet. Probeer in ieder geval het contract binnen 14 dagen na het sluiten van de overeenkomst te annuleren. Voor consumenten geldt er namelijk een wettelijke bedenktermijn van 14 dagen. Zorg dus dat binnen die twee weken een brief schrijft aan de nieuwe energiemaatschappij. Laat de ontvangst hiervan schriftelijk bevestigen. Is het langer geleden? Doorloop dan de volgende stappen.
   
 2. Bel Essent, Nuon, Eneco of de aanbieder van het energieproduct.
  Geef aan dat u een contract heeft ondertekend zonder dat u op de hoogte was van alle voorwaarden, zoals wettelijke bedenktijd, financiële consequenties boetevergoeding of het feit dat het om een ‘zakelijk/zzp’ contract ging. Vraag (indien telefonische verkoop) om de volledige bandopname van het telefoongesprek. Vraag vervolgens om schriftelijk het contract toe te sturen.
   
 3. Start bij de energieleverancier een klachtenprocedure
  Dien op officiële wijze en volgens de procedure van de leverancier uw klacht in.
   
 4. Meld de zaak aan bij Autoriteit Consument en Markt (ACM) zodat zij op de hoogte zijn. De ACM is de toezichthouder op de energiemarkt. Indien ze veel klachten ontvangen zullen ze verkooppraktijken van de leverancier wat beter onder de loep nemen.
   
 5. Schrijf een brief. Vraag in deze brief verlengde bedenktijd (dit valt onder reflexwerking op de colportagewet) of ontbinding van het contract aan. Schijf helder en feitelijk uw verhaal op. Vermeld in deze brief dat:
  • U via misleiding een overeenkomst bent aangegaan en onjuiste informatie hebt gekregen.
  • Geef duidelijk aan dat u geen inhoudelijke kennis heeft over zakelijke energiecontracten
  • U een ontvangstbevestiging wilt ontvangen en binnen 5 werkdagen een antwoord verwacht

Er zijn bij Consuwijzer standaard voorbeeldbrieven te vinden die u kunt aanvullen met uw gegevens en verhaal.

 1. Is er sprake van dwaling? Vaak wordt er tijdens een deur-aan-deur gesprek de indruk gewekt dat u met een medewerker van de energieleverancier praat, terwijl u in feite met een medeweker van een wervingsbureau praat.
   
 2. Breng uw rechtsbijstandverzekering op de hoogte. U moet kort en duidelijk kunnen aantonen dat u er alles aan het gedaan om het contract binnen de wettelijke bedenktermijn heeft proberen te annuleren.
   
 3. Breng u energieleverancier wederom op de hoogte welke stappen u heeft ondernomen. Het kan zijn dat de leverancier zelf met een voorstel komt. Geef aan dat u dit schriftelijk (per e-mail) wil ontvangen.
   
 4. Meld de zaak bij de Geschillencommissie. De volgende stap is dat de zaak wordt aangemeld bij de geschillencommissie. De geschillencommissie vraagt klachtengeld (€ 150,-) om uw zaak te behandelen. U kan op de website van de Geschillencommissie informatie vinden over zakelijke energie.

 1. Kom tot een overeenkomst, reken het door en neem eventueel uw verlies. Zo kan u uw zakelijke energiecontract annuleren
  De energieleverancier zal u een voorstel doen. Hier in zijn verschillende scenario’s mogelijk. Het kan zijn dat ze erg meegaand zijn of dat ze zich stellig vasthouden aan de bijbehorende voorwaarden van het contract. Hoe dan ook, reken het door. Kijk hierbij naar:

Het kan zijn dat u financieel schade heeft, maar wel maandelijks voordeliger uit bent bij een nieuwe leverancier met een particulier energiecontract.

Extra uitleg zakelijke energie en boetes

De energieleverancier wil bij een ontbinding van een contract kostenneutraal zijn. Het voornaamste doel van de energieleverancier is dus om de gemaakte kosten aan het wervingsbureau en de inkoopkosten van het energiecontract (lees ingekochte gas en stroom voor de looptijd van het contract) terug te krijgen. De energieleverancier mag u een redelijke opzegvergoeding in rekening brengen. Hiervoor hebben energieleveranciers 3 verschillende boetemodellen ingericht. In de praktijk blijkt dat leveranciers het boetemodel gebruik dan voor hen het meest gunstig uit pakt. Dat is niet de bedoeling. De ACM heeft regels opgesteld voor het in rekening brengen van opzegvergoedingen.

 1. Het verschil tussen de waarde van de overeenkomst op basis van de marktprijs op het moment van beëindigen en de resterende waarde van de overeenkomst en een administratieve vergoeding van maximaal € 50,- (dit is een hele rekensom)
 2. Maximaal 15% van de resterende (verwachtte) waarde van de overeenkomst.
 3. Maximaal € 100,- per niet uitgediend jaar

Meer informatie? Neem contact op met de klantenservice van de Vastelastenbond via 040-7200200.

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Christiaan Vriends reageerde op Donderdag 04 april 2019 07:24:33

Enorm bedankt voor deze info, ga er mee aan de slag!
Bekijk ook
Vastelastenbond ondersteunt Vaste Lasten Pakket
Vereniging de Vastelastenbond stelt samen met Budlr haar technologie en kennis ter beschikking aan het Vaste Lasten Pakket. Het Vaste Lasten Pakket is een initiatief van Purpose en Solar Berk om ...
300.000 huurders komen in aanmerking voor huurbevriezing
Is uw huur hoog en uw inkomen laag en huurt u bij een sociale woningcorporatie? Dan kan het zijn dat u recht heeft op huurbevriezing. Dat blijkt uit het sociale huurakkoord dat eind 2018 door de woonb...
Belasting | welke financieringskosten van uw (nieuwe) woning zijn aftrekbaar
Heeft uw afgelopen jaar uw hypotheek verhoogd? Heeft u een huis gekocht of betreedt u als starter de woningmarkt? Er worden veel fouten in aangiften van starters op de woningmarkt gemaakt als het gaat...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
 • Gratis WOZ-waarde check
 • Advies over al je energievragen
 • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
 • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam