Energieleveranciers zijn vanaf juni 2015 verplicht consumenten een aanbod op maat te bieden. Aanbod op maat is in het leven geroepen om het aanbiedingen van elke aanbieder op dezelfde manier te kunnen beoordelen en te vergelijken.

Op basis van het verbruik van een consument kunnen energieleveranciers offertes maken. Ze zijn verplicht alle kosten mee te nemen. Op deze manier kunt u – als consument – een eerlijk vergelijk maken.

De valkuilen vóór het ontstaan van aanbod op maat

Bij aanbiedingen in het verleden waren energieleveranciers niet volledig transparant in hun tarieven. Er werden bepaalde kosten niet meegenomen in de berekening, zodat de consument een vertekend beeld kreeg. In het verleden ging het vaak mis op de volgende punten:

  • Energieaanbieder vermeldde niet de netwerkkosten in het voorschotbedrag, waardoor de aanbieding ogenschijnlijk goedkoper leek;
  • Er werd gerekend met een gemiddeld verbruik i.p.v. het daadwerkelijk persoonlijke verbruik van de woonsituatie, waardoor er een verkeerde berekening van de maandelijkse kosten werd gemaakt;
  • De BTW werd niet vermeld in de totaalprijs;
  • De regiotoeslag bij het gastarief werd niet meegenomen in de prijs;
  • Vastrechtkosten werden niet vermeld.

Door bovenstaande punten werd het vergelijken bewust ingewikkeld gehouden en kon de consument niet goed vergelijken. Daarom heeft de ACM nieuwe regels opgesteld waar iedere aanbieder zich aan moet houden. Zo wordt het gemakkelijker om kosten objectief naast elkaar neer te leggen.

Lees hier meer over aanbod op maat