Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Energieleveranciers zijn vanaf juni 2015 verplicht consumenten een aanbod op maat te bieden. Aanbod op maat is in het leven geroepen om het aanbiedingen van elke aanbieder op dezelfde manier te kunnen beoordelen en te vergelijken.

Op basis van het verbruik van een consument kunnen energieleveranciers offertes maken. Ze zijn verplicht alle kosten mee te nemen. Op deze manier kunt u – als consument – een eerlijk vergelijk maken.

De valkuilen vóór het ontstaan van aanbod op maat

Bij aanbiedingen in het verleden waren energieleveranciers niet volledig transparant in hun tarieven. Er werden bepaalde kosten niet meegenomen in de berekening, zodat de consument een vertekend beeld kreeg. In het verleden ging het vaak mis op de volgende punten:

  • Energieaanbieder vermeldde niet de netwerkkosten in het voorschotbedrag, waardoor de aanbieding ogenschijnlijk goedkoper leek;
  • Er werd gerekend met een gemiddeld verbruik i.p.v. het daadwerkelijk persoonlijke verbruik van de woonsituatie, waardoor er een verkeerde berekening van de maandelijkse kosten werd gemaakt;
  • De BTW werd niet vermeld in de totaalprijs;
  • De regiotoeslag bij het gastarief werd niet meegenomen in de prijs;
  • Vastrechtkosten werden niet vermeld.

Door bovenstaande punten werd het vergelijken bewust ingewikkeld gehouden en kon de consument niet goed vergelijken. Daarom heeft de ACM nieuwe regels opgesteld waar iedere aanbieder zich aan moet houden. Zo wordt het gemakkelijker om kosten objectief naast elkaar neer te leggen.

Lees hier meer over aanbod op maat