Sommige elektriciteitsmeters hebben twee telwerken. Dat betekent dat u gebruik kunt maken van een dubbel tarief. Heeft u maar één telwerk. Dan heeft u een enkele meter. Bij een dubbel tarief wordt er voor het weekend en de avonduren een andere (lagere) prijs per kWh voor stroom in rekening gebracht. Bij enkel tarief heeft u altijd hetzelfde tarief. (Deze zit tussen het hoge en lage tarief in).

Waar komt enkel/dubbel tarief vandaan?

Tijdens de nachturen en in het weekend is het stroomverbruik in Nederland lager dan doordeweeks overdag. Ook bedrijven gebruiken in het weekend minder stroom. Kortom de vraag naar stroom neemt tijdens deze uren af, terwijl het aanbod gelijk blijft. Vroeger waren de centrales constant stroom aan het opwekken en konden ze de centrales niet zomaar uit zetten. Door de consument te stimuleren om ‘s avonds energie te gebruiken, konden de machines blijven draaien en het voordeel werd teruggeven aan de consument. Tegenwoordig zijn de centrales flexibeler geworden en daardoor zit het hoog/laag tarief dichter bij elkaar en is er minder voordeel te behalen voor de consument.

Tijden van het hoge tarief

In de meeste gevallen geldt dat de stroom die u na 23.00 in de avond gebruikt valt onder het lagere tarief. Dit duurt tot 07.00 uur in de ochtend. Let wel. Het is afhankelijk van de regio waar u woont. In Noord-Brabant en Limburg begint het lage tarief al om 21.00 uur.

Hoe werkt het?

De ene meter meet het verbruik tijdens de piekuren en de andere meter registreert het verbruik tijdens daluren. Door middel van een codering in uw meter wordt bijgehouden hoeveel stroom u op welk moment gebruikt en of dat onder het dagtarief of het avond tarief valt.

Kunt u kiezen voor enkel of dubbel tarief?

In Nederland kunt u kiezen op welk tarief u afgerekend wilt worden. Wilt u op dubbel tarief afgerekend worden, dan ontvangt u een splitsing op de energierekening. Wilt u afgerekend worden op een enkel tarief, dan wordt het verbruik op hoog en laag bij elkaar opgeteld en tegen een enkel tarief afgerekend. U kunt dit bij uw energieleverancier doorgeven.

U kunt via de Vastelastenbond makkelijk energie vergelijken op enkel of dubbel tarief. Zo weet u wanneer het voor u voordeliger is om gebruik te maken van een enkel/dubbel energie tarief.