Kernsplitsing is de meest voorkomende vorm van opwekking van kernenergie. Kernsplitsing is een reactie waarbij atoomkernen worden gesplitst. Kernsplitsing is een heftig natuurkundig proces, en vindt plaats in kerncentrales maar bijvoorbeeld óók in ontploffende atoombommen.

Bij de op de splitsing volgende kernfusie worden de kernen van verschillende atomen samengesmolten, waarbij een andere, zwaardere kern wordt gevormd. Er komt tijdens dit proces ontzettend veel kernenergie vrij. Deze kernenergie kan op haar beurt weer turbines voeden die elektriciteit opwekken.

De zon wordt door middel van kernsplitsing continu verhit. De condities waarmee op aarde kernsplitsing plaatsvindt zijn qua druk en temperatuur dan ook het best te vergelijken met het middelste punt van een ster.

Vuile energie

Door kernsplitsing toe te passen ontstaat weliswaar ‘schone’ energie, maar de hogedrukkamer waarin kernsplitsing wordt toegepast blijft bijvoorbeeld nog wél duizenden jaren radioactief. Wetenschappers zijn daarom al jaren op zoek naar manieren van kernsplitsing die géén of erg weinig (radioactieve) schadelijke gevolgen hebben.

De Vastelastenbond over kernsplitsing

De Vastelastenbond is van mening dat kernenergie geen duurzame energiebron is. Door de grote risico’s met betrekking tot mens en milieu gelooft de Vastelastenbond niet in het aanbieden van nucleaire energie aan haar leden.

Tot de tijd dat wetenschappers een écht schone manier van kernsplitsing en opwekking van atoomenergie hebben gevonden blijven wij sceptisch.

Wij geloven overigens wél in het aanbieden van duurzame energie én energie die op de traditionele ‘grijze’ manier wordt opgewekt. Doe hier uw voordeel mee!