Laaguren zijn van toepassing bij afnemers met een dubbel tarief meter voor elektriciteit. De uren van de dag waarop het laagtarief voor stroom van toepassing is worden laaguren, maar ook wel daluren genoemd. In de laaguren is elektriciteit voordeliger dan in de normaaluren.

Zijn hoog en normaaluren voordelig?

Hoog- en laaguren zijn voor mensen die overdag niet veel thuis zijn voordelig. Omdat deze consumenten immers vooral ’s avonds en in het weekend tv kijken, wassen en de computer en andere elektrische apparaten gebruiken.

Doordat bij een dubbel energie tarief de stroom in de avonden en het weekend goedkoper is, zijn deze consumenten op jaarbasis voordeliger uit dan consumenten met een enkel tarief voor energie.

Tijden voor laaguren

Kortom, bij laag uren tarief is uw stroom voordeliger in de uren dat het stroomnetwerk minder wordt belast. In de praktijk is het ongeveer als volgt:

  • ‘Boven de rivieren’ maken consumenten vanaf 23.00 en in de weekenden gebruik van laag uren tarief

  • ‘Onder de rivieren’ maken consumenten vanaf 21.00 en in de weekenden gebruik van laag uren tarief

Dubbel tarief energiemeter

Consumenten die van een laaguren en normaal uren energietarief gebruik willen maken, moeten in hun woning of bedrijfspand een elektriciteitsmeter met twee telwerken hebben.

Heeft u een elektriciteitsmeter met één telwerk? Voor gebruikmaking van een laag en normaal uren tarief voor elektriciteit een nieuwe elektriciteitsmeter geplaatst moeten worden door uw regionale energienetbeheerder.