Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

De olieprijs wordt uitgedrukt in prijs per vat van 159 liter. De olieprijs wordt onder andere bepaalde door geschatte voorraden. Deze hang weer samen met wereldgebeurtenissen zoals economische ontwikkelingen in China, oorlog in Syrië of Oekraïne en de politiek en olieproductie van bijvoorbeeld Iran. Hierdoor wordt het aanbod beïnvloed, welke weer effect heeft op de prijs.

De koppeling tussen de olieprijs en de gasprijs? Hoe zit dat? 

De reden voor deze koppeling is terug te herleiden naar de jaren 50. Toen werden er gasbellen ontdekt die dichtbij olieboringen lagen. Het ontginnen van olie en gas lagen geografisch dus vlak naast elkaar. Om niemand in de energiemarkt (producenten, handelaren en leveranciers) te benadelen en het ontginnen van gasbellen rendabel te houden is er besloten om de koppeling tussen beide prijzen wettelijk vast te leggen. Hier ligt de oorsprong van de koppeling tussen de olie en gas prijs.

Om niet continue wisselende prijzen te moeten communiceren wordt de gasprijs nog steeds aangepast aan de olieprijs. Om de gasprijs te berekenen wordt de gemiddelde olieprijs van de afgelopen maanden gebruikt. In principe geldt het volgende. Is het aanbod groot, dan zakt de prijs, omdat producenten van hun olie/gas af willen. Is het aanbod laag en de vraag hoog (schaarste) dan neemt de prijs toe. Dat geldt ook wanneer de vraag naar gas toeneemt, bijvoorbeeld als het kouder weer wordt. Dan zullen producten de prijs opvoeren, omdat ze weten dat de behoefte groter is.

Als de olieprijs daalt, zie ik dat dan direct terug op mijn energierekening?

Een daling van de olieprijs is pas een half jaar later te merken in een daling van de gasprijs. De doorberekening van de olieprijs naar de prijs voor gas heeft namelijk een vertraging van een half jaar. De (variabele) prijs voor gas wordt twee keer per jaar aangepast. Dit gebeurt in januari en juli. Energieleveranciers kopen 6 tot 8 maanden van te voren de energie in die ze verkopen.

De koppeling tussen olieprijs, gasprijs en stroomprijs

Alle prijzen staan met elkaar in verband. Zo ook de prijs voor stroom (elektriciteit). Voor het opwekken van elektriciteit wordt gas gebruikt. Is de gasprijs laag, dan zal dit ook doorgerekend worden in de elektriciteitsprijs. Ook speelt hier vraag en aanbod een rol.

Lees meer over de samenhang tussen de olie en de gasprijs.

Gasprijs berekenen