Ter bescherming van de consument is de wettelijke bedenktijd in het leven geroepen. De wettelijke bedenktijd is een periode – na het aankoop- waarin u kunt beslissen om toch van de aankoop af te zien. U hoeft dan geen reden van annuleren op te geven. De periode is 14 dagen.

De wettelijke bedenktijd is ook van toepassing bij de koop op afstand. Een ander woord dat hiervoor gebruikt wordt is bedenktermijn of zichttermijn en is terug te vinden in de productvoorwaarden van het product dat u hebt gekocht. De partij van we u het product heeft gekocht mag geen kosten in rekening brengen wanneer u gebruik maakt van de wettelijke bedenktijd.

Energieleveranciers zijn creatief met het omzeilen van de wettelijke bedenktijd. Zo worden er vaak nieuwe initiatieven gestart, zoals pop-upstores in de Mediamarkt of verkoop van energiecontracten in bouwmarkten. Ook bij zakelijke energiecontracten (MKB Collectief of als ZZP-er) wordt vaak de bedenktermijn uit de voorwaarden gehaald. Hierbij is extra aandacht voor de productvoorwaarden noodzakelijk.

Wanneer gaat de wettelijke bedenktijd in?

Dit verschilt per product. Daarom is het altijd verstandig om dit bij aankoop na te vragen. Over het algemeen gelden de onderstaande regels:

  • Bij aankoop van een product: De wettelijke bedenktijd gaat in op de dag nadat u het product heeft ontvangen.
  • Bij aankoop van een dienst: Op de dag dat u het contract heeft gesloten gaan de 14 dagen bedenktijd in.
  • Bij aankoop van dienst en product: Dan gaat de bedenktijd in op het moment dat u het product ontvangt.

U kunt meer informatie over de wettelijke bedenktijd vinden op de website van consuwijzer.nl

Lees ook:

Wettelijke bedenktijd ook verplicht bij afsluiten energiecontract in winkels

Consument ook beschermd bij online vakantie boeken