Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen naar verzekeringen zónder provisie
Gemiddelde besparing op alle schadeverzekeringen

Start besparen

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op je Verzekeringskosten

Door over te stappen naar verzekeringen zónder provisie

Gemiddelde besparing op alle schadeverzekeringen

€200,- p.j

Meer informatie

Overal lees je dat je moet overstappen. Maar soms is dat helemaal niet slim om te doen. Denk bijvoorbeeld als je nét je wachttijd heb behaald. Dan kun je bij een andere verzekeraar weer opnieuw beginnen. Hier lees je alle tips over wanneer je wel en wanneer je beter niet kan overstappen. Vergelijken kan gelukkig nooit kwaad. Kijk goed naar wat je wil en maak na een uitgebreide vergelijking je keuze.
 

Maak vergelijking

Wanneer wél overstappen?

Twijfel je of je moet overstappen van zorgverzekering? Een vergelijking maken met jouw huidige polis kan in ieder geval geen kwaad. Door goed te kijken naar de kosten van jouw zorgverzekering kan je jaarlijks veel besparen. In veel gevallen is het verstandig om over te stappen. Zekker nu de (nep) collectiviteitskorting omlaag gaat. Dat scheelt in sommige gevallen meer dan 160 euro op jaarbasis. 

1. Te hoge premiekosten

Merk je dat jouw premiekosten te hoog zijn, omdat je betaalt voor zorg die je niet nodig hebt? Dat is vaak bij een collectieve verzekering het geval, omdat je dan keuze hebt uit 2 polissen. Je betaalt  dan bijvoorbeeld voor een aanvullende tandarts verzekering, maar eigenlijk heb je dat helemaal niet nodig omdat je een uitstekend gebit hebt. Zonde van je geld.

2. Verkeerde dekking
Heb je afgelopen jaar veel zorgkosten zelf moeten betalen of denk je komend jaar zorgkosten te gaan maken? Dat kan bijvoorbeeld als je weer fanatiek bent gaan sporten. Crossfit en bootcamp zijn hippe, maar blessuregevoelige sporten. Had je vorig jaar géén fysiotherapie in jouw pakket dan kan het verstandig zijn om dat nu wel te doen. Een ander voorbeeld: Je wilt zwanger worden, of verwacht volgend jaar een kindje. Dan zijn specifieke dekkingen handig.

3. Wijzigingen in zorgvergoedingen  
Wanneer jouw huidige zorgverzekeraar wijzigingen aanbrengt in vergoedingen die je wel nodig hebt. Worden bijvoorbeeld sommige medicijnen niet meer vergoedt? Dan kan je het beste een zorgverzekeraar aanbieden die jouw medicijnen wel vergoedt. 

4. Geen recht meer op vergoeding (jaarlijkse vergoeding)
Weet je zeker dat een behandeling zich dit jaar gaat herhalen (bijvoorbeeld orthodontie) en je  wil gebruik maken van de ‘jaarlijkse’ vergoeding? Zorgverzekeraars geven vergoeding voor de gehele verzekeringsduur - de gehele periode dat je klant bent. Je ontvangt een vergoeding dus niet elk jaar. 

5. Jouw kind onder de 18 jaar heeft aanvullende zorg nodig
Kinderen zijn over het algemeen gratis meeverzekerd voor het duurste aanvullende pakket. Heeft jouw kind logopedie nodig? Verzeker de kinderen dan mee op de meest uitgebreide polis van één ouder. De andere ouder kan kiezen voor een nieuwe basisverzekering (bijvoorbeeld een budgetverzekering zonder aanvullend pakket). Dit scheelt in de maandelijkse kosten. 

Wanneer niet overstappen? 

1. Chronische ziekte/medische acceptatie
Het klinkt vervelend, maar een zorgverzekeraar is voor een aanvullend pakket niet verplicht om je te accepteren. Voor de basisverzekering wordt iedereen direct geaccepteerd, maar voor een aanvullende- en tandartsverzekering geldt dit niet en kan een verzekeraar een acceptatieprocedure hanteren. Dit bestaat vaak uit een gezondheidsverklaring die je dan verplicht bent in te vullen. De verzekeraar behoudt zich het recht om je voor het aanvullende pakket af te mogen wijzen. 

2. Wachttijd volgemaakt
Er zijn verzekeraars die een wachttijd hanteren alvorens je gebruik kunt maken van bepaalde vergoedingen. Dit geldt vaak bij tandartskosten boven de 18 jaar. De wachttijd om gebruik te maken van een dergelijke vergoeiding is  ca. 12 tot 18 maanden. Dan is het niet verstandig om over te stappen naar een andere verzekeraar. 

Opzeggen van jouw zorgverzekering

Indien je vóór 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit, zal jouw nieuwe verzekeraar de oude verzekering opzeggen. Je  hoeft in dit geval niets te doen. Wil je liever zelf jouw zorgverzekering opzeggen, dan heb je wettelijk tot 31 december de tijd om jouw zorgverzekering op te zeggen. Vervolgens heb je tot 31 januari van het volgende jaar de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zeg je niet op én sluit je geen nieuwe zorgverzekering, dan maak je automatisch gebruik van het verlengingsaanbod van jouw huidige verzekeraar. Als je te laat bent met het afsluiten van een nieuwe verzekering kun je een boete krijgen. Vereniging de Vastelastenbond stelt elk jaar voor haar leden een top 5 op met de goedkoopste zorgverzekering, beste natura- en uitgebreide zorgpolis. Je kan ook direct een vergelijking maken van alle zorgverzekeraars.

Ook interessant

Hoe ga je per situatie te werk? 

Overzicht premies 2024

De meest gemaakte fouten