Elk jaar kunt u vanaf 12 november t/m  31 december  overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Heeft u uw keuze voor een nieuwe verzekeraar vóór 1 januari 2019 gemaakt, dan zegt uw nieuwe verzekeraar uw ‘oude’ zorgverzekering op. U hoeft dan zelf niks te doen. Heeft u langer de tijd nodig om een verzekering te kiezen? Zeg dan zelf vóór 1 januari 2019 uw zorgverzekering op dan heeft u nog tot 1 februari 2019 de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. Via de Vastelastenbond kunt u gemakkelijk een vergelijking maken van alle zorgverzekeraars.

10 x overstaptips zorgverzekering

  1. Neem de tijd. U ontvangt ontzettend veel berichten over de zorgverzekering. Laat u niet gek maken. U kunt tot en met 31 december  op uw gemak uw zorgwensen in kaart brengen, alvorens een nieuwe zorgverkering af te sluiten. Sterker nog, u ontvangt van uw huidige verzekeraar een nieuw aanbod. Is uw zorgverwachting voor 2019 hetzelfde? Gebruik uw dit aanbod voor 2019 als basis voor een vergelijking.
  2. Maak altijd een vergelijking! Ga er niet vanuit dat uw huidige verzekering standaard de beste optie is. Vergelijk! Zo kunt u een weloverwogen keuze maken.
  3. Ga niet alleen op de prijs af. Bekijk ook de hoogte van de vergoedingen.
  4. Overstappen is makkelijk! Meld u zich vóór 1 januari bij een andere zorgverzekeraar aan, dan zegt u nieuwe zorgverzekeraar uw huidige zorgverzekering op. U kunt ook zelf vóór 1 januari uw huidige verzekering opzeggen. U heeft dan tot 1 februari de tijd om zelf een nieuwe zorgverzekering te regelen.
  5. Heeft u een gezin? Schrijf uw kinderen (tot 18 jaar) bij op de (uitgebreide) polis van één van de ouders. Zo kan de partner die de minste zorg nodig heeft kiezen voor een goedkopere polis.
  6. Niet veel zorg nodig? Verhoog uw eigen risico, zodat uw maandelijkse premie goedkoper wordt.
  7. Zet uw eigen risico apart. Bij een hoger eigen risico (hoger dan € 385,00), betaalt u maandelijks een lagere premie. Zet het geld van uw eigen risico apart, zodat u niet in de financiële problemen komt als u dit bedrag moet voldoen.
  8. Reken de premie om naar een jaarbedrag. als u verwacht dat uw tandartskosten lager uitpakken dan dit bedrag, bent u goedkoper uit als u de tandarts gewoon zelf betaalt en dus geen aanvullend tandartspolis afsluit.
  9. Kijk goed naar restitutie of natura verzekeringen: U bent bij een zorgverkering niet altijd vrij om een eigen zorgaanbieder te kiezen (naturaverzekering). Heeft u een auto, of bent u in de gelegenheid om naar de zorgaanbieder te reizen dan is dat geen probleem. Is dit niet het geval, kijk dan welke zorgaanbieders bij uw (nieuwe) zorgverzekeraar zijn aangesloten. Bij een restitutie zorgverzekering heeft u wél vrije keuze.
  10. Maak je nauwelijks medische kosten? Overweeg een extra vrijwillig eigen risico.

Wanneer overstappen?

Bent u aan het twijfelen of u moet over stappen? Een vergelijking maken met uw huidige polis kan in ieder geval geen kwaad. Door goed te kijken naar de kosten van uw zorgverzekering kan u jaarlijks veel besparen. In veel gevallen is het verstandig om over te stappen;

1. Te hoge premiekosten
Merkt u dat uw premiekosten te hoog zijn omdat u betaalt voor zorg die u niet nodig heeft? U betaalt voor een aanvullende tandarts verzekering, maar u heeft een uitstekend gebit. 
2. Verkeerde dekking
Heeft u afgelopen jaar veel zorgkosten zelf moeten betalen of denkt u komend jaar zorgkosten te gaan maken? U bent bijvoorbeeld weer gaan sporten en had geen fysiotherapie in uw pakket of u wilt zwanger worden.
3. Wijzigingen in zorgvergoedingen  
Wanneer uw huidige zorgverzekeraar wijzigingen aanbrengt in vergoedingen die u wel nodig heeft. Worden bijvoorbeeld sommige medicijnen niet meer vergoedt? Dan kan u het beste een zorgverzekeraar aanbieden die uw medicijnen wel vergoedt. 
4. Geen recht meer op vergoeding 
Weet u zeker dat een behandeling zich dit jaar gaat herhalen (bijvoorbeeld orthodontie) en u wilt gebruik maken van de ‘jaarlijkse’ vergoeding? Zorgverzekeraars geven vergoeding voor de gehele verzekeringsduur - de gehele periode dat u klant bent. U ontvangt een vergoeding dus niet elk jaar. 
5. Uw kind onder de 18 jaar heeft aanvullende zorg nodig
Kinderen zijn over het algemeen gratis meeverzekerd voor het duurste aanvullende pakket. Heeft uw kind logopedie nodig? Verzeker de kinderen dan mee op de meest uitgebreide polis van één ouder. De andere ouder kan kiezen voor een nieuwe basisverzekering (bijvoorbeeld een budgetverzekering zonder aanvullend pakket). Dit scheelt in de maandelijkse kosten. 

Wanneer NIET overstappen? 

1. Chronische ziekte/medische acceptatie
Het klinkt vervelend, maar een zorgverzekeraar is voor een aanvullend pakket niet verplicht om u te accepteren. Voor de basisverzekering wordt iedereen direct geaccepteerd, maar voor een aanvullende- en tandartsverzekering geldt dit niet en kan een verzekeraar een acceptatieprocedure hanteren. Dit bestaat vaak uit een gezondheidsverklaring die u dan verplicht bent in te vullen. De verzekeraar behoudt zich het recht om u voor het aanvullende pakket af te mogen wijzen. 

2. Wachttijd volgemaakt
Er zijn verzekeraars die een wachttijd hanteren alvorens u gebruik kunt maken van bepaalde vergoedingen. Dit geldt vaak bij tandartskosten boven de 18 jaar. De wachttijd om gebruik te maken van een dergelijke vergoeiding is  ca. 12 tot 18 maanden. Dan is het niet verstandig om over te stappen naar een andere verzekeraar. 

Opzeggen van uw zorgverzekering

Indien u vóór 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit, zal uw nieuwe verzekeraar de oude verzekering opzeggen. U hoeft in dit geval niets te doen. Wilt u liever zelf uw zorgverzekering opzeggen, dan heeft u wettelijk tot 31 december de tijd om uw zorgverzekering op te zeggen. Vervolgens heeft u tot 31 januari van het volgende jaar de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zegt u niet op én sluit u geen nieuwe zorgverzekering, dan maakt u automatisch gebruik van het verlengingsaanbod van uw huidige verzekeraar. Als u te laat bent met het afsluiten van een nieuwe verzekering kunt u een boete krijgen. Vereniging de Vastelastenbond stelt elk jaar voor haar leden een top 5 op. U kan ook direct een vergelijking maken van alle zorgverzekeraars.

Ook interessant

Hoe gaat u per situatie te werk? 

Overzicht premies 2019

De meest gemaakte fouten