Elk jaar kan u tussen half november en 31 december overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Heeft u uw keuze voor een nieuwe verzekeraar vóór 1 januari gemaakt, dan zal uw nieuwe verzekeraar de ‘oude’ zorgverzekering opzeggen. Klik hier voor de voorbeeld opzegbrief en lijst met contactgegevens om uw zorgverzekering op te zeggen.

Zeg zelf vóór 1 januari uw zorgverzekering op en u heeft nog tot 1 februari van volgend jaar de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten. U kan ook direct een vergelijking maken van alle zorgverzekeraars.

10 x overstaptips zorgverzekering

  1. Laat u niet gek maken. U ontvangt ontzettend veel berichten over de zorgverzekering. Maar neem de tijd. U kan tot en met 31 december  op uw gemak uw zorgwensen in kaart brengen, alvorens een nieuwe zorgverkering af te sluiten.
  2. Maak een vergelijking! Binnenkort ontvangt u van uw huidige verzekeraar een nieuw aanbod. Is uw zorgverwachting voor 2017 hetzelfde? Gebruik uw huidige zorgpakket als basis voor een vergelijking. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken.
  3. Ga niet alleen op de prijs af. Bekijk ook de hoogte van de vergoedingen.
  4. Overstappen is makkelijk! Meld u zich vóór 1 januari bij een andere zorgverzekeraar aan, dan zegt u nieuwe zorgverzekeraar uw huidige zorgverzekering op. U kunt ook zelf vóór 1 januari uw huidige verzekering opzeggen. U heeft dan tot 1 februari de tijd om zelf een nieuwe zorgverzekering te regelen.
  5. Heeft u een gezin? Schrijf uw kinderen (tot 18 jaar) bij op de (uitgebreide) polis van één van de ouders. Zo kan de partner die de minste zorg nodig heeft kiezen voor een goedkopere polis.
  6. Niet veel zorg nodig? Verhoog uw eigen risico, zodat uw maandelijkse premie goedkoper wordt.
  7. Zet uw eigen risico apart. Bij een hoger eigen risico (hoger dan € 385,00), betaalt u maandelijks een lagere premie. Zet het geld van uw eigen risico apart, zodat u niet in de financiële problemen komt als u dit bedrag moet voldoen.
  8. Reken de premie om naar een jaarbedrag. als u verwacht dat uw tandartskosten lager uitpakken dan dit bedrag, bent u goedkoper uit als u de tandarts gewoon zelf betaalt en dus geen aanvullend tandartspolis afsluit.
  9. Kijk goed naar restitutie of natura verzekeringen: U bent bij een zorgverkering niet altijd vrij om een eigen zorgaanbieder te kiezen (naturaverzekering). Heeft u een auto, of bent u in de gelegenheid om naar de zorgaanbieder te reizen dan is dat geen probleem. Is dit niet het geval, kijk dan welke zorgaanbieders bij uw (nieuwe) zorgverzekeraar zijn aangesloten. Bij een restitutie zorgverzekering heeft u wél vrije keuze.
  10. Maak je nauwelijks medische kosten? Overweeg een extra vrijwillig eigen risico.

Wanneer overstappen?

Bent u aan het twijfelen of u moet over stappen? Een vergelijking maken met uw huidige polis kan in ieder geval geen kwaad. Door goed te kijken naar de kosten van uw zorgverzekering kan u jaarlijks veel besparen. In veel gevallen is het verstandig om over te stappen;

1. Te hoge premiekosten
Merkt u dat uw premiekosten te hoog zijn omdat u betaalt voor zorg die u niet nodig heeft? U betaalt voor een aanvullende tandarts verzekering, maar u heeft een uitstekend gebit. Stap dan over.

2. Verkeerde dekking
Heeft u afgelopen jaar veel zorgkosten zelf moeten betalen of denkt u komend jaar zorgkosten te gaan maken? U bent bijvoorbeeld weer gaan sporten en had geen fysiotherapie in uw pakket of u wilt zwanger worden. Stap dan over.

3. Wijzigingen in zorgvergoedingen  
Wanneer uw huidige zorgverzekeraar wijzigingen aanbrengt in vergoedingen die u wel nodig heeft. Worden bijvoorbeeld sommige medicijnen niet meer vergoedt? Dan kan u het beste een zorgverzekeraar aanbieden die uw medicijnen wel vergoedt. Stap dan over.

4. Geen recht meer op vergoeding 
Weet u zeker dat een behandeling zich dit jaar gaat herhalen (bijvoorbeeld orthodontie) en u wilt gebruik maken van de ‘jaarlijkse’ vergoeding? Zorgverzekeraars geven vergoeding voor de gehele verzekeringsduur - de gehele periode dat u klant bent. U ontvangt een vergoeding dus niet elk jaar. Stap dan over.

5. Uw kind onder de 18 jaar heeft aanvullende zorg nodig
Kinderen zijn over het algemeen gratis meeverzekerd voor het duurste aanvullende pakket. Heeft uw kind logopedie nodig? Verzeker de kinderen dan mee op de meest uitgebreide polis van één ouder. De andere ouder kan kiezen voor een nieuwe basisverzekering (bijvoorbeeld een budgetverzekering zonder aanvullend pakket). Dit scheelt in de maandelijkse kosten. Stap nu over.

Opzeggen van uw zorgverzekering

Indien u vóór 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit, zal uw nieuwe verzekeraar de oude verzekering opzeggen. U hoeft in dit geval niets te doen. Wilt u liever zelf uw zorgverzekering opzeggen, dan heeft u wettelijk tot 31 december de tijd om uw zorgverzekering op te zeggen. Vervolgens heeft u tot 31 januari van het volgende jaar de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Zegt u niet op én sluit u geen nieuwe zorgverzekering, dan maakt u automatisch gebruik van het verlengingsaanbod van uw huidige verzekeraar. Als u te laat bent met het afsluiten van een nieuwe verzekering kunt u een boete krijgen.

Vereniging de Vastelastenbond stelt elk jaar voor haar leden een top 5 op. U kan ook direct een vergelijking maken van alle zorgverzekeraars.

Meer tips kunt u hier lezen