Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen naar verzekeringen zónder provisie
Gemiddelde besparing op alle schadeverzekeringen

Start besparen

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op je Verzekeringskosten

Door over te stappen naar verzekeringen zónder provisie

Gemiddelde besparing op alle schadeverzekeringen

€200,- p.j

Meer informatie

Het komt elk jaar weer terug bij het kiezen van een zorgverzekering: verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico. Wat is het verschil? Waarom betalen we een eigen risico en hoe kunnen we zo slim mogelijk omgaan met de kosten. Vereniging de Vastelastenbond geeft antwoord op 10 vragen over het eigen risico.

Eigen risico zorg eigen bijdrage

1. Wat is het eigen risico en wat is het nut?

De overheid wil dat iedereen eerst goed nadenkt of bepaalde zorg echt nodig is. Daarom is er een drempel in de vorm van een verplicht eigen risico. Dit is een bedrag dat je altijd zelf moet betalen. Daarnaast kun je dit eigen risico nog verhogen door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico waardoor jouw maandelijkse premie daalt.

2. Wat is het verplichte en vrijwillige eigen risico?

Bij de basisverzekeringen geldt in 2020-2021 een verplicht eigen risico van € 385,- per jaar voor elke verzekerde vanaf 18 jaar. (Verzekeraar DSW en StadHolland kiezen er bewust voor om € 10,- korting te geven op het verplichte eigen risico en hanteren een bedrag van € 375,-). Het verplichte eigen risico bepaalt de overheid en wordt elk jaar op Prinsjesdag bekend gemaakt. Naast het verplichte eigen risico van € 385,- kun je bij jouw zorgverzekeraar ook nog kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico van maximaal € 500,-. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe minder premie je betaalt. Dat is leuk als je bijna geen zorg nodig hebt. Het kiezen voor een vrijwillig eigen risico komt neer op een gemakkelijke rekensom. Lees verder

3. Wat is het verschil tussen het verplicht en vrijwillig eigen risico?

Het verplichte eigen risico geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Voor het vrijwillig eigen risico kun je zelf kiezen. Op je polis worden vaak de bedragen van de twee eigen risico’s niet apart weergegeven maar opgeteld tot één totaal eigen risico.

4. Wat telt mee voor jouw risico?

Voor deze kosten uit de basisverzekering moet je onder andere eigen risico betalen:

  • consult bij een medisch specialist
  • operatie/behandeling in het ziekenhuis
  • medicijnen
  • geestelijke gezondheidszorg (psycholoog/psychiater)

Jaarlijks worden er in de gezondheidszorg wijzigingen doorgevoerd. Het is daarom verstandig om te kijken welke wijzigingen voor jou van toepassing zijn en voor welke kosten je moet betalen.

5. Wat telt niet mee voor je eigen risico?

De kosten uit de basisverzekering waarvoor je geen eigen risico hoeft te betalen zijn bijvoorbeeld de kosten van zorg bij een huisarts. Ook kosten die vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering tellen niet mee voor het eigen risico. Je kan op onze website ook een overzicht van alle zorg vinden die in het basispakket zit. Daar staat ook aangegeven of je hier een eigen risico voor moet betalen of niet.

6. Wanneer betaal je het eigen risico?

Heeft je gedurende het jaar kosten gemaakt die onder de basisverzekering vallen? Dan rekent je zorgverzekeraar aan het einde van het jaar het eigen risico met je af. Maak je kosten die betrekking hebben op jouw eigen risico, dan stuurt de zorgverzekeraar je daarvoor rekening.

7. Hoe betaal je het eigen risico?

Ja kan het eigen risico op verschillende manieren betalen:

  • Je zorgverzekeraar ontvangt de rekening voor de kosten die je hebt gemaakt direct van de zorgverlener (bijvoorbeeld het ziekenhuis). Jouw zorgverzekeraar betaalt het hele bedrag. Vervolgens ontvang je van jouw zorgverzekeraar een rekening voor het eigen risico dat je nog moet betalen.
  • Een tweede mogelijkheid is dat je de rekening ontvangt en deze eerst zelf betaalt. Je stuurt de betaalde rekening naar je zorgverzekeraaar. Jouw zorgverzekeraar beoordeelt de rekening en berekent de vergoeding waar je recht op heeft. Van dit bedrag wordt het eigen risico afgehaald. Het bedrag dat dan overblijft, ontvangt je op je bankrekening.
  • Je kan ook de rekening ontvangen en deze als declaratie indienen bij jouw zorgverzekeraar. Je vraagt dan aan je zorgverzekeraar deze rekening voor jou te betalen. Als je geen eigen risico meer hoeft te betalen, betalen zij de rekening voor je. Je kan jouw declaraties vaak online of via de app van je verzekeraar regelen.
  • In termijnen betalen: Bij vrijwel alle Nederlandse zorgverzekeraars is het mogelijk om het verplicht eigen risico van 385 euro gespreid vooruit te betalen aan de verzekeraar. Dit regel je eenvoudig zelf door met DigiD in te loggen via de app of website van de verzekeraar.

8. Hoe weet je hoeveel nog over is van jouw eigen risico?

Via jouw persoonlijke pagina van je gekozen verzekeraar kun je al je verzekeringsgegevens bekijken. Daar zie je  ook of jouw eigen risico al is verbruikt. Vind je dat lastig? Zorgverzekeraars zijn ook telefonisch te bereiken. 

9. Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

Naast het eigen risico worden kosten van zorg soms niet helemaal vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt dan een vast bedrag zelf: de wettelijke eigen bijdrage. Ook dit heeft de overheid bepaald. Deze eigen bijdrage wordt niet verrekend met het eigen risico. Jouw openstaande eigen risico wordt dus niet lager na het betalen van een wettelijke eigen bijdrage. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden een aantal van deze eigen bijdragen.

10. Kun je het eigen risico gespreid betalen?

Veel zorgverzekeraars bieden aan dat je het bedrag gespreid kunt betalen.
Ook het verplicht eigen risico kun je vaak in maandelijkse termijnen betalen. Ook dit kun je met jouw zorgverzekeraar bespreken. Let wel op dat sommige verzekeraars extra administratiekosten in rekening brengen voor gespreid betalen. Vraag dat altijd even na. 

Meer weten over zorgverzekeringen

Waarom zorgverzekering vergelijken? 4 voorbeelden

Maak een vergelijking van alle zorgverzekeraars

Wel of niet overstappen? Hoe maak je een weloverwogen keuze?