5 veel gemaakte fouten - zorgverzekering kiezen

In de laatste twee maanden van het jaar kunt u weer overstappen naar een zorgverzekering met een betere dekking
en een lagere premie. De voordelen zijn groot, maar maak niet de fouten die vaak gemaakt worden.
Wij zullen een aantal veel gemaakte fouten toelichten.

U kunt (op een paar uitzonderingen na) alleen van zorgverzekering wisselen per 1 januari. Dit moment kunt u het beste aangrijpen, anders zit u weer een jaar aan de zorgverzekering vast. Overstappen is zo geregeld, maar maak wel de juiste keuze. Maak de volgende fouten niet.

1. Voor partners dezelfde zorgverzekering kiezen

Het lijkt logisch voor partners om één polis te kiezen waar beide op staan als verzekerde. Toch is het vaak niet verstandig. Hoogstwaarschijnlijk stellen jullie andere eisen aan een zorgverzekering. U heeft bijvoorbeeld minimaal 16 behandelingen van de fysiotherapeut nodig en uw partner niet. Uw partner verwacht bijvoorbeeld hoge tandartskosten in het nieuwe jaar. Vergelijk zorgverzekeringen per persoon voor de beste en de goedkoopste polis.

2. Kinderen meeverzekeren op een willekeurige polis van u of uw partner

Minderjarige kinderen zijn gratis meeverzekerd op de verzekering van één van de ouders. U kunt zelf kiezen aan welke zorgverzekering u de kinderen toevoegt. Voor de best mogelijke medische zorg, kunt u de kinderen het beste toevoegen aan de zorgverzekering van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende zorgverzekering.

3. Niet vooruit denken – Welke zorg heeft u volgend jaar nodig?

U kunt niet vooraf weten welke medische kosten u volgend jaar gaat maken. Sommige medische kosten weet u echter wel vooraf. Bestaat er een kinderwens? Houd hier dan alvast rekening mee bij het kiezen van een zorgverzekering. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de kosten van een beugel voor uzelf of voor één van de kinderen.

4. Kiezen voor een aanvullende zorgverzekering als u nauwelijks kosten maakt

De zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering die bij alle verzekeraars dezelfde dekking biedt. Met aanvullende verzekeringen kunt u de dekking van de basisverzekering uitbreiden. De meest noodzakelijke zorg zit in de basisverzekering. Als u nauwelijks zorg nodig heeft, is een aanvullende zorgverzekering vaak niet nodig. De noodzaak van de aanvullende zorgverzekering kunt u bepalen door contact op te nemen met de huidige verzekeraar. Zij kunnen uitzoeken hoeveel gebruik u de afgelopen jaren heeft gemaakt van de aanvullende zorgverzekering. Is dat weinig of helemaal niet? Ga dan alleen voor de basisverzekering.

5. Ga niet blind voor een collectieve zorgverzekering

Ongeveer 2/3 van de Nederlanders is verzekerd via een collectieve regeling. Via bijvoorbeeld de gemeente of de vakbond wordt er een zorgverzekering aangeboden met bijvoorbeeld 10 procent korting. Op het eerste oog lijkt dit goedkoop, maar vaak is het tegendeel waar. Het zijn namelijk hoofdzakelijk de duurdere verzekeraars die werken met collectieve kortingen.
Zij hanteren standaard een te hoge premie. Door het weggeven van een korting via een collectief kunnen ze de torenhoge premies
iets verbloemen. Trap er niet in.

U weet nu wat de meest gemaakte fouten zijn. U kunt nu met een gerust hart zorgverzekeringen vergelijken en gaan voor het beste voorstel. Wilt u premies vergelijken. Dat kan via de onafhankelijke vergelijker van Vereniging de Vastelastenbond. Hier ziet u alle zorgaanbieders in een makkelijk overzicht.