Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

5 veel gemaakte fouten - zorgverzekering kiezen

In de laatste twee maanden van het jaar kun je weer overstappen naar een zorgverzekering met een betere dekking en een lagere premie. De voordelen zijn groot, maar maak niet de fouten die vaak gemaakt worden.
Wij zullen een aantal veel gemaakte fouten toelichten.

Je kunt (op een paar uitzonderingen na) alleen van zorgverzekering wisselen per 1 januari. Dit moment kun je het beste aangrijpen, anders zit je weer een jaar aan de zorgverzekering vast. Overstappen is zo geregeld, maar maak wel de juiste keuze. Maak de volgende fouten niet.

1. Voor partners dezelfde zorgverzekering kiezen

Het lijkt logisch voor partners om een polis te kiezen waar beiden op staan als verzekerde. Toch is het vaak niet verstandig. Hoogstwaarschijnlijk stellen jullie andere eisen aan een zorgverzekering. Jij hebt bijvoorbeeld minimaal 16 behandelingen van de fysiotherapeut nodig en je partner niet. Je partner verwacht bijvoorbeeld hoge tandartskosten in het nieuwe jaar. Vergelijk zorgverzekeringen per persoon voor de beste en de goedkoopste polis. Lees ook de overstap tips.

2. Kinderen meeverzekeren op een willekeurige polis van jou of je partner

Minderjarige kinderen zijn gratis meeverzekerd op de verzekering van een van de ouders. Je kunt zelf kiezen aan welke zorgverzekering je de kinderen toevoegt. Voor de best mogelijke medische zorg, kan je de kinderen het beste toevoegen aan de zorgverzekering van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende zorgverzekering.

3. Niet vooruit denken – Welke zorg heb je volgend jaar nodig?

Je kunt niet vooraf weten welke medische kosten je volgend jaar precies gaat maken. Sommige medische kosten weet je echter wel vooraf. Bestaat er een kinderwens? Houd hier dan alvast rekening mee bij het kiezen van een zorgverzekering. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de kosten van een beugel voor jezelf of voor een van de kinderen.

4. Kiezen voor een aanvullende zorgverzekering als je nauwelijks kosten maakt

De zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering die bij alle verzekeraars dezelfde dekking biedt. Met aanvullende verzekeringen kun je de dekking van de basisverzekering uitbreiden. De meest noodzakelijke zorg zit in de basisverzekering. Als je nauwelijks zorg nodig hebt, is een aanvullende zorgverzekering vaak niet nodig. De noodzaak van de aanvullende zorgverzekering kun je bepalen door contact op te nemen met de huidige verzekeraar. Zij kunnen uitzoeken hoeveel gebruik je de afgelopen jaren hebt gemaakt van de aanvullende zorgverzekering. Ook kun je je zorgverbruik vaak inzien door in te loggen op de website van je verzekeraar.  Is dat weinig of helemaal niet? Ga dan alleen voor de basisverzekering.

5. Ga niet blind voor een collectieve zorgverzekering

Ongeveer 2/3 van de Nederlanders is verzekerd via een collectieve regeling. Via bijvoorbeeld de gemeente of de vakbond wordt er een zorgverzekering aangeboden met bijvoorbeeld 10 procent korting. Op het eerste oog lijkt dit goedkoop, maar vaak is het tegendeel waar. Het zijn namelijk hoofdzakelijk de duurdere verzekeraars die werken met collectieve kortingen.
Zij hanteren standaard een te hoge premie. Door het weggeven van een korting via een collectief kunnen ze de torenhoge premies
iets verbloemen. Trap er niet in.

Je weet nu wat de meest gemaakte fouten zijn. Je kunt nu met een gerust hart zorgverzekeringen vergelijken en gaan voor het beste voorstel. Wil je premies vergelijken? Dat kan via de onafhankelijke vergelijker van Vereniging de Vastelastenbond. Hier zie je alle zorgaanbieders in een makkelijk overzicht.