Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

5 meest voorkomende schades op vakantie (in eigen land)

Vrijdag 09 juli 2021 07:31Margot Boesveld
Zo regel je reisverzekering voor zomervakantie

Zo regel je reisverzekering voor zomervakantie

Voor een vakantie in het buitenland is het heel logisch om een reisverzekering te hebben. Maar ook voor een vakantie in eigen land (staycation) is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Zeker nu we de zomervakantie 2020 grotendeels in Nederland zullen doorbrengen. Ook dan is er kans op schade. Welke schade komt het meest voor en welke verzekering (aansprakelijkheid of reisverzekering) heb je daarvoor nodig? De Vastelastenbond zet het voor je op een rij.  

Top 5 meest geclaimde schades tijdens vakantie 

  1. Bril op sterkte
  2. Smartphone/camera
  3. Koffer/tas
  4. Fiets
  5. Schade aan verblijf/accomodatie

Hieronder lees je alle tips over schade of diefstal op vakantie. Wat moet je doen en welke verzekering kun je aanspreken.

Tips van onze verzekeringsadviseur per schade

1. Bril op sterkte

De meest geclaimde schade op vakantie is de bril. Wist je dat 6 van de 10 Nederlanders een bril (of contactlenzen) heeft. Vanaf de leeftijd 40 t/m 75 jaar neemt het bril gebruik alleen maar toe. Best logisch dat je dan meer kans heb om op vakantie je bril te  beschadigen.

Je kan schade of verlies van je bril verhalen op je reisverzekering, maar je kan ook bij je zorgverzekeraar navragen wanneer je weer in aanmerking komt voor een nieuwe bril. Als je een aanvullende zorgverzekering met vergoeding voor brillen en lenzen hebt kan het verstandiger zijn om het via je zorgverzekering te regelen, omdat bij de reisverzekering je een eigen risico op bagage hebt. 

Tip van de Vastelastenbond: "Neem altijd een creditcard mee te nemen voor vervangend vervoer of extra kosten. Je kan dit als bewijslast indienen.”


2. Smartphone/camera

Niet meer weg te denken die telefoons, tablets en camera's. Bij schade aan te telefoon of camera geldt dat je de vergoeding van dagwaarde minus eigen risico. Je leest het goed. Je betaalt dus een eigen risiso bij je reisverzekering. Dit staat in de polisvoorwaarden. 
Tip: Heb je een telefoonverzekering? Dan is declareren op je toestelverzekering beter, want deze heeft ruimere vergoedingen.
 

3. Koffer/tas

Hoe vervelend is het als je bagae in het verkeerde liegtuig komt of als (een gedeelte van) je bagage op vakantie wordt gestolen. De kosten kun je verhalen op je reisverzekering, includsief bagagedekking. Wil je alles weten over  diefstal, schade of verlies van je bagage tijdens je vakantie.
Tips: Maak duidelijke foto’s van je koffer voordat je op reis gaat. Is je koffer weg doe dan direct aangifte bij het lokale politiebureau. Is het uit je accomodatie gesloten? Vraag dan ook een bewijs van het hotel. Bewaar bonnetjes als je tijdens vakantie extra kleren of spullen hebt gekocht.


"Souvenirs kopen? Bewaar bonnetjes als je tijdens vakantie dure spulletjes hebt gekocht. Stel het wordt gestolen, dan kun je altijd bewijzen dat je het op vakantie hebt aangeschaft."

4. Fiets

Er zijn steeds meer mensen die op fietsvakantie gaan in eigen land.Schade kun je verhalen bij je reisverzekering (bagagedekking voor fietsen) of fietsverzekering. Heb je een fietsverzekering, dan hoef je dus meestal geen extra dekking af te sluiten bij je reisverzekering. Heb je pech met je fiets? Pechhulpverlening voor je fiets is bij een fietsverzekering geldt vaak alleen voor Nederland.

Let op: meestal hanteert de verzekeringsmaatschappij een maximumbedrag per fiets. Bij sommige verzekeraars geldt de vergoeding per polis en niet per persoon. 
Tip: heb je een dure fiets? Kies dan voor een doorlopende reisverzekering met bagagedekking voor fietsen met een vergoeding van minimaal € 1.000,-. 


5. Schade aan verblijf

Bij terugkomst kun je dit declareren op de reisverzekering. Bewaar altijd de bonnetjes/grote bedragen bellen met de alarmlijn. Hier zit een maximale vergoeding van € 250,- aan. Soms is het anders als het gaat om extra verblijf als je paspoort of identiteitsbewijs is gestolen. 

Meer informatie over reisverzekering, auto huren op vakantie en schade op reis. Lees je op ons verzekeringsblog

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Ben je tussen de 18 en 24 jaar en wil je graag je auto goed verzekeren, maar niet tegen een torenhoge premie? Lees dan de volgende tips.

Autopremie voor jongeren 'onbetaalbaar'

Vrijdag 26 juni 2020 15:07

De premies voor de autoverzekering schieten door het dak. Al helemaal voor jongeren. Ben je tussen de 18 en 24 jaar, dan betaal je voor een WA-verzekering ruim 400 euro meer dan in 2018. Dat is een s...

Lees meer
1 op 3 Nederlanders weet niet wat hij betaalt aan autoverzekering

1 op 3 Nederlanders heeft geen benul van premie autoverzekering

Dinsdag 30 juni 2020 11:47

Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee wat de maandelijkse kosten zijn voor hun autoverzekering. Onderzoek onder ruim 1.150 automobilisten brengt dit naar voren. Bovendien is er volgens d...

Lees meer
Ongemerkt betalen verzekerde huishoudens honderden euro’s per jaar aan provisie. Stap daar van af. Dat is in het nadeel van de consumenten en in het voordeel van de adviseur. Keer het tij.

Vervang provisie door vaste vergoeding bij verzekeringen

Donderdag 18 juni 2020 10:30

Vaste vergoeding i.p.v. provisie Transparantie in verzekeringswereld nodig Provisie niet in belang van de klant Nieuwe manier van verzekeren Verzekerd. Zonder Zorgen ...

Lees meer
Goede en betrouwbare informatie over corona en reizen, annuleren en de reisverzekering

Wat vergoedt de reisverzekering bij corona? 5 x vraag en antwoord: code geel & dekking

Maandag 15 juni 2020 11:10

Wat vergoedt de annuleringsverzekering bij corona? Reisverzekering corona code geel & dekking We kunnen weer op vakantie. Vanaf 15 juni 2020 geldt in veel landen code geel. Maar hoe zi...

Lees meer