5 meest voorkomende schades op vakantie (in eigen land)
Dinsdag 30 juni 2020 13:31:33
Top 5 meest geclaimde schades
 • Reisverzekering en dekking per schade
 • Bril op sterkte meest geclaimd
 • Tips en trucs voor de beste verzekering en dekking

Voor een vakantie in het buitenland is het heel logisch om een reisverzekering te hebben. Maar ook voor een vakantie in eigen land (staycation) is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Zeker nu we de zomervakantie 2020 grotendeels in Nederland zullen doorbrengen. Ook dan is er kans op schade. Welke schade komt het meest voor en welke verzekering (aansprakelijkheid of reisverzekering) heb je daarvoor nodig? De Vastelastenbond zet het voor je op een rij. 

Top 5 meest geclaimde schades tijdens vakantie 

 1. Bril op sterkte
 2. Smartphone/camera
 3. Koffer/tas
 4. Fiets
 5. Schade aan verblijf/accomodatie

Hieronder lees je alle tips over schade of diefstal op vakantie. Wat moet je doen en welke verzekering kun je aanspreken.

Tip van de Vastelastenbond: "Neem altijd een creditcard mee te nemen voor vervangend vervoer
of extra kosten.Je kan dit als bewijslast indienen bij de verzekeringsmaatschappij."

Tips van onze verzekeringsadviseur per schade

 1. Bril op sterkte: De meest geclaimde schade op vakantie is de bril. Wist je dat 6 van de 10 Nederlanders een bril (of contactlenzen) heeft. Vanaf de leeftijd 40 t/m 75 jaar neemt het bril gebruik alleen maar toe. Best logisch dat je dan meer kans heb om op vakantie je bril te  beschadigen.

  Je kan schade of verlies van je bril verhalen op je reisverzekering, maar je kan ook bij je zorgverzekeraar navragen wanneer je weer in aanmerking komt voor een nieuwe bril. Als je een aanvullende zorgverzekering met vergoeding voor brillen en lenzen hebt kan het verstandiger zijn om het via je zorgverzekering te regelen, omdat bij de reisverzekering je een eigen risico op bagage hebt. 
   
 2. Smartphone/camera: Niet meer weg te denken die telefoons, tablets en camera's. Bij schade aan te telefoon of camera geldt dat je de vergoeding van dagwaarde minus eigen risico. Je leest het goed. Je betaalt dus een eigen risiso bij je reisverzekering. Dit staat in de polisvoorwaarden. 
  Tip: Heb je een telefoonverzekering? Dan is declareren op je toestelverzekering beter, want deze heeft ruimere vergoedingen.
   
 3. Koffer/tas: Hoe vervelend is het als je bagae in het verkeerde liegtuig komt of als (een gedeelte van) je bagage op vakantie wordt gestolen. De kosten kun je verhalen op je reisverzekering, includsief bagagedekking. Wil je alles weten over  diefstal, schade of verlies van je bagage tijdens je vakantie.
  Tips: Maak duidelijke foto’s van je koffer voordat je op reis gaat. Is je koffer weg doe dan direct aangifte bij het lokale politiebureau. Is het uit je accomodatie gesloten? Vraag dan ook een bewijs van het hotel. Bewaar bonnetjes als je tijdens vakantie extra kleren of spullen hebt gekocht.
   
 4. Fiets: Er zijn steeds meer mensen die op fietsvakantie gaan in eigen land.Schade kun je verhalen bij je reisverzekering (bagagedekking voor fietsen) of fietsverzekering. Heb je een fietsverzekering, dan hoef je dus meestal geen extra dekking af te sluiten bij je reisverzekering. Heb je pech met je fiets? Pechhulpverlening voor je fiets is bij een fietsverzekering geldt vaak alleen voor Nederland.

  Let op: meestal hanteert de verzekeringsmaatschappij een maximumbedrag per fiets. Bij sommige verzekeraars geldt de vergoeding per polis en niet per persoon. 
  Tip: heb je een dure fiets? Kies dan voor een doorlopende reisverzekering met bagagedekking voor fietsen met een vergoeding van minimaal € 1.000,-. 
   
 5. Schade aan verblijf: Bij terugkomst kun je dit declareren op de reisverzekering. Bewaar altijd de bonnetjes/grote bedragen bellen met de alarmlijn. Hier zit een maximale vergoeding van € 250,- aan. Soms is het anders als het gaat om extra verblijf als je paspoort of identiteitsbewijs is gestolen. 
   

Meer informatie over reisverzekering, auto huren op vakantie en schade op reis.

Reisverzekering extra belangrijk in de zomermaanden

Auto huren op vakantie? Dit zijn de valkuilen

Zo zit het met je reisverzekering. Voor elke schade een andere oplossing

"Souvenirs kopen? Bewaar bonnetjes als je tijdens vakantie dure spulletjes hebt gekocht. Stel het wordt gestolen, dan kun je altijd bewijzen dat je het op vakantie hebt aangeschaft."
Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Autopremie voor jongeren 'onbetaalbaar'
De premies voor de autoverzekering schieten door het dak. Al helemaal voor jongeren. Ben je tussen de 18 en 24 jaar, dan betaal je voor een WA-verzekering ruim 400 euro meer dan in 2018. Dat is een s...
Maak kennis met Zuleyha. Klantadviseur verzekeringen
Nieuw in ons midden is verzekeringsadviseuse Zuleyha. Ze werkt al bijna 20 jaar in de verzekeringsbranche en staat paraat voor onze leden die hun verzekering goed geregeld willen hebben.&nb...
10 x ecologische tips. Energiezuinig jouw woning koel houden.
In juni zijn er al weer veel warme dagen gemeten. Ook de komende weken blijft het warme tropische weer aanhouden. Als het warmer wordt zoeken we massaal verkoeling. Lees hier de feiten en kosten van ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
 • Gratis WOZ-waarde check
 • Advies over al je energievragen
 • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
 • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam