Autopremie voor jongeren 'onbetaalbaar'
Vrijdag 26 juni 2020 15:07:46

De premies voor de autoverzekering schieten door het dak. Al helemaal voor jongeren. Ben je tussen de 18 en 24 jaar, dan betaal je voor een WA-verzekering ruim 400 euro meer dan in 2018. Dat is een stijging van maar liefst 53 procent. We geven tips hoe je de autoverzekering zo goedkoop mogelijk kan houden.

Prijsontwikkeling afgelopen jaren

Sinds 2016 verhogen – op verzoek van de Nederlandsche Bank - verzekeraars de premies van autoverzekeringen. Jarenlang werd er ten gunste van een concurrentiestrijd gestunt met premies om klanten te werven. Dit zorgde voor miljoenenverliezen die werden gecompenseerd met andere verzekeringsproducten. Dit werkte op lange termijn niet en we zien dat er vanaf 2016 elk jaar een premieverhoging op de autoverzekering wordt doorgevoerd.

Onderstaand de premieontwikkeling van de afgelopen jaren. Je ziet direct dat de jongeren in de leeftijdscategorie 18 t/m 24 jaar soms bijna het dubbele (!) betalen van de autoverzekering. De jongerenpremies stegen in vijf jaar met gemiddeld 54 procent van, 1.075 euro naar 1.656 euro. Een verschil van 581 euro. Het laatste jaar stegen de jongerenpremies gemiddeld met bijna 80 euro. En dat is met een bijbaantje of net startend op de arbeidsmarkt moeilijk te betalen.

Waarom zijn jongeren de dupe?

Verzekeraars zien in jongeren een groter risico op schade en behoren daardoor tot een 'risicogroep'. Zij rijden over het algemeen meer schade en betalen daarom ook een hogere premie. Daarmee komt de klap van premieverhogingen het hardst aan bij jongeren. Als de premies gemiddeld 6% stijgen betekent dit voor verzekerden in de jongste en duurste leeftijdcategorie een verhoging van € 80,-, terwijl dit voor de gemiddelde verzekerde 'slechts'€ 50,- is.  

Tips voor de jonge bestuurders voor lagere premie

Ben je tussen de 18 en 24 jaar en wil je graag je auto goed verzekeren, maar niet tegen een torenhoge premie?
Lees dan de volgende tips.

1. Betaal zelf kleine schades

Het is voor jongeren extra belangrijk om schadevrije jaren op te sparen. Als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd dan hoef je minder premie te betalen. Het is daarom verstandiger om kleine schades zelf te betalen. Doordat je de kleine schades niet claimt bespaar je op de lange termijn veel geld. 

2. Rijd een goedkopere gewichtsklasse

Valt je auto in de lichtgewicht klasse? Dan bespaar je niet alleen op je premie, maar je betaalt ook minder aan wegenbelasting. De hoogte van je premie is namelijk niet alleen afhankelijk van je leeftijd, maar ook van je auto. Rijd je in een eenvoudige auto, dan betaal je doorgaans ook een lagere premie. Dit heeft onder andere te maken met de gewichtsklasse* van je auto. Om je premie zo laag mogelijk te houden, kan het handig zijn om pas als je ouder bent dan 24 jaar een auto te kopen uit een zwaardere gewichtsklasse.

*Een zwaardere auto met een hoog vermogen veroorzaakt doorgaans meer schade. Verzekeraars moeten hierdoor meer uitkeren voor zwaardere auto’s en . De premie voor deze auto’s is daarom hoger.

3. Pas op met de autoverzekering op naam van je ouders zetten

Geen rijbewijs, maar wel een auto?

Ben je een jonge autoliefhebber en heb je een auto in je bezit, zonder dat je een rijbewijs hebt? Dat kan voorkomen. Je bent dan wel verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Het verzekeren van je auto zonder rijbewijs is echter niet altijd even gemakkelijk. Voor de verzekeraar is het namelijk lastig om te bepalen wat het risico is, omdat jij niet de bestuurder bent. Ga bij de verzekeraar na of dit mogelijk is. Of vraag het na bij onze verzekeringsexpert.Bron: De grafiek met prijsontwikkeling is gemaakt door independer.

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Maak kennis met Zuleyha. Klantadviseur verzekeringen
Nieuw in ons midden is verzekeringsadviseuse Zuleyha. Ze werkt al bijna 20 jaar in de verzekeringsbranche en staat paraat voor onze leden die hun verzekering goed geregeld willen hebben.&nb...
10 x ecologische tips. Energiezuinig jouw woning koel houden.
In juni zijn er al weer veel warme dagen gemeten. Ook de komende weken blijft het warme tropische weer aanhouden. Als het warmer wordt zoeken we massaal verkoeling. Lees hier de feiten en kosten van ...
Vastelastenbond stopt samenwerking Budget Energie
Samenwerking Budget Energie stopt Per 14 juni is samenwerking beëindigd Lees hier wat het voor jou betekent Controleer energie > #overlay-header { margin-top: -480px; displa...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam