Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Autopremie voor jongeren 'onbetaalbaar'

Vrijdag 26 juni 2020 15:07Margot Boesveld
Ben je tussen de 18 en 24 jaar en wil je graag je auto goed verzekeren, maar niet tegen een torenhoge premie? Lees dan de volgende tips.

Ben je tussen de 18 en 24 jaar en wil je graag je auto goed verzekeren, maar niet tegen een torenhoge premie? Lees dan de volgende tips.

De premies voor de autoverzekering schieten door het dak. Al helemaal voor jongeren. Ben je tussen de 18 en 24 jaar, dan betaal je voor een WA-verzekering ruim 400 euro meer dan in 2018. Dat is een stijging van maar liefst 53 procent. We geven tips hoe je de autoverzekering zo goedkoop mogelijk kan houden.

Prijsontwikkeling afgelopen jaren

Sinds 2016 verhogen – op verzoek van de Nederlandsche Bank - verzekeraars de premies van autoverzekeringen. Jarenlang werd er ten gunste van een concurrentiestrijd gestunt met premies om klanten te werven. Dit zorgde voor miljoenenverliezen die werden gecompenseerd met andere verzekeringsproducten. Dit werkte op lange termijn niet en we zien dat er vanaf 2016 elk jaar een premieverhoging op de autoverzekering wordt doorgevoerd.

Onderstaand de premieontwikkeling van de afgelopen jaren. Je ziet direct dat de jongeren in de leeftijdscategorie 18 t/m 24 jaar soms bijna het dubbele (!) betalen van de autoverzekering. De jongerenpremies stegen in vijf jaar met gemiddeld 54 procent van, 1.075 euro naar 1.656 euro. Een verschil van 581 euro. Het laatste jaar stegen de jongerenpremies gemiddeld met bijna 80 euro. En dat is met een bijbaantje of net startend op de arbeidsmarkt moeilijk te betalen.

Waarom zijn jongeren de dupe?

Verzekeraars zien in jongeren een groter risico op schade en behoren daardoor tot een 'risicogroep'. Zij rijden over het algemeen meer schade en betalen daarom ook een hogere premie. Daarmee komt de klap van premieverhogingen het hardst aan bij jongeren. Als de premies gemiddeld 6% stijgen betekent dit voor verzekerden in de jongste en duurste leeftijdcategorie een verhoging van € 80,-, terwijl dit voor de gemiddelde verzekerde 'slechts'€ 50,- is.  

Tips voor de jonge bestuurders voor lagere premie

Ben je tussen de 18 en 24 jaar en wil je graag je auto goed verzekeren, maar niet tegen een torenhoge premie?
Lees dan de volgende tips.

1. Betaal zelf kleine schades

Het is voor jongeren extra belangrijk om schadevrije jaren op te sparen. Als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd dan hoef je minder premie te betalen. Het is daarom verstandiger om kleine schades zelf te betalen. Doordat je de kleine schades niet claimt bespaar je op de lange termijn veel geld. 

2. Rijd een goedkopere gewichtsklasse

Valt je auto in de lichtgewicht klasse? Dan bespaar je niet alleen op je premie, maar je betaalt ook minder aan wegenbelasting. De hoogte van je premie is namelijk niet alleen afhankelijk van je leeftijd, maar ook van je auto. Rijd je in een eenvoudige auto, dan betaal je doorgaans ook een lagere premie. Dit heeft onder andere te maken met de gewichtsklasse* van je auto. Om je premie zo laag mogelijk te houden, kan het handig zijn om pas als je ouder bent dan 24 jaar een auto te kopen uit een zwaardere gewichtsklasse.

*Een zwaardere auto met een hoog vermogen veroorzaakt doorgaans meer schade. Verzekeraars moeten hierdoor meer uitkeren voor zwaardere auto’s en . De premie voor deze auto’s is daarom hoger.

3. Pas op met de autoverzekering op naam van je ouders zetten

  • Het is mogelijk om je auto te verzekeren op naam van je ouders. Voor veel jongeren klinkt het interessant omdat je hiermee een hoge premie uit de weg gaan. Op de lange termijn kan dit echter minder voordelig zijn. Als de autoverzekering op naam van je ouders staat, bouw je zelf geen schadevrije jaren op. Zonder schadevrije jaren kun je ook niet stijgen in je no-claimkorting. Rijd je zelf het meeste in de auto? Dan dien je je auto echt op eigen naam te verzekeren.
  • Sta jij geregistreerd als de kentekenhouder van je auto? Het is dan niet mogelijk om je auto op de naam van je ouders te verzekeren. 
  • Je ouders moeten jou dan ook bijschrijven op de polis als regelmatig bestuurder. Doen ze dit niet, dan plegen ze verzekeringsfraude. Ze kunnen hierdoor uit de verzekering worden gezet.

Geen rijbewijs, maar wel een auto?

Ben je een jonge autoliefhebber en heb je een auto in je bezit, zonder dat je een rijbewijs hebt? Dat kan voorkomen. Je bent dan wel verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Het verzekeren van je auto zonder rijbewijs is echter niet altijd even gemakkelijk. Voor de verzekeraar is het namelijk lastig om te bepalen wat het risico is, omdat jij niet de bestuurder bent. Ga bij de verzekeraar na of dit mogelijk is. Of vraag het na bij onze verzekeringsexpert.Bron: De grafiek met prijsontwikkeling is gemaakt door independer.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

1 op 3 Nederlanders weet niet wat hij betaalt aan autoverzekering

1 op 3 Nederlanders heeft geen benul van premie autoverzekering

Dinsdag 30 juni 2020 11:47

Eén op de drie Nederlanders heeft geen idee wat de maandelijkse kosten zijn voor hun autoverzekering. Onderzoek onder ruim 1.150 automobilisten brengt dit naar voren. Bovendien is er volgens d...

Lees meer
Ongemerkt betalen verzekerde huishoudens honderden euro’s per jaar aan provisie. Stap daar van af. Dat is in het nadeel van de consumenten en in het voordeel van de adviseur. Keer het tij.

Vervang provisie door vaste vergoeding bij verzekeringen

Donderdag 18 juni 2020 10:30

Vaste vergoeding i.p.v. provisie Transparantie in verzekeringswereld nodig Provisie niet in belang van de klant Nieuwe manier van verzekeren Verzekerd. Zonder Zorgen ...

Lees meer
Goede en betrouwbare informatie over corona en reizen, annuleren en de reisverzekering

Wat vergoedt de reisverzekering bij corona? 5 x vraag en antwoord: code geel & dekking

Maandag 15 juni 2020 11:10

Wat vergoedt de annuleringsverzekering bij corona? Reisverzekering corona code geel & dekking We kunnen weer op vakantie. Vanaf 15 juni 2020 geldt in veel landen code geel. Maar hoe zi...

Lees meer
Hoe zit het met verzekering processierups. Krijg je schade vergoed?

Nederland maakt zich op voor de komst van de processierups. Hoe zit het met je verzekering?

Donderdag 14 mei 2020 16:13

In mei, juni, juli en augustus worden veel Nederlanders geteisterd door de processierups. Maar hoe zit het met je zorgverzekering als je klachten krijgt? En wat als je je boom gaat (moet) kappen of ...

Lees meer