Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Vervang provisie door vaste vergoeding bij verzekeringen

Donderdag 18 juni 2020 10:30Margot Boesveld
Ongemerkt betalen verzekerde huishoudens honderden euro’s per jaar aan provisie. Stap daar van af. Dat is in het nadeel van de consumenten en in het voordeel van de adviseur. Keer het tij.

Ongemerkt betalen verzekerde huishoudens honderden euro’s per jaar aan provisie. Stap daar van af. Dat is in het nadeel van de consumenten en in het voordeel van de adviseur. Keer het tij.

Vaste vergoeding i.p.v. provisie
  • Transparantie in verzekeringswereld nodig
  • Provisie niet in belang van de klant
  • Nieuwe manier van verzekeren

Vervang provisie door vaste vergoeding. Dat is de boodschap van consumentenvereniging de Vastelastenbond. Deze organisatie werkt niet met premieafhankelijke provisie voor schadeverzekeringen, maar met een vaste vergoeding. Klanten betalen geen onnodig hoge provisie die versleuteld zit in de premie, maar een vaste aparte vergoeding aan ons als intermediair. Dit zorgt voor meer duidelijkheid, gelijkheid en transparantie voor klanten.

En dat niet alleen, voor dat bedrag doen wij ook standaard elk jaar een premie-check, zodat de klant weet of er significante premieverlaging mogelijk is.

“Met de dienst Verzekerd Zonder Zorgen wordt definitief gebroken met het traditionele
beloningsmodel –
Dirk-Jan Wolfert”

Stop met provisie, maar ga over op een vaste vergoeding

Hoe zit dat traditionele verdienmodel dan in elkaar?

Ongemerkt betalen verzekerde huishoudens honderden euro’s per jaar aan provisie. In elke premie van een schadeverzekering zit tot 25% provisie versleuteld. Deze provisie is een beloning van de verzekeraar voor het intermediair. De hoogte van de provisie is gekoppeld aan de premie. Hoe hoger de premie, hoe hoger de provisie. Dat is gek. Dit betekent dat iemand met een duurdere autoverzekering of inboedelverzekering ook meer aan provisie (ofwel beloning) betaalt, zonder dat daar per se een grote tegenprestatie tegenover staat.

Daarbij komt. Niet iedereen is in staat zijn schadeverzekering kloppend en actueel te houden. Sterker nog: dat is een kerntaak van het intermediair. Uit onderzoek onder onze leden blijkt dat slechts 23% gemiddeld 1x per jaar contact had met zijn/haar tussenpersoon. Ook online marktleider Independer gaat hier niet vrijuit. Waar ze online prima informeren bij het afsluiten van een verzekering is de opvolging in de jaren daarna minder op orde. Dit is begrijpelijk, omdat voor Independer ook de inkomsten afkomstig zijn van verzekeraars. Een jaarlijkse controle en overstapadvies druisen in tegen de belangen van die verzekeraars. Bij een dergelijke controle kan de verzekeraar de klant weer kwijt raken aan een andere verzekeraar die een beter aanbod heeft.

"We vinden het gek dat niemand hier vraagtekens bij zet. – Dirk-Jan Wolfert


Dit moet beter vindt de Vastelastenbond. Door geen provisie aan te nemen van de verzekeraar, dat voordeel aan de klant te geven en de klant een vergoeding te laten betalen, kun je veel beter zijn belangen behartigen. In het traditionele provisiemodel zit een perverse prikkel. Hoe hoger de premie, des te hoger de provisie. Het is voor een tussenpersoon dan ook niet lucratief om voor klanten proactief op zoek te gaan naar voordeligere alternatieven. Dat kost veel tijd en levert minder inkomsten op.

Schoppen tegen de gevestigde orde

De meeste verzekeraars werken met zo’n premieafhankelijke provisie. Iedereen is gelijk. Ongeacht of je voor een hoog bedrag bent verzekerd of niet. We voelen ons niet goed bij de prikkel die een premieafhankelijke provisie met zich meebrengt. We hopen dat we hiermee de gevestigde orde wakker schudden, want het kan echt anders. De verzekeringsmarkt moet in onze ogen veranderen in het belang van de klant in plaats van de verzekeraar. Voor traditionele intermediairs is dit erg lastig, want die leunen op een bestaande portefeuille en ‘vangen’ een enorme provisie-omzet. De risico’s om te transformeren naar een vergoeding door de klant zijn te groot. 

Bovendien, als de adviseur door de klant wordt betaald zal hij/zij worden gedwongen onafhankelijker en meer proactief te opereren.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Berentsen-Hekkert

.wij laten al meer dan 8 jaar onze energie leverancier door de Vastelastenbond uitzoeken en bij vragen of onduidelijkheden staan zeer deskundige medewerkers klaar.
Alles perfect geregeld.
Per 1 julli stappen wij weer over naar de beste leverancier die ze voor ons hebben .

Vrijdag 19 juni 2020 09:59

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Goede en betrouwbare informatie over corona en reizen, annuleren en de reisverzekering

Wat vergoedt de reisverzekering bij corona? 5 x vraag en antwoord: code geel & dekking

Maandag 15 juni 2020 11:10

Wat vergoedt de annuleringsverzekering bij corona? Reisverzekering corona code geel & dekking We kunnen weer op vakantie. Vanaf 15 juni 2020 geldt in veel landen code geel. Maar hoe zi...

Lees meer
Hoe zit het met verzekering processierups. Krijg je schade vergoed?

Nederland maakt zich op voor de komst van de processierups. Hoe zit het met je verzekering?

Donderdag 14 mei 2020 16:13

In mei, juni, juli en augustus worden veel Nederlanders geteisterd door de processierups. Maar hoe zit het met je zorgverzekering als je klachten krijgt? En wat als je je boom gaat (moet) kappen of ...

Lees meer
De dekking van je reisverzekering hangt af van je polisvoorwaarden. Ook voor de reisverzekering en het coronavirus.

Corona en je reis- en annuleringsverzekering

Vrijdag 27 maart 2020 15:57

In december 2019 werd het Coronavirus (COVID-19) voor het eerst vastgesteld in China. Het aantal besmettingsgevallen loopt wereldwijd op. Veel landen en gebieden hebben ingrijpende maatregelen getroff...

Lees meer
Ga je skiën? Denk dan goed aan de verzekering voor je auto, dakkoffer en spullen

Mireille zoekt uit: Ga je op wintersport? Is je dakkoffer wel verzekerd?

Zaterdag 15 februari 2020 10:53

Je gaat op wintersport en je ski -of snowboard uitrusting moet ook mee. Dan biedt een dakkoffer uitkomst. Maar wat als je schade aan je dakkoffer hebt of erger: Je dakkoffer (of inhoud) wordt gestolen...

Lees meer