Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Aanpak WOZ-adviesbureaus is geen oplossing, want het helpt burgers niet

Maandag 06 maart 2023 15:52Frank van de Ven
Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil strenge maatregelen rond WOZ-adviesbureaus invoeren. “Het gaat hier om symptoombestrijding, want dit is geen oplossing waarmee burgers geholpen worden”, zegt directeur Dir

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil strenge maatregelen rond WOZ-adviesbureaus invoeren. “Het gaat hier om symptoombestrijding, want dit is geen oplossing waarmee burgers geholpen worden”, zegt directeur Dir

‌De overheid gaat strengere maatregelen opleggen aan WOZ-adviesbureaus, omdat zij gemeenten op kosten zouden jagen. Het ministerie van Financiën de bedrijven hoopt hiermee het aantal bezwaren terug te dringen dat via deze bureaus wordt ingediend. De Vastelastenbond is geen voorstander van deze maatregelen, omdat burgers hier niet mee geholpen worden. 

Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil strenge maatregelen rond WOZ-adviesbureaus invoeren. “Het gaat hier om symptoombestrijding, want dit is geen oplossing waarmee burgers geholpen worden”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. 
 
Een van de manieren waarop Van Rij de inmenging van WOZ-adviesbureaus wil indammen, is door de vergoeding van een WOZ-bezwaar direct aan de burger te betalen in plaats van aan het bureau dat het bezwaar indiende. “Burgers zullen nog steeds van deze bureaus gebruikmaken, omdat het proces van bezwaar maken verouderd en onduidelijk is. De werkdruk bij gemeenten zal hierdoor niet verlaagd worden.”
 

Ironische uitspraak overheid

In een reactie aan het RTL Nieuws liet en woordvoerder van de staatssecretaris weten dat de maatregelen bedoeld zijn om meer openheid van zaken te geven als het om bezwaar maken gaat. “De uitspraak ‘Hierdoor worden de bedrijven verplicht de belastingplichtige meer te betrekken bij het proces van beroep en bezwaar’ is ironisch, omdat dit juist de taak van de overheid zou moeten zijn”, stelt Wolfert. 
 
De uitspraak van de woordvoerder roept een hoop vraagtekens op en legt de steeds groter wordende kloof tussen burger en overheid bloot: “Gemeenten zouden de burgers moeten laten weten hoe de taxatie van hun woning tot stand komt. Dat gebeurt niet voldoende en daarom schakelen burgers de hulp in van WOZ-adviesbureaus. Deze partijen beschikken over de benodigde juridische kennis en weten hoe een bezwaar ingediend moet worden. Voor veel burgers is dit niet zo eenvoudig.”


WOZ-wetgeving op de schop

De oplossing voor het indammen van het aantal bezwaren via WOZ-adviesbureaus is niet het opleggen van maatregelen. De wetgeving moet op de schop, stelt Wolfert: “Als de overheid wil dat burgers zelf bezwaar maken, moet dat proces vereenvoudigd worden. Nu is het indienen van een bezwaar onnodig complex en grijpen consumenten terug naar de expertise van partijen die weten hoe dat moet.”

Het zou de overheid sieren als zij de burger centraal zouden stellen. Door nu de WOZ-adviesbureaus als het probleem aan te wijzen, zoekt de overheid niet actief naar een oplossing. “Consumenten schakelen de hulp van bureaus in omdat een deel het vertrouwen in de overheid kwijt is. In plaats van maatregelen te treffen tegen bureaus die consumenten bijstaan, zou de politiek energie moeten steken in het herstellen van het vertrouwen dat burgers kwijtgeraakt zijn”, besluit Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Jort Kelder schreef de Vastelastenbond aan omdat hij wilde weten hoe het precies zit met de OZB voor eigenaren van recreatiewoningen op Ter Schelling die niet als eilandbewoner ingeschreven staan.

Eigenaren recreatiewoningen Terschelling betalen veel hogere woonlasten dan eilandbewoners

Donderdag 02 maart 2023 09:18

‌Eigenaren van een recreatiewoning op Terschelling betalen vier keer zoveel OZB-belasting als eilandbewoners. Daarnaast betalen bezitters van een tweede woning een forse Forensentaks van circa 1....

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert: “Door beter te communiceren en een duidelijk taxatieverslag toe te voegen, kan de overheid het vertrouwen van burgers terugwinnen en het aantal WOZ-bezwaren terugdringen.”

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Groeiend wantrouwen overheid verhoogt aantal WOZ-bezwaren’

Dinsdag 28 februari 2023 06:19

‌Circa 67 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat burgers hun vraagtekens zetten bij de berekening van de WOZ-waarde door hun gemeente. Dat blijkt uit een enquête van consumentenorgan...

Lees meer
Circa 25 procent van de ondervraagden gaf in de enquête van de Vastelastenbond aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

Persbericht: Een derde van alle WOZ-bezwaren gedaan uit onenigheid over beschikking

Donderdag 16 februari 2023 09:04

‌Circa 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat woningeigenaren het oneens zijn met de hoogte van de WOZ-waarde. Ook gemoedsrust is een belangrijke reden om bezwaar te maken, blijkt ui...

Lees meer
Door je WOZ-beschikking te controleren en bezwaar te maken als deze niet klopt, kun je mogelijk een lastenverlaging in gang zetten. Zeker in deze dure tijd, waarin niet alleen je energierekening maar ook je boodschappen steeds duurder worde

Controleer je WOZ-waarde om te voorkomen dat je onnodig veel belasting betaalt

Woensdag 15 februari 2023 11:32

‌De Vastelastenbond zet zich al jarenlang in voor lastenverlaging en daar hoort het verlagen van gemeentelijke belastingen ook bij. Door je WOZ-beschikking te controleren en bezwaar te maken als ...

Lees meer