“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,- p.j

Meer informatie

Controleer je WOZ-waarde om te voorkomen dat je onnodig veel belasting betaalt

Woensdag 15 februari 2023 11:32Frank van de Ven
Door je WOZ-beschikking te controleren en bezwaar te maken als deze niet klopt, kun je mogelijk een lastenverlaging in gang zetten. Zeker in deze dure tijd, waarin niet alleen je energierekening maar ook je boodschappen steeds duurder worde

Door je WOZ-beschikking te controleren en bezwaar te maken als deze niet klopt, kun je mogelijk een lastenverlaging in gang zetten. Zeker in deze dure tijd, waarin niet alleen je energierekening maar ook je boodschappen steeds duurder worde

‌De Vastelastenbond zet zich al jarenlang in voor lastenverlaging en daar hoort het verlagen van gemeentelijke belastingen ook bij. Door je WOZ-beschikking te controleren en bezwaar te maken als deze niet klopt, kun je mogelijk een lastenverlaging in gang zetten. Zeker in deze dure tijd, waarin niet alleen je energierekening maar ook je boodschappen steeds duurder worden, is dat een prettig vooruitzicht. Er zijn verschillende manieren om te checken of je WOZ-waarde klopt en in dit blog praten we je graag bij.

De gemeentelijke belastingen halen een flinke hap uit je maandlasten, dus loont het de moeite om deze belastingen te controleren. De gemeente maakt een schatting van de waarde van je woning en deze taxatie vormt de basis van verschillende belastingen. Omdat het voor gemeente ondoenlijk is om alle woningen afzonderlijk te taxeren, worden computermodellen gebruikt.

De computermodellen die gemeenten gebruiken om de woningwaarde te schatten, zijn niet representatief voor alle huizen. Toch vormen deze taxaties de basis voor eigenwoningforfait, onroerendzaakbelasting en rioolheffing. Omdat niemand te veel wil betalen, is het interessant om te controleren of de WOZ-beschikking klopt. Dit jaar stijgt de WOZ-waarde met maar liefst zeventien procent dus is het erg interessant om de mogelijkheden van belastingverlaging te verkennen. Dat kan op verschillende manieren.


Bezwaar maken is gratis

De beste manier is om via de gemeente te controleren of de WOZ-beschikking klopt. Zelf bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking is gratis en - bij een makkelijk bezwaar - relatief simpel. Met gemakkelijk bedoelen we de constatering van afwijkende objectkenmerken of feiten waar de gemeenten niet omheen kan. Is een bezwaar lastiger (bijvoorbeeld omgevingsfactoren of schade aan de woning) dan biedt een no-cure-no-pay bureau uitkomst.

Om bezwaar te maken, is enige juridische kennis nodig. Niet iedereen beschikt over deze kennis of heeft er zin in om zich daarin te verdiepen. WOZ-adviesbureaus staan burgers bij die graag hun WOZ-waarde willen controleren, maar niet weten hoe dat moet. De Vastelastenbond vindt het belangrijk dat consumenten weten hoe hu belastingen zijn opgebouwd en werkt daarom samen met verschillende WOZ-adviesbureaus.


Verschillende controlemanieren WOZ

Er zijn verschillende bureaus actief die burgers bijstaan op het gebied van de WOZ. De Vastelastenbond werkt samen met onder andere Juist (dat onderdeel uitmaakt van WOZ-adviesbureau Previcus) dat gespecialiseerd is in complexe vraagstukken rond de wet WOZ. Juist is voor consumenten terwijl Previcus zich op de zakelijke markt richt. Het is ook mogelijk om een check uit te voeren om te zien of bezwaar maken kansrijk is.

Eerlijkewoz.nl heeft een tool ontwikkeld waarmee je direct inzicht krijgt of bezwaar maken zinvol is en mocht dat zo zijn wat het je oplevert. Als consumentenorganisatie is het onze taak om voor burgers op te komen en hen op de mogelijkheden van belastingverlaging te wijzen. Als je zelf bezwaar kunt maken via de gemeente heeft dat de voorkeur. Als je dat lastig vindt, kun je kosteloos de hulp van een WOZ-adviesbureau inschakelen. Dat kan via de Vastelastenbond. Je kunt ook een check doen om te zien of bezwaar maken, nut heeft voor jouw specifieke situatie. Dat kan via onderstaande knop.
 


Whitepaper en magazine

We schrijven veel over de WOZ, omdat we dit een belangrijk onderwerp vinden. Mocht je meer willen weten over deze wetgeving en hoe je bezwaar moet maken, dan kun je een Whitepaper downloaden. In dit document lees je waarop je moet letten wanneer je zelf bezwaar wilt maken. Daarnaast hebben wij complexe, juridische taal vertaald naar gemakkelijk leesbaar Nederlands. Zo weet je precies wat er met ingewikkeld jargon bedoeld wordt. Het Whitepaper is gratis.

Bezwaar maken kan je ook via een WOZ-adviesbureau doen. Vind je het lastig om uit te zoeken wat je allemaal moet doen? Schakel dan een WOZ-adviesbureau in. Wil je meer weten over deze bureaus en wat de meerwaarde van deze partijen is? Lees dan ons digitale magazine. In dit online tijdschrift lees je interviews met experts die vertellen waarom bezwaar maken tegen je WOZ-waarde zo ontzettend nuttig is. Ook krijg je antwoord op de meestgestelde vragen over dit onderwerp. Dit magazine kun je via onze website gratis downloaden.
Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Molthoff

Woonhuis staat op industrie-terrein. Aan het woonhuis is een
bedrijfshal vast gebouwd.
Woz - waarde wordt 2 x vastgesteld zowel voor de woning als
voor de bedrijfshal deze op naam 'beheermij Molthoff BV'

Dinsdag 21 februari 2023 16:58

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Uit een steekproef van de Vastelastenbond onder 342 gemeenten blijkt dat huishoudens dit jaar meer gemeentelijke belasting betalen. Per saldo is bijna elke Nederlander dit jaar duurder uit.

Persbericht: Forse stijging WOZ-waarde dupeert Nederlandse huishoudens, lastenverzwaring gaat door

Zaterdag 04 februari 2023 06:25

‌De WOZ-waarde stijgt dit jaar met 17 procent en dat wordt deels opgevangen met de verlaging van de onroerendzaakbelasting (OZB) maar dit betekent alsnog een lastenverzwaring van 7 procent. De ...

Lees meer
Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking kun je een belastingverlaging in gang zetten. In ons gratis Whitepaper en ons digitale magazine leggen we je uit hoe je dat doet.

Lees ons gratis magazine en Whitepaper over WOZ

Vrijdag 27 januari 2023 13:36

‌Verkeerde woningtaxaties vanuit gemeenten duperen duizenden huishoudens, waardoor ze onnodig veel belasting betalen. Het is daarom erg belangrijk om je WOZ-beschikking goed te controleren. Doo...

Lees meer
Voor de WOZ-beschikking van 2023 wordt de marktontwikkeling van 2022 gebruikt. De gemiddelde huizenprijs steeg in deze periode met 17 procent.

Wat wordt de WOZ-waarde in 2023?

Vrijdag 27 januari 2023 11:45

‌De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland stijgt met 17 procent in 2023 naar een gemiddelde van 368.731 euro. Dat klinkt wrang omdat de huizenprijzen nu flink da...

Lees meer
Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten was onnodig streng voor minima blijkt uit onderzoek. Vooral burgers met weinig spaargeld waren het slachtoffer van dit optreden.

Gemeenten duperen minima met onnodig hoge gemeentelijke belastingen

Donderdag 26 januari 2023 09:32

‌Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten was onnodig streng voor minima en stelde te strenge eisen voor de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Dat blijkt uit onderzoek onder 180 ...

Lees meer