Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Persbericht: Een derde van alle WOZ-bezwaren gedaan uit onenigheid over beschikking

Donderdag 16 februari 2023 09:04Frank van de Ven
Circa 25 procent van de ondervraagden gaf in de enquête van de Vastelastenbond aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

Circa 25 procent van de ondervraagden gaf in de enquête van de Vastelastenbond aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

Circa 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat woningeigenaren het oneens zijn met de hoogte van de WOZ-waarde. Ook gemoedsrust is een belangrijke reden om bezwaar te maken, blijkt uit een enquête die consumentenorganisatie de Vastelastenbond uitstuurde. Circa 25 procent van de ondervraagden gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

De enquête werd door 3.278 mensen ingevuld die via de Vastelastenbond bezwaar maakten tegen hun WOZ-waardebepaling. Ruim zeven procent gaf aan geen vertrouwen te hebben in de overheid en besloot uit principe bezwaar te maken tegen hun WOZ-waardebepaling. Meer dan 35 procent diende een bezwaar in omdat zij het oneens waren met de hoogte van de beschikking.

Meer dan een kwart van de respondenten (25,4 procent) wilde gemoedsrust en maakte bezwaar om te controleren of zij niet te veel betaalden voor hun gemeentelijke belastingen. Lastenverlaging vormde de motivatie voor een bezwaar voor bijna elf procent van de ingediende bezwaren.

Onderbouwing WOZ-waarde mist

Wanneer het om waardebepaling en transparantie gaat, laten gemeenten volgens Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond wat steken vallen. Dat blijkt ook uit de uitslag van de enquête: “Het zou voor burgers prettiger zijn als ze nog meer inzicht krijgen in de waardebepaling van de gemeente. Nu mist er vaak een onderbouwing van de WOZ-waarde en dat is jammer.”

Door een rapport toe te voegen en de burger mee te nemen in de besluitvorming zijn gemeenten transparanter. “We zouden graag zien dat elke gemeente standaard en uit eigen beweging het taxatieverslag inzichtelijk maakt. De kloof tussen burger en overheid is groot. Een wetswijziging is een mooie manier om de kloof tussen burger en gemeente te slechten.”


Verbetering zichtbaar

Wolfert ziet zeker verbetering bij gemeente als het om transparantie aankomt. “Steeds meer gemeenten geven duidelijker aan hoe burgers bezwaar kunnen maken tegen hun WOZ-waarde. Dat is een goede ontwikkeling.”

De directeur van de consumentenorganisatie raadt woningeigenaren aan om hun WOZ-waarde goed te controleren. Zeker nu deze met 17 procent gestegen is. Dat kan via de gemeente, maar mocht dat lastig zijn, kunnen consumenten ook de hulp van adviesbureaus inschakelen of een WOZ-check uitvoeren. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Door je WOZ-beschikking te controleren en bezwaar te maken als deze niet klopt, kun je mogelijk een lastenverlaging in gang zetten. Zeker in deze dure tijd, waarin niet alleen je energierekening maar ook je boodschappen steeds duurder worde

Controleer je WOZ-waarde om te voorkomen dat je onnodig veel belasting betaalt

Woensdag 15 februari 2023 11:32

‌De Vastelastenbond zet zich al jarenlang in voor lastenverlaging en daar hoort het verlagen van gemeentelijke belastingen ook bij. Door je WOZ-beschikking te controleren en bezwaar te maken als ...

Lees meer
Uit een steekproef van de Vastelastenbond onder 342 gemeenten blijkt dat huishoudens dit jaar meer gemeentelijke belasting betalen. Per saldo is bijna elke Nederlander dit jaar duurder uit.

Persbericht: Forse stijging WOZ-waarde dupeert Nederlandse huishoudens, lastenverzwaring gaat door

Zaterdag 04 februari 2023 06:25

‌De WOZ-waarde stijgt dit jaar met 17 procent en dat wordt deels opgevangen met de verlaging van de onroerendzaakbelasting (OZB) maar dit betekent alsnog een lastenverzwaring van 7 procent. De ...

Lees meer
Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking kun je een belastingverlaging in gang zetten. In ons gratis Whitepaper en ons digitale magazine leggen we je uit hoe je dat doet.

Lees ons gratis Whitepaper over WOZ

Vrijdag 27 januari 2023 13:36

‌Verkeerde woningtaxaties vanuit gemeenten duperen duizenden huishoudens, waardoor ze onnodig veel belasting betalen. Het is daarom erg belangrijk om je WOZ-beschikking goed te controleren. Doo...

Lees meer
Voor de WOZ-beschikking van 2023 wordt de marktontwikkeling van 2022 gebruikt. De gemiddelde huizenprijs steeg in deze periode met 17 procent.

Wat wordt de WOZ-waarde in 2023?

Vrijdag 27 januari 2023 11:45

‌De gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland stijgt met 17 procent in 2023 naar een gemiddelde van 368.731 euro. Dat klinkt wrang omdat de huizenprijzen nu flink da...

Lees meer