Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Groeiend wantrouwen overheid verhoogt aantal WOZ-bezwaren’

Dinsdag 28 februari 2023 06:19Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert: “Door beter te communiceren en een duidelijk taxatieverslag toe te voegen, kan de overheid het vertrouwen van burgers terugwinnen en het aantal WOZ-bezwaren terugdringen.”

Directeur Dirk-Jan Wolfert: “Door beter te communiceren en een duidelijk taxatieverslag toe te voegen, kan de overheid het vertrouwen van burgers terugwinnen en het aantal WOZ-bezwaren terugdringen.”

Circa 67 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat burgers hun vraagtekens zetten bij de berekening van de WOZ-waarde door hun gemeente. Dat blijkt uit een enquête van consumentenorganisatie de Vastelastenbond. Het grootste deel van de ingediende bezwaren – zo’n 35 procent - wordt gedaan omdat burgers het niet eens zijn met de hoogte van de beschikking. Zo’n 25 procent van de ondervraagden gaf aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte en voor 7 procent was bezwaar maken zelfs een principekwestie geworden. Directeur Dirk-Jan Wolfert stelt dat gemeenten transparanter moeten zijn: “Door beter te communiceren en een duidelijk taxatieverslag toe te voegen, kan de overheid het vertrouwen van burgers terugwinnen en het aantal WOZ-bezwaren terugdringen.”
 
  • Onderzoek Vastelastenbond: Verschillende motieven bezwaar maken
  • 7 procent van WOZ-bezwaren gedaan uit onvrede
  • Gemeenten vaak niet transparant in waardebepaling
  • Bezwaar maken dit jaar extra belangrijk door 17% stijging WOZ
     
‌De enquête werd door 3.394 mensen ingevuld. Lastenverlaging was de motivatie van 10 procent van de ingediende bezwaren. Voor nog eens 6,9 procent was bezwaar maken via WOZ-adviesbureaus een manier om hun slagingskans te vergroten. De overige bezwaarmakers gaven geen redenen aan waarom ze bezwaar maakten.
 
Het wantrouwen richting de overheid wordt gevoed door onduidelijke communicatie blijkt uit de enquête. “Wanneer het om waardebepaling en transparantie gaat, laten sommige gemeenten (zoals in Twente en Groningen) steken vallen”, stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de consumentenorganisatie. “Als de gemeente standaard een taxatieverslag toevoegt en de burger meeneemt in de besluitvorming voorkomt dat onduidelijkheid. Vaak mist een onderbouwing van de WOZ-waarde en dat is jammer.”
 

Betere onderbouwing

WOZ-adviseur Nard Elfers van Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB) liet Ortec Finance weten dat betere communicatie de sleutel is tot acceptatie van de WOZ-waarde. Dat begint bij het uitbreiden van het taxatieverslag: “In onze ogen betekent dit dat je gaat kijken naar de informatiebehoefte vanuit de klant. De uitdaging is om een zo groot mogelijke groep geïnteresseerden van informatie te voorzien.”
 
De interesse in bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking is dit jaar groter dan voorgaande jaren merkt de directeur van de Vastelastenbond: “Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat een daling van de WOZ-waarde niet alleen leidt tot lagere gemeentelijke heffingen, maar dat ze ook nog eens besparen op inkomstenbelasting. In deze dure tijd is dat een fijn vooruitzicht.”
 

Interesse in bezwaar maken vergroot

De WOZ-waarde stijgt dit jaar met 17 procent . Die forse stijging wordt deels opgevangen met de verlaging van de onroerendzaakbelasting (OZB) van 10 procent, maar dit betekent alsnog een lastenverzwaring van 7 procent. Uit een steekproef onder 342 gemeenten blijkt dat huishoudens dit jaar meer gemeentelijke belasting betalen. “Per saldo is bijna elke Nederlander dit jaar duurder uit”, zegt Wolfert. “We raden iedereen dan ook aan om de WOZ-beschikking goed te controleren.”
 
Bezwaar maken, is dankzij verbeteringen aan de kant van verschillende gemeenten en toegang tot specialistische WOZ-bureaus eenvoudiger geworden. Veel van deze bureaus maken een WOZ-taxatie en bezwaarschrift op maat. “Dankzij deze partijen maken huishoudens ruim twee keer zo veel kans op een succesvol bezwaar blijkt uit het onderzoek ‘Van beroep in bezwaar. Werkwijze en verdienmodel ‘no cure no pay’ bedrijven WOZ en BPM op 12 februari 2021’ van kennisinstituut Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC)”, besluit Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Circa 25 procent van de ondervraagden gaf in de enquête van de Vastelastenbond aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

Persbericht: Een derde van alle WOZ-bezwaren gedaan uit onenigheid over beschikking

Donderdag 16 februari 2023 09:04

‌Circa 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat woningeigenaren het oneens zijn met de hoogte van de WOZ-waarde. Ook gemoedsrust is een belangrijke reden om bezwaar te maken, blijkt ui...

Lees meer
Door je WOZ-beschikking te controleren en bezwaar te maken als deze niet klopt, kun je mogelijk een lastenverlaging in gang zetten. Zeker in deze dure tijd, waarin niet alleen je energierekening maar ook je boodschappen steeds duurder worde

Controleer je WOZ-waarde om te voorkomen dat je onnodig veel belasting betaalt

Woensdag 15 februari 2023 11:32

‌De Vastelastenbond zet zich al jarenlang in voor lastenverlaging en daar hoort het verlagen van gemeentelijke belastingen ook bij. Door je WOZ-beschikking te controleren en bezwaar te maken als ...

Lees meer
Uit een steekproef van de Vastelastenbond onder 342 gemeenten blijkt dat huishoudens dit jaar meer gemeentelijke belasting betalen. Per saldo is bijna elke Nederlander dit jaar duurder uit.

Persbericht: Forse stijging WOZ-waarde dupeert Nederlandse huishoudens, lastenverzwaring gaat door

Zaterdag 04 februari 2023 06:25

‌De WOZ-waarde stijgt dit jaar met 17 procent en dat wordt deels opgevangen met de verlaging van de onroerendzaakbelasting (OZB) maar dit betekent alsnog een lastenverzwaring van 7 procent. De ...

Lees meer
Door succesvol bezwaar te maken tegen je WOZ-beschikking kun je een belastingverlaging in gang zetten. In ons gratis Whitepaper en ons digitale magazine leggen we je uit hoe je dat doet.

Lees ons gratis Whitepaper over WOZ

Vrijdag 27 januari 2023 13:36

‌Verkeerde woningtaxaties vanuit gemeenten duperen duizenden huishoudens, waardoor ze onnodig veel belasting betalen. Het is daarom erg belangrijk om je WOZ-beschikking goed te controleren. Doo...

Lees meer