Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Eigenaren recreatiewoningen Terschelling betalen veel hogere woonlasten dan eilandbewoners

Donderdag 02 maart 2023 09:18Frank van de Ven
Jort Kelder schreef de Vastelastenbond aan omdat hij wilde weten hoe het precies zit met de OZB voor eigenaren van recreatiewoningen op Ter Schelling die niet als eilandbewoner ingeschreven staan.

Jort Kelder schreef de Vastelastenbond aan omdat hij wilde weten hoe het precies zit met de OZB voor eigenaren van recreatiewoningen op Ter Schelling die niet als eilandbewoner ingeschreven staan.

Eigenaren van een recreatiewoning op Terschelling betalen vier keer zoveel OZB-belasting als eilandbewoners. Daarnaast betalen bezitters van een tweede woning een forse Forensentaks van circa 1.300 euro. Deze groep bewoners ontvangt – in tegenstelling tot eilandbewoners – ook geen korting op een bootreis of een ontheffing om op het strand te rijden. Een van de bezitters van zo’n recreatiewoning is tv-maker Jort Kelder.

Kelder schreef de Vastelastenbond aan omdat hij wilde weten hoe het precies zit met de OZB voor eigenaren van recreatiewoningen op Ter Schelling die niet als eilandbewoner ingeschreven staan. De gemeenteraad heeft besloten om bezitters van recreatiewoningen vier keer zoveel OZB te laten betalen.

Eilandbewoners betalen veel minder én hoeven geen Forensentaks af te dragen aan de gemeente. Deze heffing komt neer op circa 1.300 euro per huisje. Kelder vraagt zich hardop af of dit gebruikelijk is en ook gebruikelijk is bij andere vakantiegemeenten zoals Vlieland en Domburg.


Marktwaarde woning leidend

Het kan mogelijk zijn dat de gemeente Terschelling een recreatiewoning als niet-woning ziet en dus een hoger tarief hanteert, stelt operationeel directeur Bas van der Wielen van Previcus Vastgoed:  “Wellicht dat Terschelling, net als andere gemeenten, wil voorkomen dat buitenstaanders vastgoed opkopen om te verhuren en dus een andere belasting heffen voor mensen die een tweede woning verhuren op het eiland.”

De taxatie die de gemeente uitvoert moet de marktwaarde weerspiegelen van een jaar eerder (voor dit jaar dus de marktwaarde van 1 januari 2022). De marktwaarde is niet iets wat de gemeente kan bepalen, laat staan voor bepaalde groepen buitensporig verhogen. In het taxatierapport van de gemeente moet staan hoe deze raming tot stand is gekomen.


Forse forensenbelasting

Het eiland telt maar 4.500 inwoners, maar zomers het vijfvoudige, waardoor de voorzieningen relatief duur zijn. Kelder: “Daar moeten we met z’n allen aan meebetalen, fair enough. Maar daar hebben ze al een instrument voor en dat heet toeristenbelasting die bij het bootkaartje wordt geteld. Om eigenaren van tweede huizen uit te kloppen hebben ze daarvoor het oneigenlijke instrument van de forensenbelasting bedacht. Dit jaar bedraagt die 1.334,40 euro."

Kelder: "Er zijn gemeentes waar je in een villa woont voor minder geld. Daarbovenop komt nog eens een forse aanslag van de gemeente en een spectaculair bedrag van het Waterschap. Vier mille alleen al naar de gemeente, waarmee Terschelling naar ik aanneem één van de duurste gemeentes van het land is. Althans, voor niet-bewoners.”  

Belasting vier keer zo hoog

De gemeente maakt verschil tussen wel en niet-ingezetenen. Tweede huizenbezitters betalen meer dan de eilandbewoners zonder van dezelfde rechten - zoals korting op de boot (circa 220 euro voor een retour met auto) of een ontheffing om op het strand te rijden – te profiteren. De onroerendzaakbelasting is voor niet-ingezetene vier keer hoger.  
 

Naast deze forse kosten komt daar de forensenbelasting bovenop.
 

   

Bezwaar maken 

Het OZB-tarief voor onroerende zaken is vier keer zo hoog voor recreatiehuizen die niet in hoofdzaak tot woning dienen. De forensenbelasting kan gebaseerd worden op de WOZ-waarde. Daarbij is het OZB-tarief normaal gesproken gelijk en betaal je daarnaast forensenbelasting. Nu worden eigenaren van recreatiewoningen op Terschelling dubbel belast: zij betalen een hoger OZB-tarief en daarbovenop forensenbelasting. Van der Wielen adviseert Kelder om bezwaar te maken indien er twijfel is over de hoogte van de WOZ-waarde: “Je kunt het taxatierapport opvragen bij de gemeente. Als je het niet eens bent met hun berekening kun je bezwaar maken.”

Kelder: “Over de WOZ-waarde klaag ik niet, zelfs niet over het totale bedrag dat ik moet betalen. Het gaat om het principe: waarom is ons tarief vier keer hoger dan dat van eilanders? Het riekt naar machtsmisbruik, wij hebben immers geen stemrecht in de gemeenteraad. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is hier ook niet voor, omdat het strijdig is met een fundamenteel democratisch uitgangspunt. Vergeet niet, Noord-Amerika startte ooit z’n onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten onder de slogan 'No taxation without representation’. Het wordt tijd dat de huisjeseigenaren, zonder wie het eiland economisch niet kan, daar een zaak van maken. Het deugt gewoon niet.”   
 

Tip ons

Heb jij een vraag over je vaste lasten dan kun je die altijd aan ons stellen. De Vastelastenbond helpt je graag verder. Ook als je geen bekende Nederlander bent. Je kunt ons mailen of bellen
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Richard E K Reumer

Ik heb het antwoord gevonden op de forensenbelasting. Het voorbeeld bezwaarschrift van mij kun je gratis ontvangen. Centraal staat hierbij de vraag: waarom moet een forens forensenbelasting betalen en hoeft een inwoner die een 2de woning bezit in dezelfde gemeente waar hij woont, niet. Voor beide gevallen krijgt de gemeente geen bijdrage uit het gemeentefonds. De rechtvaardiging die ze gebruiken klopt niet. Lees mijn voorbeeld bezwaarschrift en alles wordt duidelijk.

Maandag 06 maart 2023 22:03

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 07 maart 2023 08:43
Dat klinkt interessant! Zou u dat document naar marketing@vastelastenbond.nl kunnen sturen?

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Directeur Dirk-Jan Wolfert: “Door beter te communiceren en een duidelijk taxatieverslag toe te voegen, kan de overheid het vertrouwen van burgers terugwinnen en het aantal WOZ-bezwaren terugdringen.”

Persbericht: Vastelastenbond: ‘Groeiend wantrouwen overheid verhoogt aantal WOZ-bezwaren’

Dinsdag 28 februari 2023 06:19

‌Circa 67 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat burgers hun vraagtekens zetten bij de berekening van de WOZ-waarde door hun gemeente. Dat blijkt uit een enquête van consumentenorgan...

Lees meer
Circa 25 procent van de ondervraagden gaf in de enquête van de Vastelastenbond aan zekerheid te willen of de verstuurde beschikking wel klopte.

Persbericht: Een derde van alle WOZ-bezwaren gedaan uit onenigheid over beschikking

Donderdag 16 februari 2023 09:04

‌Circa 35 procent van alle WOZ-bezwaren wordt gedaan omdat woningeigenaren het oneens zijn met de hoogte van de WOZ-waarde. Ook gemoedsrust is een belangrijke reden om bezwaar te maken, blijkt ui...

Lees meer
Door je WOZ-beschikking te controleren en bezwaar te maken als deze niet klopt, kun je mogelijk een lastenverlaging in gang zetten. Zeker in deze dure tijd, waarin niet alleen je energierekening maar ook je boodschappen steeds duurder worde

Controleer je WOZ-waarde om te voorkomen dat je onnodig veel belasting betaalt

Woensdag 15 februari 2023 11:32

‌De Vastelastenbond zet zich al jarenlang in voor lastenverlaging en daar hoort het verlagen van gemeentelijke belastingen ook bij. Door je WOZ-beschikking te controleren en bezwaar te maken als ...

Lees meer
Uit een steekproef van de Vastelastenbond onder 342 gemeenten blijkt dat huishoudens dit jaar meer gemeentelijke belasting betalen. Per saldo is bijna elke Nederlander dit jaar duurder uit.

Persbericht: Forse stijging WOZ-waarde dupeert Nederlandse huishoudens, lastenverzwaring gaat door

Zaterdag 04 februari 2023 06:25

‌De WOZ-waarde stijgt dit jaar met 17 procent en dat wordt deels opgevangen met de verlaging van de onroerendzaakbelasting (OZB) maar dit betekent alsnog een lastenverzwaring van 7 procent. De ...

Lees meer