Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

ACM: Onderzochte terugleverkosten niet verboden voor zonnepaneelhouders

Woensdag 08 mei 2024 14:26DirkJan Wolfert
Terugleverkosten voor zonnepaneelhouders niet verboden

Terugleverkosten voor zonnepaneelhouders niet verboden

Energieleveranceirs mogen volgens de huidige wetgeving hun tarieven vrij bepalen, mits deze redelijk zijn in verhouding tot de onderliggende kosten. Voor huishoudens met zonnepanelen zijn de kosten voor energieleveranciers hoger dan voor huishoudens zonder zonnepanelen. Daarom is het toegestaan dat leveranciers onderscheid maken tussen deze twee groepen huishoudens. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft aanvullend onderzoek verricht bij vier energieleveranciers naar de hoogte van hun terugleverkosten en de methoden die zij gebruiken om deze kosten in rekening te brengen. De conclusie van het onderzoek is dat de onderzochte terugleverkosten in overeenstemming zijn met de wet.

De ACM heeft de terugleverkosten van Budget Energie, Vattenfall, Eneco en Engie onderzocht. Deze leveranciers leveren samen meer dan de helft van de elektriciteit aan Nederlandse huishoudens. Deze vier leveranciers werden geselecteerd omdat zij in maart 2024 elk op een andere manier onderscheid maakten in hun tarieven voor huishoudens met en zonder zonnepanelen. De extra kosten voor huishoudens met zonnepanelen zijn onder andere hogere inkoopkosten, hogere onbalanskosten en kosten veroorzaakt door de salderingsregeling. De ACM concludeert dat de onderzochte leveranciers de tarieven voor huishoudens met zonnepanelen baseren op deze extra kosten. De onderzochte methoden zijn niet in strijd met de wet.

Daarnaast heeft de ACM vastgesteld dat energieleveranciers door het maken van dit onderscheid geen extra winst maken. De hogere tarieven voor huishoudens met zonnepanelen worden gecompenseerd door lagere tarieven voor huishoudens zonder zonnepanelen.

De ACM merkt op dat de verschillende methoden die energieleveranciers gebruiken het voor consumenten met zonnepanelen moeilijker maken om contracten te vergelijken. Daarom roept de ACM leveranciers en energievergelijkers op om zich in te spannen voor een betere vergelijkbaarheid van contracten.

De ACM zal de ontwikkelingen in de terugleverkosten en de verschillende methoden van energieleveranciers blijven monitoren in de reguliere maandelijkse energiemonitor en indien nodig opnieuw aanvullend onderzoek uitvoeren.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Is een thuisaccu rendabel?

Is een thuisbatterij rendabel?

Vrijdag 17 mei 2024 14:24

‌Er is steeds meer vraag naar thuisbatterijen om (zonne)energie op te slaan. Maar is deze investering ook financieel rendabel? Hoe werkt een thuisbatterij? Een thuisbatterij slaat de over...

Lees meer
Terugleverkosten voor klanten met zonnepanelen

Welke terugleverkosten brengen de verschillende energieleveranciers in rekening?

Vrijdag 03 mei 2024 10:37

Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben zonnepanelen, wat leidt tot teruglevering van stroom aan het net. Dit kan overbelasting veroorzaken en het kst energiebedrijven geld. De meeste energieleve...

Lees meer
Boete van meer dan een miljoen voor HEM

Boete van 1,1 miljoen voor energieleverancier HEM

Vrijdag 05 april 2024 22:59

Energiebedrijf Hollandse Energie Maatschappij (HEM) heeft een boete van meer dan 1 miljoen euro gekregen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege agressieve telefonische verkooppraktijk...

Lees meer
Sparky energiemeter met App

Gratis slimme energiemeter voor Vastelastenbond-klanten

Woensdag 17 april 2024 13:35

‌Alle Vastelastenbond-klanten die gebruik maken van Energie Van zelf Geregeld kunnen een gratis slimme energiemeter aanvragen. Deze handige dongle, genaamd Sparky, biedt real-time inzicht in je...

Lees meer