Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Apparaten krijgen nieuw energielabel

Maandag 01 maart 2021 10:09Margot Boesveld
Nieuwe klassenindeling en betere icoontjes nieuw energielabel moet meer duidelijkheid geven

Nieuwe klassenindeling en betere icoontjes nieuw energielabel moet meer duidelijkheid geven

Koelkasten, vriezers, wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers en beeldschermen krijgen vanaf 1 maart 2021 een nieuw energielabel. De nieuwe schaal (A t/m G) is duidelijker en overzichtelijker. De oude energielabels met plusjes (A+++) verdwijnen

Voor lampen gaat het op 1 september 2021 in. Andere apparaten - bijvoorbeeld airco's, ovens en wasdrogers - volgen later. Die apparaten houden voorlopig dus nog het energielabel met de plusjes.

Waarom nieuw energielabel?

  • de consument in één opslag kan zien hoe energiezuinig een apparaat in vergelijking tot een ander soortgelijk apparaat.

  • het een prikkel is voor de fabrikanten om een zo energiezuinig apparaat te maken.

Oude labels erg onduidelijk

Het label geeft (net als in het oude systeem) met de letters A tot en met G aan hoe zuinig een apparaat is, en geeft daarbij ook nog extra informatie over het verbruik. Omdat apparaten in de loop der jaren zuiniger werden, kwamen er in het oude systeem plusjes bovenop de A, waardoor het voor consumenten steeds minder overzichtelijk werd.

Het idee is dus om consumenten beter te informeren over de zuinigheid van huishoudelijke apparaten. Tegelijkertijd moet het nieuwe energielabel producenten stimuleren om meer werk te maken van duurzame ontwikkeling. 

Lampen krijgen het nieuwe energielabel vanaf 1 september 2021. Producten als stofzuigers, ovens en airco's moeten tot 2025 wachten op de invoering van het nieuwe systeem. Verwarmingstoestellen zijn pas in 2030 aan de beurt.

Lagere waardering door strengere eisen

Het systeem is bijgesteld om de verschillen tussen apparaten duidelijker te maken. Daarbij zijn de eisen een stuk strenger geworden. Je zult nu dus vaker D's, E's en F's zien, in plaats van de A+, A++ en A+++. Al betekent een lagere score niet gelijk dat je met een heel vervuilend apparaat te maken hebt; zo is er geen enkel apparaat dat in het nieuwe systeem met een A beoordeeld wordt. Je hoeft niet te schrikken als het zuinige A+++ product dat je net hebt gekocht op een nieuw label slechts een D krijgt. Toch is het product niet minder energiezuinig. Het is precies hetzelfde, alleen een paar dingen zijn anders:

Het nieuwe label is vanaf vandaag in de winkels te zien, maar je kon het al eerder op de doos van het product aantreffen. Het zou dus kunnen dat je iets hebt gekocht wat in de winkel een label met A++ had, en dat op de doos de nieuwe E-beoordeling staat. 'Je kunt nog tot december 2021 koelkasten en vriezers met een oud energielabel (met de plusjes) in de winkel tegenkomen', stelt Milieu Centraal.

QR-code voor extra informatie

Op het label staat, naast een letter, informatie over bijvoorbeeld het waterverbruik en geluidsniveau. Via een QR-code, die je met je telefoon kunt scannen, kun je extra informatie krijgen over de duurzaamheid van het apparaat. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Steeds meer huiseigenaren kiezen voor verduurzamen. Wooncomfort en financieel voordeel zijn vaak de belangrijkste redenen.

In 2020 hebben vier miljoen huishoudens duurzame aanpassingen gedaan

Maandag 22 februari 2021 12:02

‌In 2020 heeft 51% van de Nederlanders duurzame aanpassingen aan de woning gedaan of laten uitvoeren. Per woning zijn ongeveer vier aanpassingen gedaan.  Dit blijkt uit Duurzaam Wonen, ...

Lees meer
Vastelastenbond geeft een kostenindicatie voor gasvrij maken appartement 111m2 (1657m3)

Energietransitie en appartement | Wat kost dat?

Maandag 02 november 2020 09:23

Verduurzamen appartement en de energietransitie Voor iedereen is de energietransitie een feit. Als huiseigenaar is het relatief 'simpel'. Bij een appartement ligt deze situatie iets comple...

Lees meer
Hoewel spouwmuurisolatie het hoogste rendement oplevert wil dit niet zeggen dat je alleen spouwmuurisolatie de hoogste energiebesparing behaalt

Welke isolatie levert het meeste rendement op?

Vrijdag 23 oktober 2020 14:07

Er zijn veel verschillende meningen als het gaat om rendement en isoleren. Rendement is erg afhankelijk van de grootte van de woning en de gekozen maatregelen. Ook spelen diverse (externe) ...

Lees meer
Alles over hoe je je woning van energielabel C naar energielabel B kan krijgen.

Van energielabel C naar energielabel B

Maandag 05 oktober 2020 15:02

Met deze 6 tips ga je makkelijk van energielabel C naar energielabel B (of zelfs A). In Nederland hebben momenteel meer dan 1 miljoen huishoudens nog energielabel C. Dat zijn voornamelijk tus...

Lees meer