Energielabel checken.

Wil je weten wat welk energielabel jouw woning heeft? Check je energielabel via de Vastelastenbond. 

Energielabel checken

Energielabel A

Energielabel A, Energielabel A+ t/m A+ woningen

Energielabels zijn er voor huizen en voor apparaten. Het energielabel woning is er in de klassen A++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig). Dit geeft aan hoe energiezuinig jouw woning is in vergelijking met soortgelijke huizen. Het energielabel  voor jouw woning wordt meestal gedaan door een adviseur die hierin is gespecialiseerd berekend. Voor huizen wordt Energielabel A+ voor een woning is het meest energiezuinige label. Energielabel A is dus positief, en kan bij verhuur of verkoop van het onroerend goed object versnellend werken.

Energielabel A

Energielabel A+ houdt in dat de woning op basis van verschillende pijlers als zeer energiezuinig is te bestempelen. Deze pijlers zijn:

  • Isolatiewaarde
  • Verwarmingselementen
  • Ventilatie elementen
  • Warm tapwater
  • Zonnepanelen (waar van toepassing)

Inschatting energielabel woning

Wil je een gratis inschatting maken van het energielabel voor jouw onroerend goed object, huur- of koophuis? Check je energielabel

Energielabel A t/m A+++ apparaten

Vanaf 1 maart 2021 verdwijnt het oude energielabels met plusjes (A+++).  De technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben geleid tot een groter aantal producten met een energielabel van A+ of beter. Het label heeft daardoor zijn oorspronkelijke functie als hulpmiddel bij het maken van aankoopbeslissingen enigszins verloren. Daarom wordt er vanaf 1 maart een nieuw energielabel ingevoerd. Aan het energielabel zie je hoe zuinig een apparaat is vergeleken met andere apparaten van dezelfde omvang. Er is een energielabel voor wasmachines, ovens, CV ketels, stofzuigers etc. etc.  De zuinigste apparaten hebben energielabel A+++.  Ook voor verlichting is er een energielabel. Zo zijn gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen, TL-lampen en ledlampen verplicht voorzien van een energielabel. 

Momenteel is A++ het hoogst haalbare label op de markt als het gaat om verwarming en A als het gaat om warm water. Vanaf 26 september 2019 is A+++ het hoogst haalbare voor verwarming en zijn de klassen E, F en G verdwenen. Voor warm water wordt A+ toegevoegd en verdwijnt klasse G.