Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Energietransitie en appartement | Wat kost dat?

Maandag 02 november 2020 09:23Margot Boesveld
Vastelastenbond geeft een kostenindicatie voor gasvrij maken appartement 111m2 (1657m3)

Vastelastenbond geeft een kostenindicatie voor gasvrij maken appartement 111m2 (1657m3)

Verduurzamen appartement en de energietransitie

appartement energietransitieVoor iedereen is de energietransitie een feit. Als huiseigenaar is het relatief 'simpel'. Bij een appartement ligt deze situatie iets complexer. Ben je de eigenaar van het appartement dan kun je op eigen initiatief verduurzamen. Maar ben je huurder of maakt jouw appartement deel uit van een VvE, dan ligt het anders. We vertellen je de belangrijkste dingen over verduurzamen, de nieuwe regelingen in 2021 en geven een kostenindicatie. Bij appartementen zijn eigenlijk 4 situaties te onderscheiden:

 • Eigenaar appartement
 • Eigenaar appartement met een VvE (Vereniging van Eigenaren)
 • Huurder
 • Verhuurder (eigenaar en verhuurt particulier)

Eigenaar appartement en energietransitie

Als eigenaar van een appartement zijn er verschillende verduurzaam opties. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan isolatie, HR glas, led verlichting en zelfs zonnepanelen. Het is mogelijk dat je toestemming van de VvE krijgt om eigen zonnepanelen op het dak te plaatsen. Meestal neemt het complex als geheel dan zonnepanelen, waarbij alle eigenaren meedelen in de kosten en baten. We leggen uit welke dit zijn en hoeveel dit ongeveer gaat kosten. 

Verduurzamingsmaatregelen die je kan treffen zijn:

 • Spouwisolatie of binnenwanden isoleren
 • Triple glas (HR+++ glas) 
 • Vloerverwarming (indien een optie)

Hieronder geven we een kostenindicatie van het verduurzamen van een appartement. Het betreft een hoekappartement. 

Kosten gasvrij maken appartement 111m2 (1657m3)
Wat Kosten
Spouwmuurisolatie  € 2.596,00
HR ++ glas  €3.430,00
Totale kosten  € 6.026,00
Besparing in m3 768 m3
Besparing per jaar  €     595,00
Nieuwe energielabel  C
 

Toelichting

De hierboven genoemde opties kan je als eigenaar van een appartement doorvoeren. Omdat spouwmuurisolatie niet altijd kan, kun je er ook voor kiezen om de binnenmuren te isoleren. Zo gaat er minder warmte naar je buren in het complex. Deze kosten zijn niet meegenomen in de berekening. We rekenen hierbij met een gasprijs van 0,66 cent (de gemiddelde gasprijs ligt op dit momen iets hoger).

Je kan natuurlijk ook andere (goedkopere) maatregelen treffen om je energieverbruik te verlagen. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van radiatorfolie, ledlampen, tochtstrips en waterbesparende douchekoppen. 

Wil je advies op maat? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan wordt er specifiek voor jouw woning een isolatie advies uitgebracht. 

Appartement met een VvE

Bij een appartement met een Vereniging van Eigenaren ligt verduurzamen iets anders. Verduurzaming van een pand waarvan meerdere mensen eigenaar zijn is namelijk niet eenvoudig. De eigenaren betalen elke maand een vast bedrag voor energie aan de VvE, deels als voorschot, deels voor gemeenschappelijke ruimten. Omdat ook per appartement het energieverbruik, aantal bewoners en woonoppervlakte anders kan zijn, is dat erg lastig. De VvE moet een degelijk plan hebben en deze kosten met alle bewoners delen. Dat heet een Duurzaam MeerJaren OnderhoudsPlan (DMJOP). Daar moet in staan: 

 • Bouw,- en installatietechnische inventarisatie;
 • Adviesrapportage: te nemen maatregelen;
 • Vertaling naar een duurzaam meerjaren onderhoudsplan;
 • Inzicht in subsidies en financiering;

De kosten per appartement worden achteraf verrekend. Een financieel gezonde VvE heeft voldoende reserves om onverwachte kosten voor bijvoorbeeld groot onderhoud te dekken. In de praktijk blijkt vaak dat de reserves van de VvE niet toereikend zijn voor dergelijke investeringen die nodig zijn voor echte energiebesparing zoals isolerende maatregelen, isolatieonderhoud aan gevel, dak, begane grond vloer en kozijnen. Bij een VvE is meestal unanimiteit vereist en dat is lastig te krijgen. Dat betekent dat iedereen moet besluiten mee te doen met de investering om het voor iedereen in het appartementencomplex te mogen laten doorgaan.

Verduurzamen huurappartement (huurder)

Als huurder ben je afhankelijk van je verhuurder of sociale woningbouw. Een voordeel daarvan is dat het huurbedrijf ook de investeringen moet doen. De meeste woningbouwverenigingen staan daar redelijk welwillend tegenover. Een verhuurder is niet verplicht om energiebesparende voorzieningen aan jouw appartement aan te brengen. Het ontbreken van isolatie of dubbelglas is niet verplicht in Nederland en dus geen onderhoudsgebrek aan de woning.

Jouw verhuurder voert de verduurzaming uit en vraagt dan meestal een hogere huur. Een belangrijk uitgangspunt bij het in rekening brengen van energieprestatieverbeteringen is dat het de huurder per saldo geen geld kost. Er is namelijk ook een energiebesparing, want de energierekening gaat naar beneden. Ga je naar energielabel A, dan kan de verhuurder ca. €15,- huurverhoging vragen. Hier zijn door de Woonbond vaste richtlijnen voor opgesteld, maar deze zijn niet verplicht om te volgen. Deze vindt je verderop op de pagina.

Je kan natuurlijk zelf ook energiebesparende maatregelen nemen. Zoals radiatorfolie, tochtstrips of een deurdranger. Lees hier meer simpele tips om je gasverbruik te verlagen.

Verduurzamen als verhuurder van een appartement

We zien steeds vaker dat een eigenaar van een appartement ook de noodzaak inziet van verduurzamen. Je kan als verhuurder subsidie krijgen voor een aantal energiebesparende maatregelen. Ook heeft de overheid stimuleringsregelingen en kun je een energiebespaarlening krijgen. Hiermee kun je als verhuurder tegen een lage rente een lening krijgen om een huurwoning duurzamer te maken. Naast de voordelen voor het milieu kan het ook financieel aantrekkelijk zijn om een woning te verduurzamen. Appartementen met een goed (A) energielabel zijn namelijk meer waard en worden sneller verkocht of verhuurd. Een huurder kijkt namelijk ook altijd naar de extra maandelijkse kosten, zoals de energierekening. Je kan als verhuurder de huurprijs verhogen. Hier heeft de Woonbond richtlijnen voor opgesteld. Deze kun je terug vinden op de website van de Woonbond. We leggen even kort uit hoe het zit. 

Vergoedingstabel huurprijs ( energielabel is uitgangspunt)

De vergoedingentabel maakt onderscheid naar woninggrootte ( conform de NEN2580 minus de oppervlakte voor externe bergruimtes) en energielabel. De tabel houdt ok rekening met de gemiddelde gasprijs (inclusief btw) van eenjarige contracten, zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die jaarlijks publiceert. Voor 2020 gaat het om het cijfer dat eind 2019 is gepubliceerd, dit is 0,7977 euro per m3 . Er is op 1 juli 2020 een wijziging doorgevoerd.

tabel huurverhoging verduurzaming

Nieuwe regelingen in 2021 RREW

Gemeenten kunnen vanaf half november 2020 aanspraak maken op een nieuwe subsidie, de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen.  Op 16 november 2020  gaat de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW) open. De RREW is eenmalig en moet voor minstens 1.000 woningen worden aangevraagd. Per woning is maximaal 100 euro beschikbaar. De regeling is een vervolg op de succesvolle Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) waaraan ruim 220 gemeenten deelnemen. Nieuw ten opzichte van de RRE is onder meer dat minstens de helft van het totaal aantal woningen waarvoor subsidie wordt aangevraagd huurwoningen moeten zijn. Gemeenten mogen samenwerken om tot een aanvraag te komen, maar moeten ieder hun eigen aanvraag indienen.

Daarmee kunnen ze huurders en eigenaar-bewoners van koopwoningen helpen om minder energie te gebruiken. Er zit 70 miljoen euro in de pot om te verdelen, per gemeente is er maximaal 9 miljoen beschikbaar. Met de RREW kunnen gemeenten huurders en eigenaar-bewoners  van koopwoningen ondersteunen bij het reduceren van hun energieverbruik.  

Duurzaamheidslening

Naast de RREW zijn er nog andere mogelijkheden om de energietransitie als appartement bewoner te bekostigen. Denk bijboorbeeld aan een duurzaamheidslening. Ook hier speelt de gemeente een rol. Je kan voor een relatief lage rente een lening aanvragen. De gemeente betaalt de duurzame investeringen en jij betaalt de gemeente de lening inclusief de rente (ongeveer 1,6%) terug. Dit is vaak door middel van de energiebesparing te betalen. Lees je eerst goed in. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

J.Borgmeijer

Ik ben gebonden aan de Vve helaas! Onze Vve heeft muren geïsoleerd garage is geïsoleerd
dubbelglas heb ik zelf gedaan omdat de Vve bang is om subsidie aan te vragen .? Meerdere leden waren tegen muur en garage isolatie zonder aanvraag van subsidie ,helaas minderheid . Centrale verwarming was mogelijk voor subsidie? Nee zonder!! De garage is het plafond gedaan mijn vloer.Ik heb subsidie aangevraagd dat kan , maar Vve zegt nee?

Dinsdag 03 november 2020 22:54

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 10 november 2020 10:40
O wat jammer dat de VvE het niet eens waren. Dat blijkt in praktijk een lastige te zijn. Wellicht dat de VvE daar in de toekomst anders over denkt. En wat goed om te lezen dat u zelf ook in actie ben gekomen.

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Hoewel spouwmuurisolatie het hoogste rendement oplevert wil dit niet zeggen dat je alleen spouwmuurisolatie de hoogste energiebesparing behaalt

Welke isolatie levert het meeste rendement op?

Vrijdag 23 oktober 2020 14:07

Er zijn veel verschillende meningen als het gaat om rendement en isoleren. Rendement is erg afhankelijk van de grootte van de woning en de gekozen maatregelen. Ook spelen diverse (externe) ...

Lees meer
Alles over hoe je je woning van energielabel C naar energielabel B kan krijgen.

Van energielabel C naar energielabel B

Maandag 05 oktober 2020 15:02

Met deze 6 tips ga je makkelijk van energielabel C naar energielabel B (of zelfs A). In Nederland hebben momenteel meer dan 1 miljoen huishoudens nog energielabel C. Dat zijn voornamelijk tus...

Lees meer
Zonnepanelen leveren op dit moment het hoogste rendement op.

Zonnepanelen in top 3 verduurzaming

Vrijdag 25 september 2020 12:36

Als we kijken we naar de top 5 van verduurzamingsmaatregelen, dan heeft er een kleine verschuiving plaats gevonden. De meeste huishoudens kiezen voor het isoleren van de woning gevolgd...

Lees meer
De top 5 aan energiebesparende maatregelen via Nationaal Warmtefonds

Top 5 energiebesparende maatregelen via Nationaal Warmtefonds (voorheen energiebespaarfonds)

Donderdag 03 september 2020 08:58

Dubbel glas is de meest bekende energiebesparende maatregel. Ook zonnepanelen en dak- en vloerisolatie zijn bekend. Al verwachten heel wat mensen dat zij hun huis over tien jaar verwarmen met een zo...

Lees meer