Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Auto lenen voor vakantie: wie is aansprakelijk bij schade?

Maandag 24 juni 2024 21:11DirkJan Wolfert

De zomer staat voor de deur en voor velen betekent dat vakantie. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van Nederland dit jaar met de auto op vakantie gaat. Maar wat als je zelf geen auto hebt? Mag je bijvoorbeeld de auto van je ouders lenen om op vakantie te gaan? En wie is aansprakelijk bij schade?

Auto uitlenen voor een langere periode? "Geef dit altijd door"
Ja, je mag je auto uitlenen aan iemand anders. Je autoverzekering is namelijk gekoppeld aan het kenteken. Maar let op de duur van de uitlening. Gaat het om een langere periode zoals een vakantie? Geef dit dan door aan je verzekeraar.

Bij het afsluiten van een verzekering maak je afspraken met de verzekeraar om risico’s te dekken, waarbij de hoofdbestuurder een belangrijke rol speelt. Ontstaat er schade terwijl iemand anders in de auto reed, dan kan de verzekeraar stellen dat je de afspraak niet bent nagekomen en niets vergoeden.

Bij langere uitlening is het dus verstandig om dit te melden aan je verzekeraar. Dit voorkomt teleurstellingen en mogelijk hoge kosten bij schade. Wil je weten hoe het zit met jouw autoverzekering? Laat het dan controleren door onze experts.

Hoe zit het als je kind de auto leent voor boodschappen?
Als dit af en toe gebeurt, is het meestal geen probleem. Rijdt je kind vaker in de auto dan jijzelf? Geef dit dan door aan de verzekeraar. Jongeren maken meer schade en betalen daarom hogere premies. Sommige verzekeraars accepteren niet dat jongeren onder de 24 jaar rijden of hanteren een hoger eigen risico. Controleer je polisvoorwaarden voordat je je auto uitleent aan een beginnend bestuurder.

Schade altijd gedekt? Dat hangt af van de verzekering
Leen je een auto van iemand anders, dan ga je hier natuurlijk voorzichtig mee om. Toch kan er schade ontstaan. Wanneer keert de verzekeraar uit? Dat hangt af van de gekozen verzekering. Heb je een basis WA-verzekering en leen je je auto uit, dan wordt alleen schade aan de tegenpartij vergoed. Schade aan je eigen auto betaal je zelf en je verliest schadevrije jaren.

Met een WA beperkt casco verzekering wordt ook schade aan je eigen voertuig vergoed, maar alleen bij diefstal, schade door storm, hagel, brand of een botsing met loslopende dieren of vogels. Voor optimale dekking kies je een WA all risk verzekering.

Voorkom problemen achteraf
Het kiezen van de juiste dekking kan veel problemen voorkomen. Maar wat echt belangrijk is, zijn goede afspraken. Dit voorkomt veel narigheid na eventuele schade. Hoe goed je iemand ook kent, duidelijke afspraken kunnen gedoe vermijden. Spreek bijvoorbeeld af dat degene die de auto leent, eventuele schade altijd betaalt.

Een extra tip: als iemand je auto leent, ga je er waarschijnlijk van uit dat hij of zij een geldig rijbewijs heeft. Toch is het verstandig om dit te controleren. Als blijkt dat de persoon geen geldig rijbewijs heeft, ben je niet verzekerd en kan dit hoge kosten met zich meebrengen.

Goed verzekert en een scherpe premie?
Leen jij binnenkort je auto uit aan je kind voor een vakantie? Bekijk dan je dekking opnieuw. Dit is ook een goed moment om je verzekering onder de loep te nemen. Gemiddeld besparen mensen namelijk 259 euro. Experts van de Vastelastenbond kunnen het controleren en vergelijken uit handen nemen. Zo weet je dat je goed verzekerd bent tegen een scherpe premie.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Let op het gebruik van elektrische apparaten in je woning

Voorkom woningbrand door veilig gebruik van elektrische apparaten

Maandag 13 mei 2024 13:48

Wist je dat veel woningbranden ontstaan door onzorgvuldig gebruik van elektrische apparaten? Volgens verzekeraars is de helft van alle woningbranden te wijten aan elektrische apparatuur, met de wasd...

Lees meer
Premie autoverzekering gestegen in 2024

Autoverzekering met 8,2 procent gestegen

Vrijdag 03 mei 2024 10:20

In het eerste kwartaal van 2024 bedroeg de gemiddelde premie voor een autoverzekering 862 euro per jaar, een stijging van 8,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2023, toen de gemiddelde premie 79...

Lees meer
Sluit een annuleringsverzekering af voordat je gaat boeken

Sluit vóór het boeken van je vakantie een annuleringsverzekering af

Donderdag 18 april 2024 12:08

‌Vaak denken we pas na over een annuleringsverzekering als we bijna met vakantie gaan. Het is echter belangrijk om voor het boeken van je vakantie een annuleringsverzekering af te sluiten. Dit ...

Lees meer
Wie 24 jaar of jonger is, valt voor verzekeraars in een verhoogde risicogroep. Dat leidt bij de meeste tot een flink hogere premie. Voor deze leeftijdsgroep is het soms zelfs helemaal niet mogelijk om een bepaalde auto te verzekeren.

Jongeren betalen tot 70 procent meer voor een autoverzekering

Maandag 15 januari 2024 16:10

‌Een eigen auto ligt voor veel jongeren niet binnen handbereik door torenhoge verzekeringspremies en een geringe financiële buffer. Mochten jongeren een eigen voertuig voor de deur willen,...

Lees meer