Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Jongeren betalen tot 70 procent meer voor een autoverzekering

Maandag 15 januari 2024 16:10Frank van de Ven
Wie 24 jaar of jonger is, valt voor verzekeraars in een verhoogde risicogroep. Dat leidt bij de meeste tot een flink hogere premie. Voor deze leeftijdsgroep is het soms zelfs helemaal niet mogelijk om een bepaalde auto te verzekeren.

Wie 24 jaar of jonger is, valt voor verzekeraars in een verhoogde risicogroep. Dat leidt bij de meeste tot een flink hogere premie. Voor deze leeftijdsgroep is het soms zelfs helemaal niet mogelijk om een bepaalde auto te verzekeren.

Een eigen auto ligt voor veel jongeren niet binnen handbereik door torenhoge verzekeringspremies en een geringe financiële buffer. Mochten jongeren een eigen voertuig voor de deur willen, doen ze er verstandig aan om een gerichte keuze te maken. Niet elk model is namelijk even betaalbaar.
 
Autorijden is een dure hobby ‘dankzij’ de hoge benzinekosten, een prijzige verzekering en motorrijtuigenbelasting en onderhoudskosten die flink in de papieren kunnen lopen. Volgens het Nibud kost een kleine auto al gemiddeld zo’n 322 euro per maand en bij deze berekening wordt rekening gehouden met een bescheiden kilometrage van 8000 kilometer per jaar.

Jongeren betalen nog meer voor hun heilige koe stelt autoverzekering-expert Menno Dijcks van Independer: “Wie 24 jaar of jonger is, valt voor verzekeraars in een verhoogde risicogroep. Dat leidt bij de meeste tot een flink hogere premie. Voor deze leeftijdsgroep is het soms zelfs helemaal niet mogelijk om een bepaalde auto te verzekeren.’’
 

Jaarpremie jongeren fors

De woonplaats speelt een belangrijke rol bij de hoogte van de premie. Verzekeraars kunnen per postcodegebied goed inschatten hoe groot het risico op schade of diefstal is in de regio. Die data wordt gebruikt bij het berekenen van de premie: “’Hoe drukker, hoe duurder’, is daarbij een goede stelregel, want op het platteland valt een auto aanzienlijk voordeliger te verzekeren dan in het centrum van Amsterdam.”
 
Uit cijfers van Independer blijkt dat de gemiddelde berekende jaarpremie in de maand november uitkwam op 1010 euro, terwijl autobezitters in de leeftijdscategorie 18 tot 24 een jaarpremie van gemiddeld 1718 euro kregen voorgeschoteld. Dat betekent dat jongeren circa 70 procent méér betalen. Dat is gemiddeld 143 euro per maand.
 

Deelauto’s populair

De premie voor jongeren is zo hoog, dat het de vraag is of het verstandig is voor deze doelgroep om een auto te kopen. Vooral in de grotere steden winnen deelauto-aanbieders aan terrein, wat inhoudt dat je alleen betaalt voor je gebruik. Wanneer er meer dan 10.000 kilometer per jaar wordt overbrugd, lopen de kosten bij de verschillende aanbieders al snel op. Daarnaast ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van zo’n deelauto op het gewenste moment.
 
Voor de frequente gebruikers is een private-leaseconstructie een beter alternatief. Budgetinstituut Nibud waarschuwt wel voor de risico’s: “Met private lease teken je toch een contract voor een aantal jaren, dus dan moet je wel zeker weten dat je dat al die tijd wilt en kunt blijven betalen.’’
 

Private lease of ‘nieuwe’ oude auto?

Een snelle berekening leert dat 300 euro per maand al snel in beeld komt. Dit bedrag is exclusief de brandstofkosten. Private lease kost dus al snel meer dan de aanschaf van een oudere auto. Het Nibud bevestigt dat een gloednieuwe auto zonder verdere risico’s zeker zijn voordelen heeft.
 
In het risico zit mogelijk ook de winst. Zeker bij oudere auto’s is het risico op reparaties altijd aanwezig, maar de kosten daarvan kunnen ook meevallen. Eenvoudige, kleinere auto’s zijn doorgaans weinig complex. Met wat geluk bedraagt het onderhoud van zo’n auto een paar honderd euro per jaar. Als je voor een paar duizend euro een auto aanschaft, heb je bovendien per definitie weinig afschrijving.
 

Betrouwbaarheid auto

Wie het risico op nare verrassingen wil minimaliseren, kan volgens onderzoek het beste in een auto van Japanse makelij stappen. Deze voertuigen scoren hoog als het om betrouwbaarheid op lange termijn gaat.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Deze geschatte schade is afkomstig van het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond.

Geschatte schade jaarwisseling 8 miljoen euro stellen verzekeraars

Maandag 15 januari 2024 10:14

‌Het Verbond van Verzekeraars stelt de geschatte particuliere schade als gevolg van de jaarwisseling vast op ongeveer 8 miljoen euro. Dat bedrag is gebaseerd op initiële claims die zijn ingedi...

Lees meer
Niet iedereen wordt blij van vuurwerk Huisdieren raken gestrest van de harde knallen.

Voorkom vuurwerkschade met deze vijf tips

Vrijdag 22 december 2023 11:26

‌Knallend het jaar uitgaan, is voor veel mensen een feest maar op vuurwerkschade zit niemand te wachten. De afgelopen jaren is er voor miljoenen euro’s aan schade gemeld. Om te voorkomen ...

Lees meer
Verzekeraars zetten steeds meer in op preventie. Schade die niet ontstaat, hoef je namelijk niet te herstellen en dat scheelt veel frustratie, tijd en geld.

Wat zijn de meest voorkomende herfstschades en hoe voorkom je deze?

Donderdag 26 oktober 2023 14:30

‌Supermarkten adverteren met stamppot en erwtensoep en de regenjas domineert het modebeeld: de herfst is in volle gang! Naast machtige maaltijden krijgen we in dit seizoen ook met specifieke sc...

Lees meer
Als je erover nadenkt om je huisdier te verzekeren, zijn er een paar zaken waaraan je moet denken.

Wanneer sluit je een huisdierverzekering af?

Woensdag 04 oktober 2023 10:53

‌Op dierendag worden alle huisdieren in het zonnetje gezet en daarom is 4 oktober het perfecte moment om over een huisdierenverzekering na te denken. Je wilt jouw huisgenootje de beste zorg biede...

Lees meer