Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Autobrand door vandalisme? Hoe zit het met de verzekering?

Woensdag 27 januari 2021 13:46Margot Boesveld
autobrand door vandalisme gedekt?

autobrand door vandalisme gedekt?

Stel je voor dat je auto door vandalisme in brand wordt gestoken. Is je auto eigenlijk wel verzekerd voor deze schade. Helaas is dit niet altijd het geval, zelfs niet als je auto allrisk verzekerd is. Dat komt doordat veel verzekeraars in de polisvoorwaarden 'binnenlandse onlusten' hebben opgenomen. Simpel gezegd betekent dat als er sprake is van 'rellen' of vandalisme de verzekeraar ervoor kan kiezen om geen schade uit te keren. 

Brandschade aan je auto. Wanneer valt het onder de dekking van je verzekering?

Er zijn drie vormen om je auto te verzekeren:

  • WA
  • WA beperkt casco
  • WA Volledig Casco (All Risk)

Als je alleen een WA dekking hebt keert de verzekeraar alleen de schade aan de tegenpartij uit bij een aanrijding waarbij de schuld bij jou ligt. Dat betekent dat als er sprake is van vandalisme je in dit geval zelf voor de schade opdraait. Brandschade wordt alleen vanuit de beperkt casco en volledig casco vergoed en is afhankelijk van de oorzaak van de schade. In Nederland heeft ongever 30% van de autobezitters een WA dekking. 

Stel je voor dat je auto in brand staat door bijvoorbeeld oververhitting van de motor dan wordt dit bij beide verzekeringsvormen vergoed. Je valt hierbij ook niet terug met je schadevrije jaren. Autobrand door vandalisme wordt meestal alleen vanuit de Volledig Casco dekking uitgekeerd. Of je dan terugvalt met je schadevrije jaren is per verzekeraar verschillend en afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Wij adviseren altijd om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij of dit onder de dekking valt en wat de consequenties zijn voor je schadevrije jaren en de premieverhoging die hieraan samenhangt. Wil je de schade claimen op je verzekering dien je altijd aangifte te doen bij de politie.

Verzekeraars komen in actie

En dan nu de rellen van de afgelopen dagen. Dat zorgde voor veel onrust en onduidelijkheid bij autobezitters. De verzekeraars geven aan de schade door vandalisme goed te willen inventariseren en te verhalen op de daders. Dergelijke schade valt normaal gesproken onder 'onvoorziene zaken' en dat is vaak uitgesloten van de vergoeding. Maar nu strijken veel verzekeraars over borst en zullen toch uitkeren. Het Verbond van Verzekeraars heeft ook opgeroepen om coulant te zijn bij het behandelen van schadeclaims.  

Aantal autobranden neemt de laatste jaren toe en bepaalt hoogte premie

Autobranden ontstaan voornamelijk door brandstichting. Het Verbond van Verzekeraars vindt de stijgende trend in het aantal autobranden zeer zorgelijk. In 2019 waren er bijna 5.000 autobranden. Zuid-Holland spant de kroon met 3051 claims. Daarna provincie Noord-Brabant met 2999 claims en de derde plaats is voor Noord-Holland met 2301 claims. Woon je in deze provincies dan kan het zijn dat de premie van je autoverzekering hoger is. Verzekeraars nemen namelijk o.a. het risico op autobrand mee in de premiebepaling. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Schadevrije jaren en je autoverzekering. Hoe bouw je schadevrije jaren op en wat als de auto op naam van de partner staat?

Schadevrije jaren! Hoe zit dat nou?

Zaterdag 03 oktober 2020 08:19

De premie van je voertuig is sterk afhankelijk van je opgebouwde schadevrije jaren. Je krijgt namelijk voor ieder jaar korting op je premie. Elk maatschappij hanteert hierbij zijn eigen kortingstabel...

Lees meer
Bevroren slot nét op het moment dat je antivries in het dashboardkastje ligt

Winterweer en typische winterschades

Dinsdag 13 oktober 2020 09:20

De wintermaanden kom er er weer aan en dat brengt helaas ook de nodige schades met zich mee. Je kan dan denken aan schade die je maakt met je auto, maar ook schade aan je woning. De meest v...

Lees meer
Telefoonverzekering afsluiten. Waar moet je op letten bij verzekeren van de smartphone

Telefoonverzekering afsluiten | Moet ik mijn (nieuwe) mobiele telefoon of smartphone verzekeren?

Woensdag 16 september 2020 15:06

Je moet doen waar je je goed bij voelt, maar lees altijd de voorwaarden. Een telefoonverzekering is relatief duur. Weeg de premie die je maandelijks moet betalen af tegen het risico dat je t...

Lees meer
reis- en zorgverzekering hebben vaak dubbele dekking

Nederlanders kampioen oververzekeren

Maandag 14 september 2020 13:56

Nederlanders zijn kampioen als het gaat om oververzekeren. Dat we graag goed verzekerd willen zijn, blijkt wel uit de enquête van de Vastelastenbond. Maar liefst 81,2% geeft aan een goede dekki...

Lees meer