Telefoonverzekering afsluiten | Moet ik mijn (nieuwe) mobiele telefoon of smartphone verzekeren?
Woensdag 16 september 2020 15:06:08

Je moet doen waar je je goed bij voelt, maar lees altijd de voorwaarden. Een telefoonverzekering is relatief duur. Weeg de premie die je maandelijks moet betalen af tegen het risico dat je telefoon beschadigd raakt of gestolen wordt. Aan de andere kant is een nieuwe telefoon best prijzig en kan een verzekering het eerste jaar slim zijn. Denk goed na bij het afsluiten van een telefoonverzekering. Wij geven je een aantal tips. 

Nieuwe telefoon verzekeren

Heb je een telefoon die jonger dan twee jaar is, dan is een verzekering de moeite waard. Bekijk van te voren welke verzekeringen je al hebt lopen om te voorkomen dat je je dubbel verzekert. Kies dan voor een verzekering die maandelijks opzegbaar is en kijk goed naar de voorwaarden die bij de telefoonverzekering horen. Bij diefstal geldt vaak dat je zo snel mogelijk je simkaart moet blokkeren bij de provider en aangifte moet doen bij de politie. De hoogte van schadevergoeding is afhankelijk van de leeftijd van de smartphone, omdat deze producten snel verouderd zijn, zal er vaak na één jaar een afschrijving worden toegepast waardoor niet de gehele aankoopprijs wordt vergoed. Daarom raden wij ook aan om na één jaar weer een heroverweging te maken en je verzekering eventueel op te zeggen. Dan heb je er in de periode dat je smartphone het duurst was profijt van gehad.

Fabrieksgaranties

Bij een nieuwe telefoon is er sprake van een garantieregeling van je mobiele telefoon, de fabrieksgarantie. Dat betekent dat je recht hebt op vervanging of reparatie als je toestel, buiten jouw schuld, binnen twee jaar na de aanschaf kapot gaat en de schade betrekking heeft op de fabrieksinstellingen. 

Maar niet alles valt onder fabrieksgarantie. Gebruikersschade, zoals schade door vallen, stoten, of vocht, zijn niet gedekt onder de algemene fabrieksgarantie van je smartphone. Je telefoonverzekering is er juist voor om deze schades op te vangen. 

Telefoon en inboedelverzekering

Je smartphone kan ook verzekerd zijn onder je inboedelverzekering als je een uitgebreide dekking hebt. De inboedelverzekering vergoedt schades aan je telefoon door onder meer brand, diefstal, inbraak en beroving. Voorwaarde is wel dat de schade in de verzekerde woning is ontstaan. Verzekeraars zijn de laatste jaren veel strenger geworden met de vergoedingsvoorwaarden voor val- en stootschade aan smartphones. Alle verzekeraars hanteren een eigen risico en dat kan oplopen tot wel 175 euro (peildatum maart 2020), daarbij krijg je ook vaak nog uitsluitend de dagwaarde van je toestel vergoed. Wil je je telefoon verzekeren via je allrisk inboedelverzekering? Kijk dan ook of je de uitbreiding "mobiele electronica" nodig hebt, omdat dit bij de meeste verzekeraars niet meer standaard is meeverzekerd. 

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Anneke reageerde op Donderdag 17 september 2020 14:15:17

ja, ik heb ook een telefoonverzekering afgesloten toen ik na 4 jaar weer een nieuwe iphone kocht. Ik ben niet zo'n held met telefoons. Nu na half jaar verzekering weer opgezegd. Want het was maandelijks opzegbaar.
Bekijk ook
Subsidie en leningen zonnepanelen per gemeente
Er zijn momenteel geen landelijke aankoopsubsidies voor zonnepanelen meer. Wel zijn er lokale subsidies beschikbaar. Bijvoorbeeld voor het organiseren van een gezamenlijke actie met buurtbewoners. D...
Nederlanders kampioen oververzekeren
Nederlanders zijn kampioen als het gaat om oververzekeren. Dat we graag goed verzekerd willen zijn, blijkt wel uit de enquête van de Vastelastenbond. Maar liefst 81,2% geeft aan een goede dekki...
Stijging onroerendezaakbelasting 2021 onvermijdelijk | Gemeenten en huiseigenaar in 2021 in de knel
Een stijging van de onroerendezaakbelasting 2021 is onvermijdelijk. Zo blijkt uit verschillende signalen. Zowel gemeenten als huishoudens krijgen het komend jaar zwaar. Gemeenten hebbe...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam