Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Telefoonverzekering afsluiten | Moet ik mijn (nieuwe) mobiele telefoon of smartphone verzekeren?

Woensdag 16 september 2020 15:06Margot Boesveld
Telefoonverzekering afsluiten. Waar moet je op letten bij verzekeren van de smartphone

Telefoonverzekering afsluiten. Waar moet je op letten bij verzekeren van de smartphone

Je moet doen waar je je goed bij voelt, maar lees altijd de voorwaarden. Een telefoonverzekering is relatief duur. Weeg de premie die je maandelijks moet betalen af tegen het risico dat je telefoon beschadigd raakt of gestolen wordt. Aan de andere kant is een nieuwe telefoon best prijzig en kan een verzekering het eerste jaar slim zijn. Denk goed na bij het afsluiten van een telefoonverzekering. Wij geven je een aantal tips. 

 • Kijk na welke dekking je inboedel- of reisverzekering al geeft
 • Controleer de voorwaarden 
  • Diefstal en verlies zijn verschillende dingen
  • Eigen risico bij diefstal
  • Eigen risico reparatiekosten
  • Hoe groot is je eigen risico en wat krijg je uitgekeerd als je toestel niet gerepareerd kan worden (dagwaarde of soortgelijk toestel) 
  • Hoe lang krijg je de nieuwwaarde vergoed? (vaak max. 1 jaar)
 • Kies een verzekering die maandelijks opzegbaar is
 • Let op dat je de verzekering overzet of beëindigt als je een nieuwe smartphone koopt

Nieuwe telefoon verzekeren

Heb je een telefoon die jonger dan twee jaar is, dan is een verzekering de moeite waard. Bekijk van te voren welke verzekeringen je al hebt lopen om te voorkomen dat je je dubbel verzekert. Kies dan voor een verzekering die maandelijks opzegbaar is en kijk goed naar de voorwaarden die bij de telefoonverzekering horen. Bij diefstal geldt vaak dat je zo snel mogelijk je simkaart moet blokkeren bij de provider en aangifte moet doen bij de politie. De hoogte van schadevergoeding is afhankelijk van de leeftijd van de smartphone, omdat deze producten snel verouderd zijn, zal er vaak na één jaar een afschrijving worden toegepast waardoor niet de gehele aankoopprijs wordt vergoed. Daarom raden wij ook aan om na één jaar weer een heroverweging te maken en je verzekering eventueel op te zeggen. Dan heb je er in de periode dat je smartphone het duurst was profijt van gehad.

Fabrieksgaranties

Bij een nieuwe telefoon is er sprake van een garantieregeling van je mobiele telefoon, de fabrieksgarantie. Dat betekent dat je recht hebt op vervanging of reparatie als je toestel, buiten jouw schuld, binnen twee jaar na de aanschaf kapot gaat en de schade betrekking heeft op de fabrieksinstellingen. 

Maar niet alles valt onder fabrieksgarantie. Gebruikersschade, zoals schade door vallen, stoten, of vocht, zijn niet gedekt onder de algemene fabrieksgarantie van je smartphone. Je telefoonverzekering is er juist voor om deze schades op te vangen. 

Telefoon en inboedelverzekering

Je smartphone kan ook verzekerd zijn onder je inboedelverzekering als je een uitgebreide dekking hebt. De inboedelverzekering vergoedt schades aan je telefoon door onder meer brand, diefstal, inbraak en beroving. Voorwaarde is wel dat de schade in de verzekerde woning is ontstaan. Verzekeraars zijn de laatste jaren veel strenger geworden met de vergoedingsvoorwaarden voor val- en stootschade aan smartphones. Alle verzekeraars hanteren een eigen risico en dat kan oplopen tot wel 175 euro (peildatum maart 2020), daarbij krijg je ook vaak nog uitsluitend de dagwaarde van je toestel vergoed. Wil je je telefoon verzekeren via je allrisk inboedelverzekering? Kijk dan ook of je de uitbreiding "mobiele electronica" nodig hebt, omdat dit bij de meeste verzekeraars niet meer standaard is meeverzekerd. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Anneke

ja, ik heb ook een telefoonverzekering afgesloten toen ik na 4 jaar weer een nieuwe iphone kocht. Ik ben niet zo'n held met telefoons. Nu na half jaar verzekering weer opgezegd. Want het was maandelijks opzegbaar.

Donderdag 17 september 2020 14:15

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

reis- en zorgverzekering hebben vaak dubbele dekking

Nederlanders kampioen oververzekeren

Maandag 14 september 2020 13:56

Nederlanders zijn kampioen als het gaat om oververzekeren. Dat we graag goed verzekerd willen zijn, blijkt wel uit de enquête van de Vastelastenbond. Maar liefst 81,2% geeft aan een goede dekki...

Lees meer
Wat verwacht jij eigenlijk van jouw verzekeringsadviseur?

Zorgplicht onder verzekeraars blijft moeizaam

Dinsdag 18 augustus 2020 07:11

Het klachteninstituut KIFID heeft de laatste jaren enkele uitspraken gedaan over zorgplicht bij de ORV. Die hebben in de branche veel vragen opgeroepen over hoe ver de zorgplicht reikt. De Vastelas...

Lees meer
Top 3 claims inboedelverzekering. Welke schade komt in jouw gemeente voor?

Meest voorkomende schades woning (inboedel en opstal verzekering)

Donderdag 13 augustus 2020 08:53

Welke schades komen in jouw gemeente het meest voor? Welke schades komen het meeste voor in huis? Diefstal, brand of waterschade. De Vastelastenbond brengt de meest voorkomende schades in kaart. Deze...

Lees meer
Storm op komst! Wat dekt jouw verzekering? Huis verzekerd bij blikseminslag of nevenschade

Onweersbuien op komst. Veel schadeclaims verwacht.

Woensdag 12 augustus 2020 08:15

Storm op komst! Het is al een paar dagen tropisch weer. Hoe warmer het wordt, hoe groter de kans op onweer en bliksemontladingen. Hoe groter de kans op schade door blikseminslag of stormschade.&...

Lees meer