Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Nederlanders kampioen oververzekeren

Maandag 14 september 2020 13:56Margot Boesveld
reis- en zorgverzekering hebben vaak dubbele dekking

reis- en zorgverzekering hebben vaak dubbele dekking

Nederlanders zijn kampioen als het gaat om oververzekeren. Dat we graag goed verzekerd willen zijn, blijkt wel uit de enquête van de Vastelastenbond. Maar liefst 81,2% geeft aan een goede dekking bij een verzekering het belangrijkste te vinden. Oververzekerd zijn komt vaker voor dan onderverzekerd zijn.
We zetten de meest voorkomende dubbele verzekeringen voor je op een rijtje.

Top 5 dubbele verzekering 

  1. Allrisk autoverzekering terwijl dit niet nodig is. (oververzekerd)
  2. Buitenland dekking in de reisverzekering en in de zorgverzekering (dubbel)
  3. Rechtsbijstand: in de reguliere rechtsbijstandverzekering en in de autoverzekering (dubbel)
  4. Pechhulp: Reis- en autoverzekering (dubbel)
  5. Mobiele elektronica: toestelverzekering en reisverzekering (dubbel)

Allrisk autoverzekering met stip op nummer 1

Van de ondervraagden geeft 46,3% heeft een allrisk verzekering voor de auto te hebben, terwijl dat misschien niet nodig is. Een allrisk verzekering wordt aanbevolen bij auto’s jonger dan 5 jaar, maar bij 1 op de 6 is de auto ouder dan 5 jaar. Men vergeet het vaak aan te passen naar mate de auto wat langer in bezit is. En dat scheelt behoorlijk in de premie. De gemiddelde premie voor een allrisk verzekering  52 euro per maand. Een WA-verzekering of beperkt casco zijn enkele tientjes goedkoper. Een goede verzekering voor je auto kan dus honderden euro's voordeliger. 

Ook de zorgverzekering en de reisverzekering hebben vaak een overlap. Bijvoorbeeld als je volledige buitenlandse dekking van de zorgverzekering hebt en je reisverzekering medische kosten in het buitenland vergoedt.  Pechhulp is ook zo’n verzekering die veel mensen (onbewust) bij twee verzekeraars hebben ondergebracht. De moeite waard om eens in te duiken!

De voordelen van oververzekerd zijn

  • Dekking biedt zekerheid! En wij Nederlanders zijn zekerheidszoekers. Je weet dat je de schade kunt verhalen bij de verzekeraar mocht je bijvoorbeeld een aanrijding krijgen door schuld en ben je allrisk verzekerd, dan is de schade aan je eigen auto ook verzekerd.
  • Verzekerd zijn geeft altijd een veilig gevoel! Je kunt onbezorgd op vakantie. Je hebt geen buffer nodig voor onvoorziene schades. Je weet dat je kunt bouwen op je verzekeraar mocht dat nodig zijn.

De nadelen van oververzekerd zijn

  • Je betaalt dubbel voor je verzekeringen. Verzekeringen zijn al duur genoeg en als je sommige dekkingen ook nog eens bij verschillende verzekeraars hebt verzekerd loopt het de spuigaten uit.
  • Het kan zijn dat je van kastje naar muurtje gestuurd wordt. Dit is van toepassing als verzekeraars naar primaire en secundaire dekking kijken. Stel je voor dat je geneeskundige kosten hebt gemaakt tijdens de vakantie. Dan kan je reisverzekering  jou eerst doorverwijzen naar je zorgverzekering. Soms is er een 'Non-contibution-clausule' opgenomen in de voorwaarden. Dat betekent dat ze niet verplicht zijn uit te keren als de schade ook door een andere verzekeraar wordt gedekt. Dan heb je wel een probleem.

Daarom ten alle tijden ons advies: Kies voor één goede verzekering. Ben je benieuwd of je over- dubbel of onderverzekerd bent? Doe dan een vrijblijvende polischeck bij de Vastelastenbond. Dan nemen we je polissen onder de loep en kunnen we vertellen hoe je exact verzekerd bent. 

 

*  In verband met de kleinere steekproef (465 respondenten) dienen bovenstaande resultaten als indicatief te worden beschouwd.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Wat verwacht jij eigenlijk van jouw verzekeringsadviseur?

Zorgplicht onder verzekeraars blijft moeizaam

Dinsdag 18 augustus 2020 07:11

Het klachteninstituut KIFID heeft de laatste jaren enkele uitspraken gedaan over zorgplicht bij de ORV. Die hebben in de branche veel vragen opgeroepen over hoe ver de zorgplicht reikt. De Vastelas...

Lees meer
Top 3 claims inboedelverzekering. Welke schade komt in jouw gemeente voor?

Meest voorkomende schades woning (inboedel en opstal verzekering)

Donderdag 13 augustus 2020 08:53

Welke schades komen in jouw gemeente het meest voor? Welke schades komen het meeste voor in huis? Diefstal, brand of waterschade. De Vastelastenbond brengt de meest voorkomende schades in kaart. Deze...

Lees meer
Storm op komst! Wat dekt jouw verzekering? Huis verzekerd bij blikseminslag of nevenschade

Onweersbuien op komst. Veel schadeclaims verwacht.

Woensdag 12 augustus 2020 08:15

Storm op komst! Het is al een paar dagen tropisch weer. Hoe warmer het wordt, hoe groter de kans op onweer en bliksemontladingen. Hoe groter de kans op schade door blikseminslag of stormschade.&...

Lees meer
Reisverzekering doorlopend of kortlopend, schade melden reisverzekering.

Moet ik schade op vakantie direct melden?

Dinsdag 17 augustus 2021 08:17

Heb je schade op vakantie? Wacht bij voorkeur niet totdat je thuis bent met het indienen van de claim. Meld de schade of diefstal op vakantie zo snel mogelijk bij je reisverzekeraar. Dit kan door te...

Lees meer