Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Schadevrije jaren! Hoe zit dat nou?

Zaterdag 03 oktober 2020 08:19Margot Boesveld
Schadevrije jaren en je autoverzekering. Hoe bouw je schadevrije jaren op en wat als de auto op naam van de partner staat?

Schadevrije jaren en je autoverzekering. Hoe bouw je schadevrije jaren op en wat als de auto op naam van de partner staat?

De premie van je voertuig is sterk afhankelijk van je opgebouwde schadevrije jaren. Je krijgt namelijk voor ieder jaar korting op je premie. Elk maatschappij hanteert hierbij zijn eigen kortingstabel ook wel de bonus/malusladder genoemd. Er heerst nog steeds veel onduidelijkheid over schadevrije jaren. Hoe bouw je dit op en wat gebeurt er met je schadevrije jaren als je een aanrijding krijgt? Sinds 2016 zijn terugvaljaren bij ieder maatschappij gelijk. We zetten ze even voor je op een rij.

Hoe worden schadevrije jaren opgebouwd?

Voor iedere jaar dat je geen schade claimt op je verzekering krijg je één schadevrij jaar erbij. Maar wil je overstappen van autoverzekeraar let dan goed op! Als je verzekeringsjaar nog niet is afgelopen kun je een schadevrij jaar missen. De meeste verzekeraars hanteren 185 dagen om een schadevrij jaar toe te kennen.  Neem deze regel in acht als je overweegt van verzekeraar te wisselen. Dan zit je aan de 'veilige' kant. 

Doe je dit wel dan ga je met vijf schadevrije jaren achteruit. Heb je meer dan 15 schadevrije jaren dan val je bij schade altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Bij de onderstaande schade val je niet terug in je schadevrije jaren:

  • ruitschade
  • brandschade
  • stormschade
  • hagelschade
  • schade door een aanrijding met een wild dier
  • inbraakschade 
  • schade door joyriding
  • (schade door) diefstal of verduistering
  • schade aan de auto ontstaan door een luchtvaartuig
  • schade aan de auto door het vervoer van gewonde personen

Heb je een schade die je tijdig terugbetaalt aan je verzekering dus voor eigen rekening neemt val je ook niet terug in je schadevrije jaren. Je valt ook niet terug met je schadevrije jaren als 100% bewezen is dat de tegenstander schuldig bevonden is bij de aanrijding.

De auto staat op naam van mijn partner

Degene die als regelmatige bestuurder op de polis staat bouwt de schadevrije jaren op. Wanneer partners allebei een eigen voertuig hebben adviseren wij om ieder apart als regelmatige bestuurder op te geven. Op deze manier bouwt ieder zijn eigen schadevrije jaren op. Ze kunnen wel gewoon op één polis staan. Partners mogen in elkaars auto rijden, kinderen daarentegen niet. Ze mogen alleen incidenteel in de auto van de ouders rijden.

Wanneer vervallen schadevrije jaren? 

Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en staan op naam van de verzekeringsnemer. Dat betekent dat al je je auto hebt verkocht en geen nieuwe koopt of deze of naam van je partner zet je geen schadevrije jaren meer opbouwt. Jouw opgebouwde schadevrije jaren blijven bij de meeste verzekeraars 3 jaar geldig. Daarna komen ze volledig te vervallen. Heb je veel schadevrije jaren, dan kan het verstandig zijn om binnen 3 jaar weer een auto op naam te zetten, zodat je ze niet voorgoed kwijt raakt. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Bevroren slot nét op het moment dat je antivries in het dashboardkastje ligt

Winterweer en typische winterschades

Dinsdag 13 oktober 2020 09:20

De wintermaanden kom er er weer aan en dat brengt helaas ook de nodige schades met zich mee. Je kan dan denken aan schade die je maakt met je auto, maar ook schade aan je woning. De meest v...

Lees meer
Telefoonverzekering afsluiten. Waar moet je op letten bij verzekeren van de smartphone

Telefoonverzekering afsluiten | Moet ik mijn (nieuwe) mobiele telefoon of smartphone verzekeren?

Woensdag 16 september 2020 15:06

Je moet doen waar je je goed bij voelt, maar lees altijd de voorwaarden. Een telefoonverzekering is relatief duur. Weeg de premie die je maandelijks moet betalen af tegen het risico dat je t...

Lees meer
reis- en zorgverzekering hebben vaak dubbele dekking

Nederlanders kampioen oververzekeren

Maandag 14 september 2020 13:56

Nederlanders zijn kampioen als het gaat om oververzekeren. Dat we graag goed verzekerd willen zijn, blijkt wel uit de enquête van de Vastelastenbond. Maar liefst 81,2% geeft aan een goede dekki...

Lees meer
Wat verwacht jij eigenlijk van jouw verzekeringsadviseur?

Zorgplicht onder verzekeraars blijft moeizaam

Dinsdag 18 augustus 2020 07:11

Het klachteninstituut KIFID heeft de laatste jaren enkele uitspraken gedaan over zorgplicht bij de ORV. Die hebben in de branche veel vragen opgeroepen over hoe ver de zorgplicht reikt. De Vastelas...

Lees meer