Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Belasting | welke financieringskosten van uw (nieuwe) woning zijn aftrekbaar

Donderdag 21 maart 2019 15:18Margot Boesveld
Verhuizen en aftrekbare posten belasting

Verhuizen en aftrekbare posten belasting

Heeft uw afgelopen jaar uw hypotheek verhoogd? Heeft u een huis gekocht of betreedt u als starter de woningmarkt? Er worden veel fouten in aangiften van starters op de woningmarkt gemaakt als het gaat om de aftrekbare financieringskosten eigen woning. Is een verbouwing wel of niet fiscaal aftrekbaar? En hoe zit dat met de bemiddelingskosten?

Een verhoging van een hypothecaire lening kan verschillende gevolgen hebben voor de fiscale aftrekbaarheid van de betaalde rente:

 • Als sprake is van de aankoop van een nieuwe woning kunnen de regels van de bijleenregeling hierbij een rol spelen. Vraag dit na bij uw belastingconsulent.

 • Als de lening is aangegaan voor de financiering van oversluitkosten, boeterente en bouwrente, dan is de rente die is betaald voor boeterente en bouwrente niet aftrekbaar. De rente die betaald is voor de oversluitkosten is wel aftrekbaar als rente van schulden eigen woning.
 • Ook de rente van leningen voor andere consumptieve bestedingen is niet aftrekbaar

In de vooraf ingevulde aangifte wordt vaak de rente weergegeven, maar dat wil niet zeggen dat u het totale bedrag ook mag aftrekken. Er gelden specifieke voorwaarden voor de(extra) hypotheekrente. In dit geval kan het nuttig zijn u te laten infomeren door een accountant of andere belastingdeskundige.
Bent u starter op de woningmarkt let dan bij het invullen van de belastingaangifte goed op de af te trekken financieringskosten. Het is niet altijd duidelijk welke kosten u van uw woning wel of niet aftrekbaar zijn. De onderstaande afbeelding geeft u een beter idee.

Starters op de woningmarkt

Welke kosten zijn wel en niet aftrekbaar? Laat u altijd goed infomeren voor een optimaal belastingvoordeel.

Aftrekbare kosten

Niet-aftrekbare kosten

 • Taxatiekosten (alleen om een lening te krijgen)
 • Aanvraagkosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Notariskosten en kadastrale rechten voor hypotheekakte, incl. BTW
 • Bouwerente over de periode na het afsluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst
 • Kosten van nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (let op de voorwaarden)
 • Bemiddelingskosten (advies- en afsluitkosten) voor hypotheek of lening
 • Bemiddelingskosten voor de aankoop van de woning(denk aan makelaarsprovisie)
 • Omzet en Overdrachtsbelasting
 • Notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte
 • Bouwerente op de periode vóór het afsluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst.
 • Onderhoudskosten woning

Vier vaste woonlasten voor verhuizing

Bij de aankoop van een woning krijgt u te maken met diverse (woon)lasten. Er komt veel op u af. Er zijn 4 belangrijke vaste lasten die u bij een verhuizing direct moet regelen. Zorg dat u dit rondom de sleuteloverdracht regelt, dan kan u de rest in een later stadium doen.

 1. Energiecontract. U heeft als nieuwe bewoner ca. 14 dagen de tijd om een nieuw energiecontract te sluiten. U kan - afhankelijkvan uw situatie- uw huidige energie contract mee verhuizen of een nieuwe energieleverancier kiezen.
 2. Internet, tv en bellen. Het duurt vaak ca. 2 - 4 weken voordat een provider op uw nieuwe adres kan leveren. Wij raden onze leden aan om zo snel mogelijk op het nieuwe adres een internetpakket te kiezen. Via onze postcodecheck, kunt u dat direct online regelen!
 3. Opstal- en inboedelverzekering. Wanneer u een nieuwe woning betrekt heeft u een (nieuwe) opstal- en inboedelverzekering nodig. Ook dit kunt u gemakkelijk via de Vastelastenbond regelen!
 4. Water aanmelden. Het is nodig om u als nieuwe bewoner aan te melden bij het waterschapsbedrijf dat in uw regio actief is. Vaak kunt u uw aanmelding per e-mail of telefoon doorgeven. Bij sommige bedrijven kan het ook online. 


Bron: Rijksoverheid, Belastingdienst. U kan geen rechten ontlenen aan dit bericht. U dient te alle tijden uw situatie te toetsen bij uw belastingconsulent.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Gerard

E.e.a. Goed uitgelegd

Dinsdag 16 april 2019 23:56

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

Tips voor optimaal belastingvoordeel.

Belastingaangifte | Handige tips voor de inkomstenbelasting 2019

Woensdag 20 maart 2019 10:05

De belastingdienst geeft duidelijk aan dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw belastingaangifte. Vooral de regelingen rondom de aftrekposten zorgen bij veel mensen voor frustratie. Daarom zet de Vas...

Lees meer
Gemeentelijke woonlasten stijgen 2019

Gemeentelijke woonlasten weer omhoog| Afvalstoffenheffing boosdoener

Maandag 14 januari 2019 13:00

Gemeentelijke woonlasten in 2019 weer omhoog De gemeentelijke woonlasten voor woningbezitters gaan in 2019 wederom omhoog. Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten. Huurde...

Lees meer
toeslagen zorgtoeslag, huurtoeslag 2019

Toeslagen 2018-2019

Maandag 31 december 2018 12:13

Er zijn vier toeslagen die u vanuit de belastingdienst kunt ontvangen. Elk jaar worden hier wijzigingen in doorgevoerd. Hoe zit het met de toeslagen in 2019? Welke regels veranderen en welk effect hee...

Lees meer
OZB belasting 2019 omhoog

OZB belastingen in 2019 wederom omhoog | grote verschillen

Maandag 24 december 2018 16:00

Wederom verhoging onroerendezaakbelasting in 2019 De onroerendezaakbelasting, afgekort OZB, is de gemeentelijke belasting die u moet betalen over de waarde van een onroerende zaak. In de meeste...

Lees meer