Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Belastingaangifte | Handige tips voor de inkomstenbelasting 2019

Woensdag 20 maart 2019 10:05Margot Boesveld
Tips voor optimaal belastingvoordeel.

Tips voor optimaal belastingvoordeel.

De belastingdienst geeft duidelijk aan dat u zelf verantwoordelijk bent voor uw belastingaangifte. Vooral de regelingen rondom de aftrekposten zorgen bij veel mensen voor frustratie. Daarom zet de Vastelastenbond een aantal interessante tips voor optimaal belastingvoordeel op een rij.

 1. Vertrouwen is goed, controle is beter

 2. Verdeel en heers

 3. Geef om uw giften (goede doelen zijn aftrekbaar)

 4. Onderhoud monumentaal pand

 5. Zorgkosten en andere aftrekposten

 6. Middelingsregeling

 7. #durftevragen

 8. Denk aan uw cryptovaluta

Belangrijke data

 • U heeft van 1 maart tot 1 mei 2019 de tijd om uw inkomstenbelasting aangifte te doen.
 • Vóór 1 april ingediend? Dan krijgt u vaak al voor 1 juli een terugkoppeling.
 • Uitstel aanvragen? Dan kan ook. Dan heeft u tot 1 september de tijd om uw belasting aangifte in orde te maken

1. Vertrouwen is goed, controle is beter

Controleer de vooraf ingevulde aangifte daarom goed. Het kan zijn dat niet alle bedragen kloppen of dat er bedragen missen. Sterker nog: de meeste aftrekposten staan niet automatisch in de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting.  Controleer goed of uw vermogen klopt. Heeft u vorig jaar bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde van uw woning? Controleer dan of de (gewijzigde) waarde correct is ingevuld. De belastingdienst telt een percentage (ca. 0,7%) van de economische woningwaarde op bij uw inkomen en heft daar belasting over. Een lagere WOZ-waarde betekent minder inkomstenbelasting.

2. Verdeel en heers

Heeft u een fiscale partner? Dan kan u door slim uw posten te verdelen, veel belasting besparen. In het aangifteprogramma van de Belastingdienst is er een verdeelscherm geïntegreerd waarmee u makkelijk uitrekent welke verdeling voor het meest optimale (lees zo min mogelijk belasting betalen) resultaat zorgt.

3. Geef om uw giften (aftrekbaarheid, periodieke gift en schenkingen)

Lees de regels omtrent giften, goede doelen en schenkingen goed na en kijk welke regeling voor u loont. Een gift aan een goed doel met een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) is fiscaal aftrekbaar. Soms loont het om te kiezen voor een periodieke gift. Dat is een gift waarbij u vijf jaar lang steeds hetzelfde bedrag schenkt.

Bij een schenking aan een culturele instellingen kan u zelfs 125% van de gift aftrekken (bij schenkingen tot €5.000,-). Er is alleen voordeel te behalen bij periodieke schenkingen als de resterende losse giften minder bedragen dan de drempel van 1% van uw jaarlijkse inkomen. Nu deze extra hoge giftenaftrek sinds 2018 vast in de wet is opgenomen, is het heel aantrekkelijk om een schenking aan een cultureel goed doel voor (minstens) 5 jaar lang vast te leggen. Let op dit is onder voorbehoud, want het is nog niet goedgekeurd door de Europese Commissie.

In 2019 mag een ouder € 5.428,- belastingvrij aan de kinderen schenken. Eén keer in hun leven mag dat zelfs voor € 26.040 - ongeacht het bestedingsdoel - belastingvrij. Eén van de voorwaarden is dat uw kind in de leeftijdscategorie 18- 40 jaar zit. Een grootouder mag in 2019 het kleinkind € 2.173,- belastingvrij schenken.

Niet alle regelingen worden hier boven genoemd, daarom is het belangrijk dit bij uw consulent of de belastingdienst na te vragen.

4. Onderhoud monumentaal pand

Wellicht weet u dit al, maar heeft u een monumentaal pand? Dan kan u 80% van de onderhoudskosten aftrekken. Uw pand moet dan wel geregistreerd staan als Rijksmonument.

5. Zorgkosten en andere aftrekposten

Veel mensen denken bij aftrekposten vaak aan kosten rondom de woning. Er zijn veel meer (zorg)kosten aftrekbaar dan u wellicht denkt. Dan kan u denken aan speciale voeding, batterijen voor gehoorapparaten, bloeddrukmeter extra beddengoed en kleding, diëten, acupunctuur en vervoerskosten van en naar het ziekenhuis . Maar ook tandartskosten vallen hieronder als deze niet door u apart verzekerd zijn. Let wel: er is een niet-aftrekbare drempel. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de belastingdienst: Drempelbedrag zorgkosten 2018.

6. Middelingsregeling

De middelingsregeling is speciaal voor mensen die de afgelopen jaren sterk wisselende inkomsten hebben gehad. Dan kan het zijn dat u een periode te veel belasting hebt betaald. De Belastingdienst attendeert u daar niet zelf op. Dat is uw eigen verantwoordelijkheid.

Deze regeling houdt in dat uw jaarlijks belastbare inkomens over 3 aaneengesloten jaren mag uitsmeren. Stel dat uw inkomen in 2015 € 6.000 was, maar in 2016 € 45.000 euro, dan kan ‘middelen’ uw financieël voordeel opleveren.

7. #durftevragen

Moet u voor het eerst belastingaangifte doen? Heeft u veel mogelijke aftrekposten of afgelopen jaar een woning aangekocht? Er zijn zoveel verschillende situaties, dat hulp vragen zeker loont.

8. Denk aan uw cryptovaluta

Ook de waarde van onder andere uw Bitcoins moet u aan de belastingdienst opgeven. U moet hiervoor de waarde van 1 januari 2018 (waardepeildatum) gebruiken. De Belastingdienst registreert dergelijke waardes en controleert steekproefsgewijs of u de correcte waarde heeft ingevuld.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

Gemeentelijke woonlasten stijgen 2019

Gemeentelijke woonlasten weer omhoog| Afvalstoffenheffing boosdoener

Maandag 14 januari 2019 13:00

Gemeentelijke woonlasten in 2019 weer omhoog De gemeentelijke woonlasten voor woningbezitters gaan in 2019 wederom omhoog. Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten. Huurde...

Lees meer
toeslagen zorgtoeslag, huurtoeslag 2019

Toeslagen 2018-2019

Maandag 31 december 2018 12:13

Er zijn vier toeslagen die u vanuit de belastingdienst kunt ontvangen. Elk jaar worden hier wijzigingen in doorgevoerd. Hoe zit het met de toeslagen in 2019? Welke regels veranderen en welk effect hee...

Lees meer
OZB belasting 2019 omhoog

OZB belastingen in 2019 wederom omhoog | grote verschillen

Maandag 24 december 2018 16:00

Wederom verhoging onroerendezaakbelasting in 2019 De onroerendezaakbelasting, afgekort OZB, is de gemeentelijke belasting die u moet betalen over de waarde van een onroerende zaak. In de meeste...

Lees meer
belastingtips voor 2019

Slim omgaan met belastingen | 5 tips voor belastingvoordeel in 2019

Dinsdag 20 november 2018 16:22

Alle kleine beetjes helpen. Door slimme trucs kan u uw maandelijkse vaste lasten voor 2019 nu alvast verlagen. Belastingen zijn (on)bewust ook een onderdeel van deze vaste lasten. Voor u als huiseigen...

Lees meer