Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Gemeentelijke woonlasten weer omhoog| Afvalstoffenheffing boosdoener

Maandag 14 januari 2019 13:00Margot Boesveld
Gemeentelijke woonlasten stijgen 2019

Gemeentelijke woonlasten stijgen 2019

Gemeentelijke woonlasten in 2019 weer omhoog

De gemeentelijke woonlasten voor woningbezitters gaan in 2019 wederom omhoog. Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten. Huurders in grote gemeenten betalen 5,4% meer in 2019 en huiseigenaren gaan komend jaar 4,3 % meer betalen. De stijging van de gemeentelijke woonlasten worden dit jaar onder meer veroorzaakt doordat de Rijksoverheid de afvalstoffenbelasting fors (139%) verhoogd. Gemiddeld bedragen de woonlasten voor woningbezitters in de grote gemeenten € 702, op jaarbasis. Dat is € 28,62 euro meer dan vorig jaar. In totaal beslaan de Gemeentelijke Belastingen slechts 16% van de woonlasten van een Nederlands huishouden en is daarmee een relatief laag gedeelte van de totale woonlasten. De hypotheeklasten en de kosten voor stroom en gas (energie) zijn veruit de grootste kostenposten. 

Afvalstoffenheffing stijgt 6,1%

Meerpersoonshuishoudens gaan in 2019 gemiddeld € 289,-  aan afvalstoffenheffing betalen. Dat is een fikse verhoging ten opzichte van 2018. Voor het eerst sinds 2009 jaar stijgt het tarief sterker dan de inflatie. Tariefverlagingen en verhogingen houden vaak verband met het doorberekenen van verwerkingskosten van huishoudelijk afval. De afvalstoffenheffing en de rioolheffing zijn bedoeld om de kosten voor afval en riool te dekken. Het bedrag dat hiermee wordt opgehaald, mag dan ook maximaal kostendekkend zijn. Hoe hoog de afvalstoffenheffing uitpakt, hangt dus af van de kosten die jouw gemeente hiervoor denkt te gaan maken. Afvalverwerkers rekenen de kosten voor het afval dat gestort of verbrand moet worden door aan de gemeente. De gemeente brengt dit vervolgens bij de inwoners in rekening. Voor veel gemeenten zijn de kosten van afvalinzameling en –verwerking lager naarmate huishoudens het afval beter scheiden. Dan hoeft er namelijk minder verbrand te worden. En dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Zo worden de vervoerskosten ook doorgerekend door het verwerkersbedrijf. Zo kan het zijn dat een gemeente op het platteland meer betaalt aan verwerkingskosten omdat de afstanden die de vuilniswagen moet afleggen groter zijn. 

Grootste stijging in Amsterdam en Haarlem

Alhoewel Amsterdam een relatief laag OZB tarief hanteert (0,037%) zijn de totale woonlasten in Haarlem het hardst gestegen met bijna 18 procent. Ook Amsterdam kan er wat van. De grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing. Deze gaat landelijk gemiddeld 6,1% omhoog, maar in Amsterdam zelfs 18%. Hierdoor nemen de totale woonlasten met 12% toe. De onderlinge verschillen zijn groot: zo is een huurder in de goedkoopste gemeente (Nijmegen) 40 euro per jaar kwijt aan gemeentelijke woonlasten. Nijmegen dekt een groot deel van de kosten voor afvalinzameling en –verwerking uit de ozb, en die hoeven huurders niet te betalen. Maar een eigenaar van de woning betaalt in Nijmegen - op basis van een gemiddelde woonwaarde van €289.000 gemiddeld € 730,- aan OZB.  Een andere gemeente waar de gemeentelijke woonlasten hoog zijn is Zaanstad. Hier betaalt men bijna €600,-. Ook Enschede, Veendam, Appingedam, Simpelveld en Delfzijl zijn 'dure' gemeenten.  Naast de afvalstofbelasting en rioolheffing gaan huiseigenaren ook meer OZB (Onroerende Zaak Belasting) betalen. U kunt hier het OZB tarief van uw gemeente vinden. 

OZB stijgt met 3,7%

De onroerendezaakbelasting (ozb) wordt betaald door woningeigenaren, niet door huurders. De grondslag is de WOZ-waarde. In 2019 is de peildatum van de WOZ-waarde 1 januari 2018. De waarde van de gemiddelde woning in de grote gemeenten is gestegen met 11,7 procent. Gemeenten passen de OZB tarieven (een percentage van de WOZ-waarde) aan naar deze ontwikkeling. De gemiddelde ozb-aanslag voor woningen stijgt in de grote gemeenten met 3,7 procent. De grootste verhoging van de OZB tarieven wordt in 2019 doorgevoerd in Eindhoven (23,0 procent). Ook dit jaar verhoogt Eindhoven de ozb-tarieven om tekorten op te vangen die zijn ontstaan in het sociale domein (onder meer Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Jeugdzorg en Participatiewet). Gemeente Cuijk geeft aan de OZB inkomsten te gebruiken voor het gemeentelijke huishoudboekje. Dat is niet de bedoeling. U kunt geen bezwaar maken tegen de OZB stijing, maar u kunt wel bezwaar indienen tegen de WOZ-beschikking: de waarde van uw woning die ten grondslag ligt aan de hoogte van het OZB-tarief. Dit kan tot 6 weken nadat u het aanslagbiljet heeft ontvangen. Ook de rioolheffing zal komend jaar stijgen. Het gemiddelde tarief voor huishoudens die in een eigen koopwoning wonen stijgt met 2,0% tot 169 euro.

Bron: Onderzoek Coelo, Kerngegevens belastingen grote gemeenten 2019 dr. C. Hoeben J.G. de Natris MSc

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Dirk

Afvalstoffenheffing in Amsterdam voor een 2 persoons of meer van 313 euro naar 368 euro dat 17.5 % meer.

Dit was de laatste jaren redelijk stabiel een groen links effect alvast.

Dinsdag 19 februari 2019 17:31

Jaap

Als je pensioen krijgt van de gezondheidszorg,PGGM, dan ben je zeker de klos.

Op het inkomenstrookje voor januari 2019 ging ik er zelfs een euro op achteruit.
Wie geloofd Rutte nog?????.
Hij lacht het wel weg

Vrijdag 25 januari 2019 20:38

Sylvia

Nee joh rekenen kunnen ze al lang niet meer en breuken zijn ook al te moeilijk hoezo naar school terug

Donderdag 24 januari 2019 20:11

J.Roks

Ze maken je elke weer blij leve de VVD iedereen gaat er op vooruit ik in ieder geval niet en zo vele met mij het zijn een stelletje .........!

Donderdag 24 januari 2019 19:36

van Bennekom

Hoelang wordt er nog geplukt van de inkomstenboom.
Het is bijna niet meer te doen als je een eigen huis bezit en alleen maar AOW met een klein pensioen ont-
vangt.

Donderdag 24 januari 2019 17:14

Dwars

Bij elke verandering van afvalverwerking werd in onze gemeente beloofd dat alles goedkoper zou worden. Sindsdien staan er straks 3 bakken voor mijn deur. Dien ik afval te scheiden als een waanzinnige en is alles alleen maar duurder geworden. Weer zo'n voorbeeld van boerenbedrog door de politiek, bah ik walg van al die leugenaars en graaiers.

Donderdag 24 januari 2019 11:42

Will

En maar melken de burger koe
30 euro erbij maar 120 euro deraf
Saldo min 90 euro x12 = 1080 EUR
BIJNA IEDEREEN GAAT EROP VOORUIT
volgens mij moeten ze terug naar school die luitjes
Will

Donderdag 24 januari 2019 11:26

L. Suijkerbuijk

Ik vind het schandalig. ze zeggen dat we met inkomsten omhoog gaan, maar we worden van alle kanten gepakt. En nu dit. mensen met een laag inkomen worden de dupe ervan en kunnen straks de hypotheek en lasten niet meer betalen en dan?
Huis verkopen die onderwater staat, blijf je met een schuld zitten.
Nog meer elende

Donderdag 24 januari 2019 10:41

Plomp

werken met andermans geld is een gelieft patroon van elke overheid.

Donderdag 24 januari 2019 10:19

NSneijder

En dat terwijl de zelf ook al alles scheiden.
.fit zou een bonus moeten opleveren zo werd het ook ingevoerd begint de nu toch wel erg vaak op te kijken dat winnen in Nederland onbetaalbaar word..pfff..bedankt.

Donderdag 24 januari 2019 09:34

Willem de Snoo

Nederland is een prachtig land waarin het voor velen goed toeven is (was). T.o.v. vele andere lan- den zijn we bevoorrecht, tot nog toe.
Bovenstaande neemt niet weg dat we ons echt zorgen dienen te maken om de huidige ontwikkeling.
Den Haag is ziende blind en horende doof door niet naar alle signalen te luisteren die aan alle kanten om ons heen te horen zijn .
Alle zekerheden worden afgebroken, beloftes wor- den niet nagekomen. Zorg, veiligheid, saamhorig- heid, alles verdwijnt! Den Haag, ontwaakt!
Stemmers, denk goed na in maart!!! Er MOET wat gebeuren om deze neerwaartse spiraal te door- breken!!

Donderdag 24 januari 2019 08:57

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

toeslagen zorgtoeslag, huurtoeslag 2019

Toeslagen 2018-2019

Maandag 31 december 2018 12:13

Er zijn vier toeslagen die u vanuit de belastingdienst kunt ontvangen. Elk jaar worden hier wijzigingen in doorgevoerd. Hoe zit het met de toeslagen in 2019? Welke regels veranderen en welk effect hee...

Lees meer
OZB belasting 2019 omhoog

OZB belastingen in 2019 wederom omhoog | grote verschillen

Maandag 24 december 2018 16:00

Wederom verhoging onroerendezaakbelasting in 2019 De onroerendezaakbelasting, afgekort OZB, is de gemeentelijke belasting die u moet betalen over de waarde van een onroerende zaak. In de meeste...

Lees meer
belastingtips voor 2019

Slim omgaan met belastingen | 5 tips voor belastingvoordeel in 2019

Dinsdag 20 november 2018 16:22

Alle kleine beetjes helpen. Door slimme trucs kan u uw maandelijkse vaste lasten voor 2019 nu alvast verlagen. Belastingen zijn (on)bewust ook een onderdeel van deze vaste lasten. Voor u als huiseigen...

Lees meer
Tips voor de belastingaangifte

Belasting aangifte tips en trucs | Belastingtips 2018

Vrijdag 16 maart 2018 14:30

Vóór 1 mei 2018 moet bij de Belastingdienst uw belastingaangifte over het jaar 2017 binnen zijn. Haalt u dit niet? Vraag dan uitstel aan. Dan heeft u tot 1 september 2018. Vereniging de Vastela...

Lees meer