Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Boodschappen duurder door inkoopbeleid in het buitenland

Dinsdag 28 november 2023 14:45Frank van de Ven
Een bezoekje aan de supermarkt is veel duurder geworden, omdat fabrikanten van A-merken het winkeliers naar eigen zeggen “onmogelijk” maken om hun producten over de grens in te kopen.

Een bezoekje aan de supermarkt is veel duurder geworden, omdat fabrikanten van A-merken het winkeliers naar eigen zeggen “onmogelijk” maken om hun producten over de grens in te kopen.

Een bezoekje aan de supermarkt is veel duurder geworden, omdat fabrikanten van A-merken het winkeliers naar eigen zeggen “onmogelijk” maken om hun producten over de grens in te kopen. Winkelbedrijven stellen dit in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Winkeliers ondervinden belemmeringen, want de hogere inkoopprijzen in Nederland knagen aan hun winstmarges.
 
Tegenover onderzoeksbureau Ecorys laten supermarkten Albert Heijn en Jumbo weten dat leveranciers "dwingend" doorverwijzen naar hun Nederlandse vestiging. Ook komt het voor dat fabrikanten weigeren producten van over de grens aan te leveren. Winkelbedrijven denken dat fabrikanten dat bewust doen om de prijs per nationale markt zo hoog mogelijk te houden.
 
Volgens de onderzoekers komt dit in de praktijk vooral voor bij A-merken waarvan de consument verwacht dat ze in de winkelschappen liggen. Daarnaast zorgen bepaalde grote elektronicamerken voor obstakels als winkeliers hun producten buiten Nederland willen inkopen. Winkeliers stellen dat de beperkingen de prijzen opdrijven bij producten die goed zijn voor 2 tot 4 procent van hun totale inkoopbedrag. Gemiddeld gaat het dan om een 10 procent hogere inkoopprijs.


Trucjes met verpakkingen

Topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic spreekt van trucjes waarmee fabrikanten het winkeliers moeilijker maken om Europa-breed inkopen te doen. Zo hanteren ze verpakkingen met verschillende standaardkleuren per land, waardoor klanten in het ene land bijvoorbeeld gewend zijn aan paprikachips in blauwe zakken terwijl dat in een ander land rode zakken zijn. "Normaal gesproken werk je als fabriek zo efficiënt mogelijk. Maar je ziet allemaal potjes en verpakkingen in verschillende formaten en kleuren. Dat doe je echt niet voor de lol."
 
Muller vervolgt zijn betoog: "Grote fabrikanten profiteren enorm van de Europese interne markt, maar de consument niet. Die betaalt in Nederland al gauw 50 procent meer voor een fles Coca-Cola dan in Duitsland", zegt hij.
 

Geoblocking

Demissionair minister Mickey Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat vindt dat de conclusie van het onderzoekt "wringt, zeker in tijden van hoge prijzen". Een mogelijke oplossing zou een variant zijn op het Europese verbod op 'geoblocking'.

Consumenten mogen daardoor niet meer worden tegengewerkt als ze in een ander land iets willen kopen via een webshop. Voor bedrijven onderling geldt zo'n verbod op discriminatie op vestigingsplaats niet. Daarnaast moet er volgens Adriaansens een oplossing komen voor het verplichte etiket in het Nederlands.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Savelkoul

Gelukkig wonen we in het smalle deel van Limburg: Duitsland 4 km en België 10 zodat de prijzen vergeleken kunnen worden, de koopjes in de kofferbak kunnen en de tank volgetankt kan worden op de terugweg. Jammer dat er geen gasleiding uit het buitenland ligt.

Donderdag 30 november 2023 19:05

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november analyseerde de Vastelastenbond 18 programma’s van verkiesbare partijen om te zien welke partijen het meest gunstig zijn voor de portemonnee van de consument.

Persbericht: De vaste lasten en verkiezingen: klimaat en portemonnee staan lijnrecht tegenover elkaar

Donderdag 16 november 2023 15:44

In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november analyseerde de Vastelastenbond 18 programma’s om te zien welke politieke partijen het meest gunstig zijn voor het huishoudboek...

Lees meer
De Vastelastenbond onderzocht de woonlasten van tien grote steden en ontdekte grote verschillen op het gebied van de waterschapsbelasting. In Amsterdam stijgt deze met circa € 124,- terwijl er in Tilburg slecht € 11,- meer betaald moet word

In 2024 betaal je je blauw aan waterschapsbelasting

Maandag 13 november 2023 09:29

‌De waterschapsbelasting schiet volgend jaar flink omhoog. De Unie van Waterschappen zegt dat gezinnen met een eigen huis naar verwachting gemiddeld 50 euro meer betalen voor deze belasting. Ee...

Lees meer
Steeds meer mensen hebben recht op toeslagen, maar weten niet altijd waar ze dit kunnen aanvragen en hoeveel ze ontvangen. In dit blog ontdek je wanneer een specifieke toeslag voor jou beschikbaar is.

Wat betekent de stijging van de toeslagen in 2024 voor jou?

Maandag 06 november 2023 10:23

‌Per 1 januari 2024 stijgen de huurtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag, terwijl op dezelfde datum de energietoeslag en het prijsplafond stoppen. Steeds meer mensen hebben...

Lees meer
Het leven wordt flink duurder in 2024. De Vastelastenbond onderzocht de woonlasten van 10 grote steden en ontdekte dat er meer gemeentelijke belastingen betaald moeten worden.

Persbericht: Grote verschillen tussen lokale woonlasten 10 steden in 2024

Dinsdag 07 november 2023 06:59

‌Naast de dagelijkse boodschappen stijgen ook de lokale woonlasten fors. Volgend jaar betalen Nederlandse huishoudens meer waterschapsbelasting en stijgen de motorrijtuigenbelasting en rioolhef...

Lees meer