Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Kosten boodschappen stijgen tot eind 2023 flink, zodat voedingsbedrijven 'inhaalwinst' kunnen boeken

Dinsdag 09 mei 2023 11:51Frank van de Ven
Kredietverzekeraar Allianz Trade laat in het rapport 'Honger naar winst' weten dat de boodschappen de komende tijd duur blijven.

Kredietverzekeraar Allianz Trade laat in het rapport 'Honger naar winst' weten dat de boodschappen de komende tijd duur blijven.

Ondanks de dalende grondstofprijzen blijft de voedselinflatie “alarmerend hoog” stelt kredietverzekeraar Allianz Trade. De verwachting is dat er pas aan het einde van het jaar een einde komt aan de stijging. De boodschappen blijven tot die tijd duurder worden, omdat voedingsbedrijven verloren winsten proberen in te halen.
 
Kredietverzekeraar Allianz Trade laat in het rapport 'Honger naar winst' weten dat de boodschappen de komende tijd duur blijven. Risicodirecteur Benelux Johan Geeroms geeft in dit document aan dat de voedingsbedrijven in Europa hun prijzen verhogen om te proberen verloren winsten goed te maken.
 
Geeroms: "Waren eerder de hoge energieprijzen de belangrijkste drijfkracht achter de inflatie. Nu zijn dat de extreem hoge voedselprijzen. We zitten in een transitie van een energieprijscrisis naar een voedselprijscrisis. Het tast de consumptie aan en geopolitiek gezien brengt het arme landen in grote problemen. Vooral Afrikaanse landen."
 

Bedrijfskosten reden voor stijging

De grondstoffenprijzen zijn echter al langere tijd aan zakken. De prijs van tarwe en sojabonen is op het niveau van 2021 beland. Dat de voedselprijzen desondanks fors stijgen, komt volgens Geeroms door de bedrijfskosten van voedselproducenten en detailhandelaren.
 
Volgens het onderzoek zijn de kosten voor voedselproducenten gestegen. Zo werd olie 43 procent duurder in 2022 ten opzichte van 2021. Ook de prijzen voor elektriciteit, verpakkingskosten, glas, metaal en plastic schoten de lucht in. Arbeid in de detailhandel werd daarnaast 5 procent duurder.


Supermarkten rekenen kosten door

De hogere kosten kwamen volgens Geeroms voor een belangrijk deel op het bord van supermarkten terecht. Zij hebben de meeste, maar niet alle, kosten direct doorberekend aan klanten. Zo verhoogden voedselproducenten hun prijzen in 2022 met 17 procent, terwijl supermarkten hun prijzen met 12 procent ophoogden.
 
Financiële gegevens van beursgenoteerde foodretailers bewijzen dat de kosten sneller stegen dan de omzet. De brutomarges slonken in 2022 slonken en daalden tot het niveau van voor de pandemie.


Graaiflatie

Sinds medio 2022 stijgt de omzetgroei sneller dan de kosten. Dat geeft volgens Geeroms aan dat voedingsbedrijven bezig zijn om verloren marges goed te maken en een 'inhaalwinst' proberen te boeken door de prijzen relatief hoog te houden.
 
Hij waarschuwt dan ook voor 'graaiflatie' waarbij grote bedrijven profiteren van de inflatie door hun prijzen te verhogen in de hoop om hogere winstmarges te halen. Volgens het onderzoek is sinds medio 2022 ongeveer 10 procent van de prijsverhoging niet terug te voeren op hogere kosten.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Grootbank ING berekende eerder dat starters op de woningmarkt eind vorig jaar gemiddeld 300 euro per maand duurder uit waren in vergelijking met de situatie eind 2021.

De Nederlandsche Bank: ‘Huizen betaalbaarder voor starters’

Donderdag 04 mei 2023 09:50

‌Starters op de woningmarkt profiteren vanaf dit najaar van lagere huizenprijzen. De Nederlandsche Bank (DNB) geeft aan onderzoek te hebben uitgevoerd naar de woningprijzen. De daling heeft te ma...

Lees meer
Als Customer Care medewerker van de Vastelastenbond beantwoord je vragen van (potentiële) klanten over hun vaste lasten.

Wij zoeken enthousiaste medewerkers voor onze klantenservice

Vrijdag 24 maart 2023 09:51

‌ De Vastelastenbond zoekt versterking voor ons Customer Care Team! Ben of ken jij die persoon mensen écht wil helpen om hun maandlasten te verlagen? Solliciteer dan direct en ga aan de sla...

Lees meer
Er is nog plek voor een enthousiaste medewerk(st)er voor onze klantenservice. Ben jij binnenkort op een van onze stoelen te vinden?

Kom jij ons Customer Care Team versterken?

Vrijdag 10 maart 2023 16:21

‌Het Customer Care team van de Vastelastenbond zoekt versterking! Ben of ken jij die persoon die leeft voor klantcontact en mensen écht wil helpen? De Vastelastenbond is op zoek naar jou en he...

Lees meer
Belastingaangifte doen, vraagt geduld en nauwkeurigheid. Met deze tips ontdek je of je recht hebt op een toeslag, zodat je meer financiële ademruimte krijgt.

Belastingaangifte 2023: Wat geldt voor jou?

Maandag 27 februari 2023 13:54

‌Vanaf 1 maart mag je weer belastingaangifte doen. Geen leuke klus, maar wel een belangrijke! Er wordt al jarenlang beweerd dat het proces vereenvoudigd is, maar toch blijft aangifte doen voor ...

Lees meer