Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Persbericht: De vaste lasten en verkiezingen: klimaat en portemonnee staan lijnrecht tegenover elkaar

Donderdag 16 november 2023 15:44Frank van de Ven
In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november analyseerde de Vastelastenbond 18 programma’s van verkiesbare partijen om te zien welke partijen het meest gunstig zijn voor de portemonnee van de consument.

In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november analyseerde de Vastelastenbond 18 programma’s van verkiesbare partijen om te zien welke partijen het meest gunstig zijn voor de portemonnee van de consument.

In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november analyseerde de Vastelastenbond 18 programma’s om te zien welke politieke partijen het meest gunstig zijn voor het huishoudboekje van de consument. Het onderzoek is puur gericht op financiële voordelen en niet op ethische dilemma's. Wat het beste is voor het klimaat of mensenrechten is vaak niet het beste voor de portemonnee van de consument. 

De Vastelastenbond onderzocht de partijprogramma’s en maakte de balans op. In het onderzoek is het te behalen financiële voordeel voor de consument als ‘meest gunstig’ bestempeld. Partijen die iets gematigder zijn in deze stellingname krijgen het predicaat ‘gunstig’ mee. Standpunten die de consument in de portemonnee raken zijn als ‘minst gunstig’ weggezet. In de iets mildere variant heet dat ‘minder gunstig’. 


Gasprijs

 Het importeren van energie uit landen waar mensenrechten worden geschonden, is iets waar PvdD fel tegen gekant is (en GroenLinks-PvdA in iets mindere mate). Dit kan echter grote gevolgen hebben voor de gasprijs mochten deze partijen aan de macht komen. Recht tegenover dit standpunt staan FvD, PVV en JA21. Opvallend is dat de SGP en CDA zich ook bij dit standpunt scharen en energie verkiezen boven mensenrechten. 

Meest gunstig: FvD, JA21, BVNL
Gunstig: 50Plus, CDA, PVV, VVD, SGP, NSC
Minder gunstig: GroenlinksPVDA, DENK, D66, SP
Minst gunstig: PvdD, ChristenUnie, Volt, BIJ1


Energierekening

Het prijsplafond eindigt per 1 januari aanstaande en ook de energietoeslag stopt. De vraag is of mensen met een laag inkomen financiële hulp zouden moeten krijgen om de energierekening te betalen. De enige partijen die het hier niet mee eens zijn, zijn FvD, BVNL en JA21. De overige partijen zijn voorstander van extra steun.

Meest gunstig: PvdD, 50Plus, ChristenUnie, Volt, PVV, GroenlinksPvdA, DENK, BIJ1, NSC, SP
Gunstig: BBB, CDA, VVD, D66, SGP
Minder gunstig: FvD, JA21
Minst gunstig: BVNL


Woningisolatie

Woningverduurzaming is een populair thema voor politieke partijen. Het isoleren van sommige woningen loopt vertraging op door de verplicht gestelde natuurtoets. Mochten er mogelijk beschermde diersoorten zoals vleermuizen in de spouwmuur wonen dan moet er eerst een duur onderzoek uitgevoerd voordat er überhaupt geïsoleerd kan worden. De hoge kosten en de duur van het onderzoek – dat snel enkele jaren in beslag neemt – maken het isoleren van dergelijke huizen niet zo aantrekkelijk.

Sommige partijen willen dat deze verplichte natuurtoets wordt ingetrokken, zodat er alsnog snel geïsoleerd kan worden. Het merendeel van de partijen is het daarmee eens, maar Volt, BIJ1, PvdD en FvD zijn fel tegen. Dit standpunt verenigt FvD en PvdD die normaal gesproken recht tegenover elkaar staan.

Meest gunstig: PVV, BVNL, VVD, BBB, JA21
Gunstig: NSC, 50Plus, DENK, CDA, SGP, D66, SP, ChristenUnie
Minder gunstig: Volt
Minst gunstig: FvD, BIJ1, PvdD


Zonnepanelen

Door de aflopende salderingsregeling krijgen eigenaren van zonnepanelen met hogere kosten te maken. Deze regeling kost energiebedrijven veel geld en om die kosten terug te dringen, worden er geen cashbacks toegekend aan bezitters van zonnepanelen. De aanschaf van zonnepanelen wordt door deze ontwikkeling voor veel mensen minder aantrekkelijk en bezitters van deze systemen voelen zich benadeeld. JA21, FvD en BVNL zijn als enige tegen de invoering van een regeling die het bezit van zonnepanelen aantrekkelijker moet maken.

De PVV en PvdD vinden elkaar op dit thema en zijn groot voorstander van een nieuwe regeling om het gebruik van zonnepanelen meer rendabel te maken.

Meest gunstig: PvdD, ChristenUnie, PVV, DENK, BIJ1, SP
Gunstig: NSC, 50Plus, GroenlinksPVDA, VVD, CDA, Volt, CDA, BBB, SGP
Minder gunstig: JA21
Minst gunstig: FvD, BVNL


OZB

De gemeentelijke belastingen stijgen vrijwel jaarlijks en daarom pleit een aantal partijen voor een maximum aan deze belastingvorm voor huizenbezitters. FvD wil geen verhoging OZB om de gemeentelijke tekorten te dichten. Ook als dat betekent dat gemeenten daardoor minder te besteden hebben. De VVD pleit voor een maximumpercentage voor de stijging van de OZB. BIJ1 en PvdD zien dit voorstel niet zitten.  

Meest gunstig: FvD, BVNL, PVV, 50Plus, VVD
Gunstig: DENK, JA21
Minder gunstig: SP, BBB, D66, NSC, GroenlinksPVDA, ChristenUnie, Volt, CDA, SGP
Minst gunstig: PvdD, BIJ1


Conclusie

Mits uitvoerbaar zijn de plannen van de meer rechts georiënteerde partijen het beste voor de portemonnee, maar die plannen zijn niet altijd in het belang van het klimaat of mensenrechten. In het stemhokje draait het dit jaar om eigenbelang of ethisch besef. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

De Vastelastenbond onderzocht de woonlasten van tien grote steden en ontdekte grote verschillen op het gebied van de waterschapsbelasting. In Amsterdam stijgt deze met circa € 124,- terwijl er in Tilburg slecht € 11,- meer betaald moet word

In 2024 betaal je je blauw aan waterschapsbelasting

Maandag 13 november 2023 09:29

‌De waterschapsbelasting schiet volgend jaar flink omhoog. De Unie van Waterschappen zegt dat gezinnen met een eigen huis naar verwachting gemiddeld 50 euro meer betalen voor deze belasting. Ee...

Lees meer
Steeds meer mensen hebben recht op toeslagen, maar weten niet altijd waar ze dit kunnen aanvragen en hoeveel ze ontvangen. In dit blog ontdek je wanneer een specifieke toeslag voor jou beschikbaar is.

Wat betekent de stijging van de toeslagen in 2024 voor jou?

Maandag 06 november 2023 10:23

‌Per 1 januari 2024 stijgen de huurtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag, terwijl op dezelfde datum de energietoeslag en het prijsplafond stoppen. Steeds meer mensen hebben...

Lees meer
Het leven wordt flink duurder in 2024. De Vastelastenbond onderzocht de woonlasten van 10 grote steden en ontdekte dat er meer gemeentelijke belastingen betaald moeten worden.

Persbericht: Grote verschillen tussen lokale woonlasten 10 steden in 2024

Dinsdag 07 november 2023 06:59

‌Naast de dagelijkse boodschappen stijgen ook de lokale woonlasten fors. Volgend jaar betalen Nederlandse huishoudens meer waterschapsbelasting en stijgen de motorrijtuigenbelasting en rioolhef...

Lees meer
Het regelen van je vaste lasten is voor veel mensen een monsterlijk karwei waarvoor je echt even moet zitten. In onze geestige reclamecampagne leggen we uit hoe je ervoor zorgt dat je niet te veel betaalt voor jouw maandlasten.

Monsterlijk hoge rekeningen!

Dinsdag 31 oktober 2023 15:27

Het is Halloween, dus draait het om spoken, geesten, griezels en monsters! Jij wordt vast net als miljoenen Nederlanders ook wel eens geteisterd door een plaaggeest die je wijst op dat ene vervelend...

Lees meer