Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

De energierekening aanzienlijk daalt, toch stijgen de vaste lasten dit jaar

Woensdag 27 maart 2024 14:12DirkJan Wolfert
Stijgende vaste lasten, ondanks gedaalde energierekening

Stijgende vaste lasten, ondanks gedaalde energierekening

Huishoudens kunnen dit jaar ongeveer 100 euro besparen op gas, water en elektriciteit, maar de gemiddelde vaste lasten nemen toe door de bijdragen van gemeenten, provincies en vooral waterschappen.

Volgens de jaarlijkse Atlas van de lokale lasten van Coelo, een onderzoeksinstituut dat zich richt op de financiën van lokale overheden, bedragen de 'extra woonkosten', oftewel alle vaste lasten exclusief de maandelijkse huur of hypotheek, dit jaar 5102 euro. Dit is 81 euro meer dan vorig jaar. In 2023 profiteerden huishoudens nog van een daling van de gasprijs, wat resulteerde in een besparing van 191 euro. Nu is bijna de helft van dat voordeel tenietgedaan.

Corine Hoeben, onderzoeker bij Coelo en medeauteur van de atlas, merkt op dat deze stijging voornamelijk te wijten is aan de noodzaak voor lokale overheden om hun begroting sluitend te krijgen, niet omdat ze de burger willen belasten voor persoonlijke projecten van wethouders. Het wordt voor lokale overheden steeds moeilijker om hun begroting rond te krijgen, mede door de hoge inflatie van de afgelopen jaren en de verwachte verlaging van de bijdrage van het rijk in 2026.

De waterschapsbelasting is dit jaar met ongeveer vijftig euro gestegen. In de regio Amsterdam is deze stijging het meest uitgesproken, voornamelijk door een achterstand van meer dan 650 miljoen euro veroorzaakt door ICT-problemen bij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Hoeben benadrukt echter dat zelfs zonder deze specifieke situatie, de stijging van de waterschapsbelasting in heel Nederland ongeveer gelijk blijft.

De verwachting is dat de waterschapslasten ook in de toekomst zullen stijgen, voornamelijk vanwege de toenemende kosten voor de aanpak van klimaatverandering, zoals watertekorten en extreme regenval.

Financieel voorlichtingsbureau Nibud ontvangt veel vragen over de zichtbare lokale lasten, omdat deze vaak in één keer moeten worden betaald. Directeur Arjan Vliegenthart geeft aan dat hoewel de lokale lasten lager zijn dan de loonheffing die gedurende het jaar wordt afgedragen, ze toch als irritant worden ervaren, vooral door de opvallende stijging.

Gelukkig heeft de stijging van de lokale lasten geen grote invloed op de koopkracht van dit jaar, aangezien hier al rekening mee was gehouden in de berekeningen. Toch maakt Vliegenthart zich zorgen over de toekomst. Hij benadrukt dat het essentieel is dat er snel een nieuw kabinet komt dat afspraken maakt met lagere overheden over hun financiële situatie in de komende jaren.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

De inflatie wordt maandelijks gemeten door het CBS als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar.

Inflatie stijgt naar 3,2 procent in januari

Vrijdag 09 februari 2024 10:27

‌Voor consumentengoederen en -diensten moest in januari 3,2 procent meer betaald worden in vergelijking met diezelfde maand een jaar eerder, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ...

Lees meer
Automobilisten profiteren naast lagere brandstofkosten ook van een uitgestelde accijnsverhoging. Die voorgenomen verhoging moest per 2024 ingaan, maar is uitgesteld tot begin 2025.

Benzineprijs gedaald naar laagste niveau sinds accijnsverhoging in juli

Vrijdag 08 december 2023 11:06

‌Een bezoek aan de pomp is goedkoper geworden en de prijzen dalen nog steeds. De benzineprijs is gedaald naar het laagste niveau sinds de accijnsverhoging in juli. Automobilisten profiteren naa...

Lees meer
Een bezoekje aan de supermarkt is veel duurder geworden, omdat fabrikanten van A-merken het winkeliers naar eigen zeggen “onmogelijk” maken om hun producten over de grens in te kopen.

Boodschappen duurder door inkoopbeleid in het buitenland

Dinsdag 28 november 2023 14:45

‌Een bezoekje aan de supermarkt is veel duurder geworden, omdat fabrikanten van A-merken het winkeliers naar eigen zeggen “onmogelijk” maken om hun producten over de grens in te kop...

Lees meer
In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november analyseerde de Vastelastenbond 18 programma’s van verkiesbare partijen om te zien welke partijen het meest gunstig zijn voor de portemonnee van de consument.

Persbericht: De vaste lasten en verkiezingen: klimaat en portemonnee staan lijnrecht tegenover elkaar

Donderdag 16 november 2023 15:44

In aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 22 november analyseerde de Vastelastenbond 18 programma’s om te zien welke politieke partijen het meest gunstig zijn voor het huishoudboek...

Lees meer