Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Meld je aan voor eengratis adviesgesprek

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Heb je vragen over
jouw verzekeringen?

Onze adviseurs helpen je graag en kijken naar de mogelijkheden in een gratis adviesgesprek. Houd je huidige polissen bij de hand en plan een gesprek in op jouw voorkeurstijd.

Meer informatie

De premie van je autoverzekering stijgt en dit zijn de redenen!

Donderdag 11 mei 2023 10:43Frank van de Ven
Hoe het komt dat de premie van je autoverzekering stijgt en wat je eraan kunt doen, vertelt onze verzekeringsadviseur Amber van Beers.

Hoe het komt dat de premie van je autoverzekering stijgt en wat je eraan kunt doen, vertelt onze verzekeringsadviseur Amber van Beers.

Voor het afsluiten van een autoverzekering betaal je in mei dit jaar gemiddeld 82 euro meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dat is een stijging van circa acht procent. De hoogte van de premies loopt per verzekeraar wel uiteen. Hoe het komt dat je premie stijgt en wat je eraan kunt doen, vertelt onze verzekeringsadviseur Amber van Beers in dit artikel.

Vergelijkingssite Geld.nl vergeleek verschillende autoverzekeringen en zag vooral de afgelopen vier maanden een stijging van de premies. Dat komt onder meer door de hoge inflatie in september en oktober vorig jaar. Ook nam het aantal meldingen van schades toe. 

De toename van het aantal schademeldingen is volgens Van Beers eenvoudig te verklaren: “Dat komt onder andere door de toenemende drukte in het verkeer maar ook omdat er steeds meer mensen met hun smartphone achter het stuur zitten en daardoor minder alert zijn.”


Oplopende schadelast

Hoewel auto’s steeds intelligenter worden, neemt het aantal ongelukken daardoor niet direct af. “Het klopt dat er langzaamaan meer zelfsturende auto’s op de weg zijn. Maar dat betekent niet per definitie dat het aantal ongelukken afneemt. Mensen worden minder alert als ze het stuur uit handen geven en aan een machine toevertrouwen”, verduidelijkt de adviseur.

Een andere oorzaak voor de premiestijging is de hoogte van de geleden schades. “Dat komt doordat auto’s steeds geavanceerder worden. Als je vroeger je bumper eraf reed, ging het om blikschade. Tegenwoordig zit er een camera of andere elektronica in je bumper en loopt de schadelast op. Vroeger kostte het vervangen van je bumper de helft minder van wat je nu voor de reparatiekosten betaalt. Dat komt dus door de elektronica die erin zit.”


Extreme neerslag

Een andere verklaring van de premiestijging is de toename van extreme neerslag. “Door klimaatveranderingen krijgen we vaker te maken met hevige hagelbuien en stormschade. Dat kan ook flink in de papieren lopen”, zegt Van Beers. Het is duidelijk dat de premie stijgt en dat de komende jaren waarschijnlijk zal blijven doen. “Deze verhoging van de premie is niet iets eenmaligs. Extreme neerslag blijft bestaan en de rol van zelfsturende auto’s wordt alleen maar groter.”    

Gelukkig zijn er manieren om op de premiestijging in te spelen en je maandlasten te verlagen: “Je kunt goed in de gaten houden wat de waarde van je auto is en je verzekering daarop aanpassen. Als je voertuig 1.000 euro waard is, heeft het geen zin om een allrisk verzekering af te sluiten. Dan betaal je onnodig veel. Het is daarom interessant om je adviseur om hulp te vragen. Een andere optie is om je vrijwillig eigen risico op te hogen, waardoor je jouw premie drukt.”
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen | Afspraak maken

Voorkom dat je 'onderverzekerd' bent en lees de tips van onze verzekeringsadviseur Amber.

Alles wat je moet weten over onderverzekerd zijn, maar nooit durfde te vragen!

Maandag 01 mei 2023 16:06

‌ De Vastelastenbond krijgt veel vragen over verzekeringen en veel van die vragen (en antwoorden) zijn te mooi om niet te delen. Onze verzekeringsadviseur Amber van Beers gaat in dit blog dieper...

Lees meer
Als je op wintersportvakantie gaat, is het belangrijk om goed na te denken over een reisverzekering. In onze podcast vertelt verzekeringsadviseur Amber van Beers er meer over.

Ga stressvrij op reis met een reisverzekering die bij jouw vakantie past

Maandag 03 april 2023 08:52

‌ De vakantieperiode breekt aan dus wordt het tijd om een reis te boeken én een bijpassende verzekering af te sluiten. Er komt nog heel wat kijken bij het afsluiten van een reisverzekering en d...

Lees meer
Als je op vakantie gaat, is een reisverzekering afsluiten zeer verstandig.

Voorkom vakantiestress met onze handige tips!

Dinsdag 18 april 2023 07:58

‌Vakantie is leuk maar soms ook stressvol. Heb ik het gas uitgezet, staat de slaapkamerlamp nog aan en is de deur eigenlijk wel gesloten? Deze vragen wil jij jezelf niet stellen als je na een lan...

Lees meer
Weet jij welke kosten worden gedekt bij een reisverzekering en wat kun je beter wel of niet kunt declareren?

Dit zijn de vijf meest voorkomende vakantieschades in eigen land

Donderdag 13 april 2023 07:45

‌Als je in het buitenland vakantie viert, is het logisch om een reisverzekering af te sluiten. Ook als je ervoor kiest om niet over de grens te gaan, is het verstandig om een reisverzekering af...

Lees meer