Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Optimisme over lage energieprijzen van korte duur, mogelijke prijsexplosie op komst

Woensdag 01 november 2023 09:36Frank van de Ven
Nederland is afhankelijk van gasbevoorrading via de wereldmarkt. “Onze afhankelijkheid van de wereldmarkt voor de gaslevering maakt ons kwetsbaar

Nederland is afhankelijk van gasbevoorrading via de wereldmarkt. “Onze afhankelijkheid van de wereldmarkt voor de gaslevering maakt ons kwetsbaar

In oktober is het dagelijks leven in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 0,4 procent goedkoper stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en dat komt door de lagere energieprijzen. In vergelijk met vorig jaar zijn deze ontzettend laag. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond is blij met deze ontwikkeling, maar waarschuwt voor een zware periode die er mogelijk aankomt: “Het optimisme over de gedaalde energieprijs is mogelijk van korte duur, want we kunnen onze borst natmaken voor prijsstijgingen, onzekere gasleveringen en dalende temperaturen.”

Nederland is afhankelijk van gasbevoorrading via de wereldmarkt. Er spelen momenteel een hoop problemen. “Onze afhankelijkheid van de wereldmarkt voor de gaslevering maakt ons kwetsbaar. Volgens bronnen van de Financial Times zet Brussel zich schrap voor mogelijke prijsstijgingen van gas deze winter, ondanks dat de gasvoorraden volledig zijn aangevuld”, zegt Wolfert.
 
Het conflict tussen Israël en Hamas zorgt voor een oplopende gasprijs en dat gaan we zeker voelen, verduidelijkt Wolfert: “De leveringszekerheid van vloeibaar aardgas (LNG) uit Egypte komt in gevaar door de oorlog in het Midden-Oosten.”


Wereldbank maakt zich zorgen

Door het conflict met Hamas krijgt Egypte geen gas meer uit Israël. Helaas is dat niet de enige strubbeling waar ons land mee te maken krijgt als het om gasbevoorrading gaat stelt de directeur van de consumentenorganisatie: “Een ander knelpunt is de Straat van Hormuz, een cruciale vaarroute voor LNG-tankers. Iran grenst aan deze straat en omdat dit land een vijand van Israël is, vormt dit een potentieel risico voor de gaslevering aan Europa.”

Ook de Wereldbank maakt zich zorgen. Als het conflict escaleert, zou de wereldeconomie volgens economen te maken krijgen met een "dubbele energieschok - niet alleen door de oorlog in Oekraïne maar ook door het Midden-Oosten.” Naast de ontwikkelingen op internationale schaal, krijgen Nederlandse huishoudens per 2024 in eigen land te maken met de beëindiging van het prijsplafond en de energietoeslag.


Bescherm jezelf door overstap

Mensen die nu nog een variabel contract hebben en nog niet zijn overgestapt naar een contract met een geplande looptijd en vaste tarieven doen er verstandig aan om nu een overstap te overwegen. “Consumenten kunnen zich met een contract met vaste tarieven wapenen tegen prijsstijgingen die kunnen ontstaan door dit conflict. Zo voorkom je dat je met oplopende prijzen te maken krijgt”, besluit Wolfert.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De gasprijs op de Amsterdamse beurs ging sinds het oplaaien van het conflict in het Midden-Oosten al met zo'n 30 procent omhoog.

Gasprijs schiet omhoog door zorgen conflict Midden-Oosten

Maandag 30 oktober 2023 12:28

‌De Europese gasprijs steeg deze vanochtend weer door zorgen over de aanvoer vanuit het Midden-Oosten. De levering van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) vanuit Egypte is zorgwekkend, nu het land ...

Lees meer
Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze voor een energieleverancier onderzoekt de Vastelastenbond jaarlijks de financiële gezondheid van een groot aantal partijen.

PERSBERICHT: Solvabiliteitsonderzoek 2023: Energieleveranciers ongeschonden uit crisis

Donderdag 26 oktober 2023 06:13

‌Hoewel 2022 een roerig jaar was en de energiemarkt zich in een diepe crisis bevond, zijn alle energieleveranciers goed uit de strijd gekomen. Alle achttien door de Vastelastenbond onderzochte ...

Lees meer
De maatregelen om een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten in te dammen, zorgen volgens gashandelaren op korte termijn voor enige verlichting voor de markten. Voor hoe lang, is nog maar de vraag.

Lagere gasprijs door mild weer en uitblijven grondinvasie Gaza

Maandag 23 oktober 2023 15:16

‌De Europese prijs voor aardgas daalde door mildere weersvoorspellingen en volle voorraden. Vrijdag steeg de brandstof nog in prijs door de angst voor een breder conflict in het Midden-Oosten. Ho...

Lees meer
Als je zonnepanelen hebt, is het verstandig om zo snel mogelijk over te stappen naar een meerjarencontract om zo oplopende kosten te ontlopen. De Vastelastenbond heeft een mooi aanbod voor je geregeld (ook als je geen zonnepanelen hebt).

Bezitter zonnepanelen met nieuw energiecontract betaalt 270 euro meer

Donderdag 19 oktober 2023 10:30

‌Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen en een nieuw energiecontract afsluit, betaal je 270 euro per jaar meer. Vrijwel alle energieleveranciers brengen extra kosten in rekening vanwege de s...

Lees meer