Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Door gedwongen uitstel verhoging variabele tarieven betalen klanten Essent maand later 20 procent meer

Donderdag 06 oktober 2022 09:31Frank van de Ven
Het uitstellen van de geplande tariefwijziging zorgt ervoor dat Essent zich naar eigen zeggen genoodzaakt voelt de geplande prijsstijging met nog eens een vijfde deel te verhogen.

Het uitstellen van de geplande tariefwijziging zorgt ervoor dat Essent zich naar eigen zeggen genoodzaakt voelt de geplande prijsstijging met nog eens een vijfde deel te verhogen.

Klanten van Essent krijgen later dan 1 oktober te maken met een tariefwijziging maar het uitstel van die geplande ingangsdatum leidt tot een  prijsverhoging van 20 procent. Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de energieleverancier de prijsverhoging te laat had gecommuniceerd waardoor de tariefverhoging pas op 7 november ingaat. Het uitstel zorgt ervoor dat Essent zich naar eigen zeggen 'genoodzaakt voelt' de geplande tariefwijziging met een vijfde te verhogen.
 
Vlak nadat Essent de hoge tarieven communiceerde die per 1 oktober van kracht zouden moeten gaan, liet toezichthouder ACM weten hier niet mee akkoord te gaan. Het energiebedrijf had zich – net als een aantal andere energieleveranciers – niet aan de verplichte minimumtermijn voor zo'n aankondiging gehouden.

Essent gaf eerder al aan dat een langere periode tussen het bekendmaken en doorvoeren van hogere tarieven slecht kan uitpakken voor de inkoopstrategie. Essent heeft circa 2,5 miljoen klanten.  
 

Prijsverhoging uitgesteld

Er moet een periode van 30 dagen tussen de aankondiging en uitvoering van een tariefwijziging zitten. Zo krijgen klanten de tijd om over te stappen mochten zij daar voordeel in zien. Essent vindt dat het wel aan alle regels heeft voldaan, maar ging toch overstag en stelde de geplande prijsverhoging na de oproep van ACM uit.

Andere energiemaatschappijen volgden dit voorbeeld. Uitstel leidt niet in alle gevallen tot een prijsstijging. Greenchoice en Eneco gaan – in tegenstelling tot Essent – bijvoorbeeld geen extra tariefverhoging doorvoeren.


Prijsplafond

De overheid helpt consumenten om de extra kosten van de oplopende energierekening op te vangen. Vanaf 1 november ontvangen huishoudens een maandelijkse tegemoetkoming in de vorm van een extra korting van € 190,- op de energierekening. Deze tegemoetkoming stopt in 2023 want dan gaat het prijsplafond van kracht.

Per 1 januari 2023 moet een prijsplafond voor gas en stroom consumenten helpen om de energierekening betaalbaar te houden. Tot een bepaalde verbruikslimiet betaal je een lagere prijs voor je energie.
 

Marktprijs boven grens

Voor gas betaal je maximaal € 1,45 per kuub en voor stroom maximaal € 0,40 per kWh. De prijslimieten gaan gelden voor een jaarverbruik tot 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Wanneer je verbruik hoger is, betaal je voor het verbruik boven de aangegeven grens de marktprijs.
 
De maximumtarieven van het prijsplafond gaan over de variabele leveringstarieven, inclusief energiebelasting en btw. Het prijsplafond moet een huishouden met een gemiddeld energieverbruik in 2023 een financieel voordeel van circa € 2.500,- opleveren. In 2021 was het gemiddelde verbruik van een huishouden 1.200 kuub gas en 2.460 kWh elektriciteit (CBS).


Gevolgen warmtenet

Huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet profiteren ook van het prijsplafond. Het tarief wordt gekoppeld aan het prijsplafond voor gas en wordt € 47,39 per gigajoule warmte. Tot welk verbruik het prijsplafond geldt en de uitvoering van het plafond voor warmtenetten wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Omdat het prijsplafond niet goed aansluit bij huishoudens die gebruikmaken van blokverwarming verkent het kabinet alternatieven om deze huishoudens in dezelfde mate te ondersteunen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Het prijsplafond moet consumenten stimuleren bewuster om te gaan met energie.

Verruimd prijsplafond zorgt in 2023 voor lagere energierekening

Woensdag 05 oktober 2022 11:07

‌ Per 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt een maximaal tarief van € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.20...

Lees meer
Wolfert is er trots op dat hij in een tijd waarin weinig energieleveranciers het aandurfden om vaste contracten aan te bieden alsnog een jaarcontract kon regelen.

Beschikbare jaarcontracten Gewoon Energie zijn op: wat er nu gebeurt

Woensdag 05 oktober 2022 08:56

‌ Alle gunstige jaarcontracten via Gewoon Energie zijn vergeven en dat betekent dat ons aanbod tijdelijk op is. Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het regelen van nieuw aanbo...

Lees meer

Met het prijsplafond wordt het 1 jaar vast contract nóg interessanter

Dinsdag 27 september 2022 14:15

‌ De compensatie van de overheid, in combinatie met het 1 jaar vast contract, helpt mee aan een betaalbaardere energierekening. De Vastelastenbond zorgt voor vaste lage tarieven. Daarbovenop gaa...

Lees meer
In de energiemarkt wordt echter niet over ‘boetes’ gesproken maar over ‘opzegvergoedingen’.

Vastelastenbond: ‘Verhogen overstapboete voor energiecontracten verzacht impact energiecrisis’

Donderdag 22 september 2022 06:40

‌ De lage overstapboetes die consumenten moeten betalen als ze tijdens de contractduur van energieleverancier overstappen, hebben ervoor gezorgd dat er momenteel geen vaste contracten op de ...

Lees meer